Boğaziçi Üniversitesi’nden Tekfen Holding desteğiyle Malatyalılara Deprem Dersi

‘’Deprem’’ konu başlığıyla Malatya oldu.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Tekfen Holding desteğiyle Malatyalılara Deprem Dersi


Boğaziçi Üniversitesi’nin sosyal, beşerî ve fen bilimlerini kapsayan ve 4 yıldır “Açık Ders” adı altında düzenlediği seminer dizisi, Tekfen Holding desteğiyle ilk kez İstanbul dışına açıldı. Anadolu’ya taşınacak olan “Açık Ders”lerin ilk durağı Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla, ‘’Deprem’’ konu başlığıyla Malatya oldu.

Türkiye’nin köklü eğitim kurumu Boğaziçi Üniversitesi ile Tekfen Holding iş birliğiyle düzenlenen “Açık Ders” etkinliklerinin ilki, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla, Malatya’da gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener tarafından verilen ilk Açık Ders’e Malatyalılar büyük ilgi gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan açılış konuşmasında Türkiye’nin en başarılı öğrencilerini çeken, dünyanın çok değerli araştırmacı ve öğretim üyelerini barındıran, 156 yıllık başarılarla dolu geçmişiyle Boğaziçi Üniversitesi’nin sahip olduğu bilimsel hazinenin aslında ülkemizin ve tüm insanlığın bir değeri olduğu idrakiyle, bu değeri merak eden herkese, halka halka büyüyerek “Açık Dersler”le ulaştırmayı hedeflediğini açıkladı. Açık ders programlarının 2016’dan bu yana İstanbul’da ilçe belediyeleriyle dayanışma içinde başarıyla sürdürüldüğünü aktaran Mehmed Özkan, Malatya’da bu yıl ilk kez yapılan Açık Ders programlarının tarımdan akıllı ilaca, depremden yaşam bilimlerine birbirinden ilgi çekici konuyu bilimsel bir bakış açısıyla ele alan üç günlük ders programından oluştuğunu kaydetti. Mehmed Özkan “Açık Dersler”in Malatya’da başlamasının başlıca nedeninin ise Boğaziçi’nin uzattığı ele kucak açarak cevap veren, birçok Anadolu uygarlığına beşik olmuş bu kadim şehrin sahipleri Malatyalıların ve Büyükşehir Belediye Başkan Selahaddin Gürkan’ın sıcak ve içten yaklaşımı olduğunu ekledi.

Deprem: Bildiklerimiz, Bilemediklerimiz” konulu Açık Ders’te Prof. Dr. Haluk Özener; Kandilli Rasathanesi’nin kısa tarihini, depreme neden olan oluşumları, nerelerde deprem olduğunu, fay hatları ve fay çeşitlerini, Türkiye’de deprem gözlemlerini tartışmaya açtı. ‘’Depremler nasıl izleniyor? Depremler artıyor mu? Depremler önceden bilinir mi?’’ gibi soruların cevaplarının irdelendiği etkinlikte; ülkemizde gerçekleşen deprem istatistikleri, güncel deprem araştırmaları, deniz tabanı gözlemleri ve deprem erken uyarı sistemleri hakkında da genel bilgiler verildi.

Prof. Dr. Haluk Özener, Malatya ve çevre bölgesinin depremselliğine de değinerek şu bilgileri verdi: “Malatya, Doğu Anadolu fay zonunun etkisi altında bu yüzden deprem tehlikesini hisseden şehirlerimizden bir tanesi. Kandilli Rasathanesi’nin 1900 ile 2018 yılları arasını kapsayan deprem raporuna göre, Malatya il sınırları içerisinde tarihsel olarak dramatik bir deprem gerçekleşmemiştir ancak Malatya çevresindeki büyük depremlerin şehir merkezini etkilediği bilinmektedir. 2019 yılında ise Malatya il merkezine 100 km mesafede meydana gelen toplamda 657 deprem kaydedilmiştir. Bu depremlerin ortalaması 4.0 – 4.9 arasındadır.”

Prof. Dr. Haluk Özener depremle ilgili vatandaşlara ayrıca şu tavsiyeleri verdi: “Türkiye bir deprem ülkesi ve deprem gerçeği ile yaşamamız gerekiyor. Depremin ne zaman gerçekleşeceğini bilemiyoruz, bu yüzden depremle yaşamak için herkesin alacağı belli önlemler var. Vatandaş olarak öncelikle depreme dayanıklı binalar inşa etme ve depreme dayanıklı binalarda oturmaya ayrıca yarın deprem olacakmış gibi hazırlıklı yaşamaya özen göstermeliyiz.”

Deprem Tırı Malatyalılara depremi yaşattı

Öte yandan, Açık Ders seminer dizisi kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün gezici Deprem Tırı Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla Malatyalılara deprem anında yaşananları deneyimleme imkânı sundu. Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı’na büyük ilgi gösteren Malatyalılar 7,4 büyüklüğündeki Gölcük depremini yapay olarak yaşadılar ve deprem sırasında yapılması gerekenler konusunda yetkililerden bilgi aldılar.

Dersler devam edecek…

Kurucu ortaklarından rahmetli Feyyaz Berker’in anısını yaşatmak adına; mezun olduğu Robert Kolej -bugünkü adıyla Boğaziçi Üniversitesi- ile bir dizi etkinliği kapsayan iş birliğine giden Tekfen Holding’in desteğiyle verilen Açık Ders programı Malatya’da, 4 Aralık tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Sanyal’ın "Kanserle Mücadelede Elimizde Neler Var, 10 Aralık tarihinde ise Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özertan’ın "Tarımda Yenilikçi Uygulamalar” başlıklı dersleriyle devam edecek.

Tekfen Holding ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliği hakkında…

Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından 2017 yılında hayata gözlerini yuman Feyyaz Berker’in demokrasi, çok seslilik, uzlaşı kültürü, açık diyalog ve münazara, centilmenlik ve sportmenlik, tolerans, gönüllülük gibi sahiplendiği değerler ile ilme ve eğitime olan aşkını yaşatmak için en doğru yerin, hayattayken de pek çok katkı sağladığı okulu olduğu düşüncesinden yola çıkıldı. Bu bağlamda, Boğaziçi Üniversitesi’nin entelektüel canlılığından doğmuş bir oluşum olan BU+ kapsamındaki bazı etkinliklere (Boğaziçi Chronicles, Boğaziçi Lectures ve Açık Ders) destek olan, “güç veren” Tekfen, bu etkinlikleri Feyyaz Berker’in anısına ithaf ediyor.

Açık Ders hakkında…

Boğaziçi Chronicles, Boğaziçi Lectures ve Açık Ders programı vasıtasıyla bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkıda bulunacak bilgi ve tartışmaları toplumun her kesimine ulaştırmayı hedefleyen Boğaziçi Üniversitesi, 2016 yılından bu yana İstanbul’da çeşitli belediyelerle iş birlikleri sayesinde binlerce insana ulaşan Açık Ders etkinliklerini ilk defa İstanbul dışına taşıyor. 2019-2020 akademik yılı başında Boğaziçi Üniversitesi ile Tekfen Holding arasında imzalanan iş birliğiyle Açık Dersler bundan böyle Anadolu’daki bilim meraklıları ile buluşacak. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilen “Açık Ders” seminerlerinde katılımcılarından herhangi bir ücret talep edilmiyor.