Büyük taarruz şehitleri tespit ediliyor

MilliParklar’a ulaştırıyoruz. İlave araştırmalar jeo radar ile yürütülüyor.

Büyük taarruz şehitleri tespit ediliyor


Büyük taarruz şehitleri tespit ediliyor

Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığı alanlarda 17 yıldır araştırma yapan Serdar Aydın: Saha çalışmalarından elde edilen verileri, MilliParklar’a ulaştırıyoruz. İlave araştırmalar jeo radar ile yürütülüyor.

Büyük Taarruz şehitlerini araştırıyorsunuz. Araştırmalarınız sosyal medyada da ses getirdi. Bu projeyi başlatmanızın sebebi nedir?

Fuat Serdar Aydın: Özel sektörde yönetici olarak çalışıyorum. 17 yıldır Kurtuluş Savaşı’nın yapıldığı savaş alanları ile amatör olarak ilgileniyorum. Son 1.5 senedir, bu konularda gerek Dr. Selim Erdoğan gerekse Süleyman Duman’ın gayretleri ile adını Mürettep Müfreze adını verdiğimiz bir araştırma grubumuz oluştu.  

Devletimizin elinde bazı kayıt eksiklikleri de olsa bir şehit künye kaydı var, ancak bu şehitlerimizin bir çoğunun tam olarak nerede gömülü oldukları belli değil. Zira, savaş alanında şehit olmuşların cenazeleri, hatıra ve resmi kayıtlara göre en yakın müsait bir noktada defnediliyor, o zamanın imkanlarında baş taşlarına bir isim yazmak mümkün olmadığından, iklim şartlarının da etkisi ile mezarlar kaybolma noktasına gelmiş. Mevcut şehitliklerin bir çoğu da temsili halde.

Büyük Taarruz sahası için, araştırmacı Süleyman Duman, ben ve Erkan Özçelik, haritalardan, uydu görüntülerinden, yerel hafızadan ve saha çalışmalarından elde edilen verileri, Sakarya Milli Park Bölge Müdürlüğü’den Dr. Selim Erdoğan’a aktarıyoruz. Mezar tespit çalışmaları Dr. Selim Erdoğan’ın koordinasyonunda, Milli Parklar bünyesinde tespit edilen bölgelerde, ilave araştırmalar ve jeo radar ile yürütülüyor.

Dumlu Yaylası’nda Selim Erdoğan, Süleyman ve Enes Duman ve Bilge Çelik ile

Bilahare, tespit edilen bu mezarları da kayıtlarla örtüştürmemiz gerekiyor. Mehmetçik deyip geçiştirmek istemiyoruz. Amacımız, Samsun’un Karaağaç köyünden Halil oğlu Mehmet’in mezarını tespit etmek. Biz bu insanlara bunu borçluyuz. Tabiî yakınlarının da bunları bilmesi gerekiyor. Bu sebeple twitter üzerinden bir duyuru yaptık, 150 binden fazla kullanıcıya ulaştık. Şu anda 3 şehidimizin yakınları ile temastayız. Sayı şu an az görünebilir ama bu çok uzun bir soluklu çalışma. Destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Desteğin devamı da önemli.

27 Austos günü ele geçirilen Erkmentepe’de Yunan mevzilerinde

Çalışmanıza katılım oluyor mu, istediğiniz sonuçları alıyor musunuz?

Projenin boyutu oldukça büyük, Dr. Selim Erdoğan, Süleyman ve Enes Duman, Bilge Çelik, Erkan Özçelik, Muzaffer Uyar, Emre İmamoğlu, Hürcan Tezcan ve bir çok başka arkadaşımız destek sağlıyor. 

Şimdilik iyi bir katılım sağladık. Ancak, Selim Hoca hariç hiç birimiz şu aşamada profesyonel olarak bu işe zaman ayıramıyoruz. Yıllık izinler ve fırsat bulabildiğimiz zamanlarda sahaya iniyoruz. Diğer zamanlarda çalışma odalarında ekran başındayız. Erkan Özçelik sayesinde Tınaztepe’nin Kepli bölgesinde 11 şehidimizin hem cenazelerini tespit ettik, aynı zamanda isimlerini belirledik. Şehitlik bölgesi defineciler tarafından daha önce talan edildiğinden DKMP Genel Müdürlüğü’nün ve Tınaztepe Belediyesinin desteğinde yeniden definleri yapıldı. Çalışmalarımız sürüyor.  

26 Ağustos sabah Kaleçik Erkmentepe taarruzunda, 5. Kafkas Tümeni Hücum taburunun ele geçirdiği Küçüktepe’de Yunan Makineli Tüfek mevzisinde.

