'Bu deprem, göz göre göre geldi'
Prof. Dr. Naci Görür: Proje hazırlayıp sunduk, reddedildi
'Bu deprem, göz göre göre geldi' diyen Prof. Dr. Naci Görür: Proje hazırlayıp sunduk, reddedildi
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili vuran 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Yerbilimci Naci Görür, FOX TV'de açıklamalarda bulundu. "Bu deprem, göz göre göre geldi." diyen Görür, "Bingöl-Elazığ-Malatya-Adıyaman-Maraş için kocaman bir proje hazırladık. DPT'ye sunduk, reddedildi. TÜBİTAK'a sunduk, reddedildi. TV'lerde söyledik, her yerde söyledik, çırpındık." diye konuştu. Bütün yerbilimciler depremin geleceğini
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili vuran 7,7 büyüklüğündeki depremde can kaybı sayısı her geçen saat artıyor. Depremin ardından FOX TV'de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yerbilimci Naci Görür, "Bingöl-Elazığ-Malatya-Adıyaman-Maraş için kocaman bir proje hazırladık. DPT'ye sunduk, reddedildi. TÜBİTAK'a sunduk, reddedildi. TV'lerde söyledik, her yerde söyledik, çırpındık." dedi.
Depremin göz göre göre geldiğine dikkat çeken Görür, "Ben defalarca söyledim, dilimde tüy bitti." ifadelerini kullandı.
Görür'ün açıklamaları şöyle:
Sabah telefonum çaldı, deprem olduğu söylenince ben televizyonu açtım ve istem dışı ağlamaya başladım. Baya da sürdü hanımdan da gizlemek zorunda kaldım endişelenir diye. Bu deprem o kadar göz göre göre geldi ki, bunu sadece ben değil aklı başında jeofizikçiler depremin geldiğini söyledik.
Defalarca söylememize rağmen o bölgedeki yöneticilerden bir tepki almadık. Ne yapabiliriz diye kimse sormadı.
Benim özellikle istisna öngörüm diye söylemiyorum. Bütün yerbilimciler depremin geleceğini söylüyordu. Ben defalarca söyledim, dilimde tüy bitti.
Bence artık ülkemizde deprem nerede, ne zaman, nasıl, hangi fayda kıracak, kırılan fay orayı mı etkileyecek, bilimin ayrıntısında olmayan teferruatlardan vazgeçip bir şeyi kabul etmek lazım. 13 milyon sene önce başladı deprem mekanizması. Deprem işsizlik, hava, su gibi bir gerçektir. Bir devletin siyasilerin en önemli görevi o ülkede yaşayan insanların can güvenliğini sağlamaktır.
Çözüm yolu basit. Türkiye'de deprem kuşaklarındaki yerleşim alanlarını deprem dirençli kentler hâline getirin. Afet Bakanlığı kurun ona iyi bir bütçe verin, liyakatli kadroları oluşturun. Yerel yönetimlerle beraber deprem dirençli kentler yapın.
Bingöl-Elazığ-Malatya-Adıyaman-Maraş için kocaman bir proje hazırladık. DPT'ye sunduk, reddedildi. TÜBİTAK'a sunduk, reddedildi. TV'lerde söyledik, her yerde söyledik, çırpındık. 99 depremini milat alıp hazırlık yapsaydık bunları yaşamazdık.
KARAR