Brezilya’nın koronavirüs ile mücadelesi; Bolsonaro, ülkeyi tehlikeye atıyor

Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Brezilya’nın koronavirüs ile mücadelesi; Bolsonaro, ülkeyi tehlikeye atıyor




Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Hüsamettin Aslan Siyaset Bilimci @HusamettinAslan 

Koronavirüs salgını Latin Amerika'nın en büyük ülkesi olan Brezilya’da siyasi, ekonomik ve en önemli sağlık sistemine yıkıcı etki vermeye başladı.

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, büyük bir dünya ülkesi liderine yakışmayan tarzda, koronavirüs tehlikesini ciddiye almadı.

Dolayısıyla Bolsonaro, Brezilyalılara koronavirüste yaşam ile ölüm arasında bir kumar oynatıyor.

Nitekim Brezilya, Latin Amerika'da en çok ölümün yaşandığı ülke durumunda (839 kişi-9 Nisan itibariyle). 

VenezuelaArjantinPeru ve El Salvador ise karantina, sosyal mesafe, sınırların kapatılması ve testlerin çoğaltılması gibi sert tedbirler alarak, Brezilya ve diğer Latin ülkelerine kıyasla virüsü ‘şimdilik’ sınırlandırmış gözüküyorlar.

Brezilya ve Latin Amerika ülkeleri 2009'daki H1N1, Sarı Humma ve ZİKA gibi salgınları ve salgın hastalıkların yönetiminde ciddi bir deneyime sahip oldu.

Latin Amerika ülkeleri bu hastalıklarla mücadelede önemli dersler aldı. Ancak Latin Amerika ülkelerinin iki handikabı söz konusu.

Birincisi, Brezilya, Arjantin ve Meksika’nın kırsal bölgeleri ve fakir ülkelerin yetersiz ekipman, personel ve altyapı eksikliği yüzünden sağlık sistemleri iflas edebilir.

İkincisi ise, Latin Amerika’da hazirandan kasım ayına kadar iklimin soğuk geçmesi yüzünden, virüsün soğuk mevsim boyunca hızlı yayılmasına neden olabilir.
 

Jair Bolsonaro reuters.jpg

Jair Bolsonaro / Reuters


Bolsonaro, Brezilyalıların hayatını ve hükümetini tehlikeye atıyor

Jair Bolsonaro, koronavirüsü defalarca “küçük bir grip”, “soğuk algınlığı”, “medya hilesi” ve “fantezi” olarak nitelendirdi. 

Brezilya Sağlık Bakanı Luis Henrique Mandetta, insanları evde kalmaya çağırıyor, virüsün bulaşması engellenmediği takdirde, ülke sağlık sisteminin nisan ayı sonuna kadar çökeceğini açıkladı.

Jair Bolsonaro ise, 'önce ekonomi' planını düşünmeye çalışarak, Brezilyalıların hayatlarını riske atıyor.

Bolsonaro, Brezilyalıların doğal dokunulmazlığının ülkeyi koruyacağını hissettiğini söyledi.

Bolsonaro, yaptığı ilginç açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Brezilya'nın incelenmesi gerekiyor. Hiçbir şey yakalamaz. Kanalizasyona atlayan, dalış yapan bir adam görüyorsunuz, değil mi? Ona hiçbir şey olmaz. Bence haftalar ya da aylar önce pek çok insan Brezilya'da enfekte olmuş ve (virüsün) çoğalmasına yardımcı olmayan antikorları zaten var.


Başkan Bolsonaro, bir pazar günü, başkent Brasilia'yı gezdi ve sosyal mesafe tavsiyelerine meydan okudu.
 

Jair Bolsonaro afp.jpg

Fotoğraf: AFP


Pazar alanlarını ziyaret etti ve destekçileriyle fotoğraf çekip, el sıkışırken ekonomiyi canlandırmak için çalışma hayatının önemini vurguladı.

Başkan Bolsonaro, genel karantina kararı başta olmak üzere birçok sağlık ve toplum sağlığı konularında, görüş ayrılığı yaşadığı Sağlık Bakanı Luis Henrique Mandetta’nın görevden almasına karşın, Bakanlar Kurulu içerisindeki eski generallerin ikna etmesi sonucu, Sağlık Bakanını görevden almaktan vazgeçti.
 

Jair Bolsonaro-Luiz Henrique.jpg

Jair Bolsonaro, Sağlık Bakanı Luis Henrique Mandetta ile birlikte koronavirus konulu basın toplantısında / Fotoğraf: Reuters


Ayrıca Brezilya Silahlı Kuvvetleri'nde de Başkanın tavırları yüzünden ciddi bir homurdanma var.

Data Folha'nın anketine göre; Brezilyalıların yüzde 73'ünün toplam izolasyonu (karantinayı) desteklediği, yüzde 54'ünün valilerin, Başkan Bolsonaro’ya rağmen kriz yönetimini onayladığını açıkladı. Bolsonaro'nun desteği ise yüzde 33’e düştü.

Rio de Jenerio başta olmak üzere yoksul Brezilyalıların yaşadığı fevalalar (gecekondu) koronavirüs salgının tam ortasında.

Yetersiz su temini, sağlıksız şebeke suyu, ekonomik nedenlerden ötürü temizlik ve hijyenik maddelerine satın alma zorluğu, kanalizasyon atıklarının açık olması koronavirüsün çoğalmasına neden oluyor.

Bu salgının bir ‘felakete’ dönüşeceğini gösteriyor. Nitekim favelaları kontrol eden suç çeteleri, Bolsonaro’nun görevini yerine getirmediğini ifade ederek, favela mahallelerinde ‘karantina’ kararını kendi kendine aldılar.

Bu durum toplum sağlığı güvenliğini al(a)mayan bir devlet başkanı açısından ciddi bir meşruiyet sorununu doğuruyor.
 

2052.png

Brezilya favelaları olarak bilinen yoksulların yaşadığı gecekondu mahalleleri / Fotoğraf: 2052.nl


Bu bağlamda favelalarda yaşayan yoksullar arasında vaka ve ölüm sayılarının artması, Brezilya’da otorite eksikliğini ortaya çıkaracağından bireysel veya kolektif suçların artmasına neden olabilir.

Bolsonaro’yu zor durumda bırakan bir diğer konu, ABD ziyaretinden sonra heyetinde bulunan 10’dan fazla kişinin test sonucunun pozitif çıkması oldu.

Hatta Fox News’in geçtiği haberde, Bolsonaro'nun oğlu Eduardo, ABD dönüşü babasına yapılan test sonucunun da pozitif olduğunu açıkladı.
 

Etiketler: