“Bu Yıl da Mars’a Taşınamıyoruz”
Dr. R. Erdem Erkul, teknoloji dünyasının öne çıkan trendlerini değerlendirdi.
“Bu Yıl da Mars’a Taşınamıyoruz”
Dr. R. Erdem Erkul, teknoloji dünyasının öne çıkan trendlerini değerlendirdi.
Dr. R. Erdem Erkul, 2020 yılında yükseliş gösteren 2021 yılında da değişim ve gelişim sürecini sürdürecek olan teknoloji trendlerini paylaştı. Yapay zekadan nesnelerin internetine, giyilebilir teknolojiden büyük veriye, akıllı şehirlerden bulut teknolojisine, dijital gerçeklikten otonom araçlara, kuantum bilgisayarlardan robot teknolojisine birçok farklı alanda gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Erkul, “2021 yılının öncelikle herkese sağlık, mutluluk ve barış getirmesini diliyorum. Bu yıl da Mars’a taşınamıyoruz ancak teknoloji dünyası hız kesmeden gelişmeye devam ediyor” diye konuştu.
“Yapay Zeka Mühendisliği En Kazançlı Meslekler Arasında Olacak”
Yapay zekanın teknolojinin her alanında büyük öneminin olduğunu belirten Erkul, “Teknoloji çalışmalarının tamamına yakını yapay zeka üzerine şekillenmekte. En genel şekliyle, yapay zeka; Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun, çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer özelliklerle yerine getirme kabiliyeti diyebiliriz. Hep konuştuğumuz yapay zeka teknolojisinde 2020 yılında daha fazla kurumun yapay zekaya dayalı dijital dönüşüme katıldığını, dijital çalışanların dünya genelinde artış gösterdiğini gözlemliyoruz. İş ve süreç zekası konularında değişimin tüm hızıyla devam ettiğini görüyoruz. Tüm bu süreçlerin yanı sıra mesleklerinde dönüşüme girdiğini gözlemliyoruz. Yapay zeka, bot izleme uzmanları, veri bilimcileri, otomasyon gibi mesleklerin önemini arttıracak. Bazı meslekler yapay zekaya dayalı otomasyona kurban giderken yerine yenileri gelecek. Tabi yeni meslekler yaratması sizi ürkütmesin, insanlar yine tüm sistemlerin nihai denetimcisi olarak kalacak. Yapay zekanın kullanımının artmasıyla veri bilimcilerinin de değeri artacak.” dedi.
Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre küresel ölçekte 85 milyon çalışanın yerini yapay zeka sistemlerine bıraktığını belirten Dr. R. Erdem Erkul, “Bu sistemler farklı meslekler yaratarak 97 milyon ek istihdam sağlayacak. Yapay zeka mühendisliği en kazançlı meslekler arasında olacak. Ayrıca şirket verimliliklerinin yüzde 80 artış göstermesi bekleniyor” diye konuştu.