Brezilya'da bir günde 1972 kişi Covid'den öldü, sağlık sistemi çökmek üzere
Jesem Orellana, "Brezilya insanlığa tehdit oluşturuyor" dedi.
Brezilya'da bir günde 1972 kişi Covid'den öldü, sağlık sistemi çökmek üzere
Brezilya'da korona virüsü salgınındaki ölü ve vaka sayıları giderek artıyor. Ülkede son bir günde 1972 kişi Covid-19'dan ölürken, uzmanlar önlemlerin yetersizliğine ve ülkede ortaya çıkan P1 varyantının daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekiyor. Ülkenin önde gelen sağlık enstitülerinden Fiocruz'da çalışan doktor Jesem Orellana, "Brezilya insanlığa tehdit oluşturuyor" dedi.
DUVAR - Latin Amerika ülkesi Brezilya'da, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun önlem almaktaki isteksizliği sonucunda korona virüsü salgınının önüne geçilemiyor. Ülkede son 24 saatte 1972 kişi Covid-19 nedeniyle ölürken, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'i geçti. Brezilya'nın önde gelen sağlık enstitülerinden Fiocruz'da çalışan epidemiyolog Jesem Orellana, "Brezilya insanlığa tehdit oluşturuyor" dedi.
Brezilya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sadece son 24 saatte 1972 kişi korona virüsü nedeniyle. Bu sayı, bir rekor olarak kayıtlara geçti. Son 24 saatte tespit edilen yeni vakaların sayısı ise 70 bin 764 olarak açıklandı. Yeni vakaların geçtiğimiz haftaya kıyasla yüzde 38 oranında yükseldiği belirtilirken, bu durumun Amazon'un Manaus kentinde ortaya çıkan varyantın daha bulaşıcı olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Bu son verilerle, Brezilya'daki ölü sayısı 268 bin 370'e, toplam vaka sayısı da 11.12 milyona yükseldi.
Rio de Janeiro merkezli araştırma enstitüsü Fiocruz'dan yapılan açıklamaya göreyse, ülkenin 27 eyaletinin 25'inin başkentlerinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'i geçti. Aralarında Rio de Janeiro, Brasilia ve São Paulo'nun da bulunduğu en büyük 15 kentte bu oranın yüzde 90'a ulaştığı belirtildi. Porto Alegre ve Campo Grande kentlerinde ise hasta sayısı yoğun bakım kapasitelerinin üzerine çıktı. Enstitü, birçok kentte sağlık hizmetlerinin çökme noktasına geldiği uyarısında bulundu.
Uzmanlar Brezilya'da görülen daha bulaşıcı virüs varyantının ülkenin ötesine geçecek olumsuz etkilere yol açma riski bulunduğunu belirtirken, Fiocruz'da çalışan epidemiyolog Jesem Orellana Fransız haber ajansı AFP'ye demecinde "Brezilya insanlığa tehdit oluşturuyor" dedi. Orellana, "Covid-19'la mücadele 2020'de kaybedildi ve bu trajik durumu 2021'in ilk yarısında tersine çevirmek için en ufak bir şans kalmadı. Yapabileceğimiz en iyi şey, toplu aşılamanın bir mucize yaratması veya pandemi yönetiminde radikal bir değişiklik yaratılması" diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus da geçtiğimiz hafta Brezilya'daki durumu 'çok ciddi' diye niteleyip bölgesel bir yayılmadan endişe duyduğunu söylemişti. Ghebreyesus, "Eğer Brezilya ciddi davranmazsa, tüm komşularını ve ötesini etkilemeye devam edecek" demişti.
Valor Economic gazetesine geçtiğimiz hafta konuşan uzmanlar da, günlük ölü sayılarının kısa süre içinde 2 bini geçmesinin beklendiğini söylemişti. Uzmanlar, bu durumdan kaçınmanın tek yolunun, federal hükümetin ulusal çapta bir koordinasyonla sokağa çıkma kısıtlamaları, maske kullanımı ve kitlesel aşı teşviki gibi adımlar atması olacağını vurgulamıştı.
Brezilya şu an ABD'nin ardından korona virüsü salgınında en çok can kaybına sahne olmuş ülke. Teyit edilen vaka sayıları açısından da üçüncü sırada. Bununla birlikte, Covid-19'u 'küçük bir grip' diye küçümseyen Bolsonaro bir yıldır karantina önlemlerine ve uzmanların tavsiyelerine karşı çıkıyor. Bolsonaro son olarak, ölümlere tepki gösterenlere 'sızlanmayı bırakmalarını' söylemişti. (DIŞ HABERLER)
DUVAR