“Bu sayılar Küresel Amaçlar için!”

Milli takım oyuncuları organik Küresel Amaçlar bileklikleriyle maç önü törenine çıkacak.

“Bu sayılar Küresel Amaçlar için!”


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan Küresel Amaçlar için iş birliği

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Türkiye Basketbol Federasyonu, dünya liderlerinin 2030 yılına kadar yerine getirilmesi için uzlaştığı Küresel Amaçlar için güçlerini birleştirdi.

Ankara, 17 Şubat 2020 - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), kısa adı Küresel Amaçlar olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı artırmak ve davranış değişikliğini teşvik etmek için yeni bir iş birliği başlattı.

Türkiye’de UNDP’nin bir spor federasyonu düzeyinde Küresel Amaçlar’a dair geliştirdiği ilk anlaşma olan belge, 17 Şubat 2020 tarihinde basının katılımıyla düzenlenen bir toplantıda imzalandı. Türkiye Milli Basketbol Takımı oyuncularının da katıldığı toplantıda, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi ve Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, insanlık ve gezegen için başlattıkları bu yeni iş birliği hakkında bilgi verdi.

Ortaklık kapsamında Türkiye Milli Basketbol Takımı’nın maçlarında yapılacak tanıtım çalışmaları ile Küresel Amaçlar’ın daha fazla bilinmesi ve 2030’a kadar bu amaçlara ulaşılabilmesi için herkesin harekete geçmesi hedefleniyor. UNDP ve TBF, ortaklıkları kapsamında özellikle 13. Küresel Amaç olan İklim Eylemi konusunun altını çizecek.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi “UNDP olarak sporu, dünyanın aciliyet arz eden sorunları ile bağ kurulması ve bunlar hakkında eyleme geçilmesi konusunda insanlara ulaşabileceğimiz çok önemli bir alan olarak görüyoruz. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı ve özellikle de bu amaçlar arasındaki İklim Eylemi başlığını sahiplenerek Eylem Onyılı hareketine katılması bizler için çok kıymetli. Bu adımın hem Türkiye hem de dünyada başkalarına da örnek oluşturacağını düşünüyoruz” dedi.

TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu ise konuşmasında, “Türkiye Basketbol Federasyonu olarak toplumumuza, çevremize ve ortak geleceğimize karşı duyarlıyız. Bu duyarlılık Birleşmiş Milletler ile yollarımızı kesiştirdi ve basketbolun gücünü, birlikteliğini çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bir başlangıç noktası olarak görmemize neden oldu. Türkiye Basketbol Federasyonu olarak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan, İklim Eylemi başlığını sahiplenerek UNDP ile ortak hareket edecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. “Önce kendinden başla” felsefesine uygun şekilde, milli takımlarımızın müsabakalarıyla yola çıkıyoruz. Dünyamızda iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha ciddi anlamda hissediyoruz. Sıfır atık ve geri dönüşüm başta olmak üzere iklim duyarlılığına katkı sağlayacak her türlü adımı atmak için milli takımlar ile başladığımız yolculuğumuzda kulüplerimizi, basketbolseverleri ve sponsorları yanımızda görmekten büyük mutluluk duyacağız. Bu anlamda iş birliğimizin ilk meyvelerini 21 Şubat’ta Ankara Spor Salonu’nda oynanacak olan Türkiye-Hollanda maçıyla alacağız ve federasyonumuz bünyesindeki erkek ve kadın milli maçlarında uygulayacağız. Maça gelecek ve ekranları başında milli takımımıza destek olacak tüm basketbolseverlerin başlattığımız bu harekette bizlere destek olacaklarına inancım tamdır.” ifadelerini kullandı.

İlk olarak 21 Şubat 2020 tarihinde oynanacak Türkiye-Hollanda milli maçında “İklim Eylemi” için örnek oluşturacak bir dizi somut adım atılacak. Bu adımlar şöyle:

  •  
  • Arenaya kağıt, plastik, cam ve metaller için atık ayrıştırma kutuları yerleştirilecek.
  • Arenada taraftarların satın aldığı içecekler, geri dönüşümlü kağıt bardaklarla sunulacak.
  • Milli takım oyuncuları sahada, antrenmanda ve soyunma odasında organik havlu kullanacak.
  • Molalarda taraftarlara UNDP ve Küresel Amaçlar’ı tanıtan organik tişörtler armağan edilecek.

 

Ayrıca,

  • Milli takım oyuncuları organik Küresel Amaçlar bileklikleriyle maç önü törenine çıkacak.

 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, diğer adıyla Küresel Amaçlar, 2015 yılında Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülke tarafından tüm dünya için 2030’a kadar ulaşılmak üzere belirlendi. İnsanlığa ve gezegene verilen bir taahhüt olan 17 Küresel Amaç, ilgili konu başlıklarında tüm dünya için acil bir çağrı anlamına da geliyor.

 

170’i aşkın ülke ve bölgede temsilciliği bulunan UNDP, elli yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği Türkiye’nin 2030’a kadar Küresel Amaçlar’a ulaşma çabalarına destek oluyor.

 

Birleşmiş Milletler, 2030’a 10 yıl kala, 1 Ocak 2020 itibarıyla Eylem Onyılı’nı başlattı. 2020 ile beraber, Küresel Amaçlar’a ulaşmak için çabaların hiç olmadığı kadar hızlandırılması gereken, farkındalık aşamasının geride bırakılarak daha fazla eyleme geçilmesi gereken bir döneme girildi. Eylem Onyılı, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunların tümüne yönelik sürdürülebilir çözümlerin hızlandırılması için çağrı yapıyor.

 

Küresel Amaçlar’ın 13.’sü olan “İklim Eylemi” kapsamında herkes, iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmeye çağrılıyor.

 

Küresel Amaçlar hakkında daha fazla bilgiye kureselamaclar.org adresinden ulaşılabilir.