Bu yatta Türkçe konuşmak yasak

Eğitimler 8 kişilik

Bu yatta Türkçe konuşmak yasak




Bu yatta Türkçe konuşmak yasak
Daha önce yurt dışına gitmek, iş bağlantıları ayarlamak zorken online görüntülü konuşmalar sayesinde birçok iş insanı, ülke değiştirmeden iş anlaşmaları yapabiliyor. Bu nedenle iş insanlarının yabancı dile ihtiyaçları artınca Dil bilimci Seda Yekeler de iş insanlarına yönelik ‘Yatta yabancı dil turu’ başlattı.  
Proje hakkında bilgi veren Seda Yekeler,  "Özellikle yabancı firmalarla iş yapan ancak dil bilmediği için sıkıntı yaşayan iş insanları, yat turunda tamamen yabancı çalışanların hizmet ettiği bir ortamda dil öğrenecek. Ülkemizden ve farklı ülkelerden çok sayıda iş insanını bir araya getiriyoruz. Bodrum'dan yola çıkacağız ve Ege kıyılarını dolaşacağız” dedi.
Eğitimler 8 kişilik
Yat turuna katılacak iş insanlarının gruplara ayrılacağını, grupların da en fazla 8 kişilik olacağını aktaran Yekeler, “Belirli düzeyde İngilizce bilen işadamlarımıza interaktif bir eğitim verilecek. Business English eğitimi alacak katılımcılarımız, yatta bulundukları süre içerisinde İngilizce harici başka hiçbir dili kullanmayacaklar. Yine yat gezisi süresince katılımcılarımıza dünya mutfağından örnekler sunulacak ve sağlıklı beslenme konusunda diyetisyen desteği verilecek" diye konuştu.
İş insanlarının ilgisi arttı
Daha önce yurt dışına gitmek, iş bağlantıları ayarlamak zorken online görüntülü konuşmalar sayesinde özellikle son dönemde İngilizce öğrenmek isteyen iş insanlarının sayısı daha da çok arttığını aktaran Yekeler, “Online görüşmeler nedeniyle yabancılarla iş toplantısı ayarlamak artık çok kolay. Bu noktada tercüman aracılığıyla konuşmak ise çok verimli olmuyor. O nedenle son dönemlerde yabancı dil öğrenmek isteyen çok sayıda iş adamı oluyor. O nedenle yat turuna da ilgi arttı” ifadelerini kullandı.
Öğrenmenin yaşı yok
Yabancı dil öğrenmenin yaşının olmadığını belirten Yekeler, “Özellikle belli bir yaşa gelmiş olan katılımcılarım bazen ‘Okuldayken yabancı dil dersini hiç sevmezdim, tam bir umutsuz vakaydım’ gibi negatif cümleler kurarlar. Ama unutmayınız ki okulda yabancı dil derslerinde pek de başarılı olmayan birçok insan daha sonra yabancı dili öğrenebilir. Günümüz dünyasında çok daha şanslıyız aslında… Modern yöntemler, eğlenceli ve iletişim kurmaya çok daha yardımcı metotlar mevcut. Yeter ki kendinize güvenin. Utanmak diye bir şey yok! Hata yapmak dil öğrenme sürecinin çok doğal bir parçasıdır” dedi.
Özel metod uyguluyor
Yabancı dil öğretiminde YEK metodunu uyguladığını aktaran Yekeler, metodla ilgili ise şu bilgileri verdi: “YEK metodu bilinen tüm dil edindirme uygulamalarından farklı olarak beyindeki gri hücreleri hedefleyen egzersizlerden oluşuyor. Deneyime dayalı ve kalıcı edinime kolaylık kazandıran bir metot. Yek Metot; kişinin beynindeki dil edinme bölgesinin nasıl çalıştığını ve ne kadar açık olduğunu analiz eden bir dil analizine dayanan ve bir dil haritasının çıkartıldığı bir metot. Yani kişiye özel. Uzun yıllar, sağ lob ile sol lobların birbirinden ayrı çalıştığına dair çalışmalar yapılmıştı. Son 20 yılda ise, özellikle birden fazla dil bilen insanların bu iki lobu aynı anda kullandıkları ortaya çıktı.” 
Büyük ilerleme yaşanıyor
İş insanlarına da bu yöntemle dil öğrettiğini aktaran Yekeler, “Böylelikle İngilizce bilmeyen ya da konuşma cesareti olmayan iş insanlarında büyük ilerlemeler yaşıyoruz. Yıllarca İngilizce bilmediği için yurt dışıyla iş yapamayan katılımcılar şu anda çok ciddi anlaşmalar imza atıyorlar” diye konuştu.
2009’da kurduğu Türkiye’nin ilk dil vakfı olan SEYEV’le Şanlıurfa, Ordu ve Hakkari’deki köy okullarına ve öğrencilere destek olan Yekeler, Sen de Konuşabilirsin' isimli kitabı hakkında ise “Bu kitap yabancı bir dil öğrenmek için bir türlü fırsat bulamadım diyenlerin, yabancı dil seviyelerini geliştirebileceklerine inandıran bir kitap olsun istiyorum. Türkiye’de artık anlıyorum ama konuşamıyorum sorunu çözülsün istiyorum” ifadelerini kullandı.