Bu çalışmayı akademik bir çalışma amacı ile mi başlattınız?

Başta böyle bir düşüncemiz yoktu ancak bu bulguların kitaplar ve belgeseller yoluyla hem kamuoyuna hem de gelecek kuşaklara aktarılmasının, ne kadar önemli olduğunu zaman içinde farkettik. Şu anda ekibimiz Büyük Taarruz’un en çok tartışılan konularından biri ile ilgili belgesel hazırlama aşamasında. Öte yandan arkadaşlarımızın kitap çalışmaları da devam ediyor.Gerek şehit yakınları, gerekse kamuoyunun bu bilgilere erişimini sağlama düşüncesindeyiz.

26 Ağustos sabah saat 07 de Binbaşı Halit kumandasındaki 15. Tümen, 38. Alay 2. Taburun, tel örgüleri kesmeden üzerinden atlayarak girdikleri yerin tam lokasyonu Kepli-Tınaztepe siperleri

23. Tümenin ele geçirdiği Belentepeden Doğu istikametinde 4. Kolordu taarruz bölgesinin kuzey güney yönündeki görünüşü

15cm‘ik ağır obüslerin mevzilendiği Tavşan sivrisi srtndan Tınaztepe ve Belentepenin görüntüsü

Kızıltaş Yaylası /Çiğiltepe istihkamlarının dron görüntüsü

Devletin bu konularda bir çalışması olmuş mu veya ortak bir çalışma yapmak için iletişime geçtiniz mi?

Bulgularımızı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile paylaşıyoruz. Bunun yanında, tespitlerimizi, ilgili gördüğümüz diğer kurumlara (Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman Bakanlıkları ile ilgili valilikler) twitter hesapları üzerinden aktarıyoruz.

Türkiye, gerçek şehitlik ve savaş alanların düzenlenmesi konusunda Batı’daki örneklerine göre geri kalmış durumda. Mevcutları yaparken de fazlaca, beton, asfalt ve tesis odaklı bir bakış açısı egemen durumda. Şehitlik ve Savaş alanlarını normal bir doğa turizmi gibi değerlendirmek doğru değil. Buraları bu ülkenin müşterek tarihin oluştuğu yerler, yani öncelik ziyaret değil, koruma ve muhafaza olmalı. 

Ziyaretçilerin de burasını fotoğraf çektirme, çay içme yeri olarak değil, Türkiye’nin bugünlere gelmesinde canını verenlere bir saygı sunma ve onların yaptıklarını öğrenme yeri olarak görmesi ve bu bilinç ve eğitimi ile buralara gelmeleri. Tabii bu konuda hem sivil toplum kuruluşları hem de devletin gerekli kaynak ve çabayı göstermesi gerekiyor.

AFYON'DA ŞEHİTLİK ÜSTÜNE TAŞ OCAĞI KURULMUŞ

Serdar Aydın Afyon da Büyük Taarruz şehitliklerinin yakınlarına taş ocakları açılması hakkında “Taş ocakları hem Büyük Taarruz savaş alanına hem de diğer savaş alanlarına ve tabi isimsiz şehit mezarlarına ciddi bir tehdit. Bunların yanında, Definecilik, bilinçsiz ağaçlandırmalar, tarımsal faaliyetler, rüzgar ve güneş santralleri de büyük risk oluşturuyor; örneğin, 2. İnönü mevzilerinin çok yakınına rüzgar türbinleri yerleştirilmiş durumda. Taş ocakları konusunda ise daha önce grubumuzdan hem Selim Erdoğan’ın, hem de Süleyman Duman’ın ciddi paylaşımları oldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Sakarya Milli Park sahasındaki bazı ocakların faaliyetini daha önce durdurtmuştu.Ayrıca, Devlet Su İşleri de Başkomutanlık Milli Parkı içindeki Çiğiltepe bölgesinde planlanan bir sulama projesini aynı şekilde iptal etti. Büyük Taarruz alanında ise İlbulak sırtları, Afyon-Kütahya yolunun doğusundaki mevziler, mezarlar ve Afyon’un güneyindeki Türk hatları, Milli Park alanında değil maalesef. En kısa zamanda koruma altına alınması için uğraşıyoruz. İlbulak sırtlarda 28-30 Ağustos arası yüzlerce şehit verilen muharebeler oldu. Ayrıca, 1921 yılında Afyon’un korunması için yapılan Türk mevzileri de bu bölgede“ bilgisini verdi.

Toklu sivrisi Yunan istihkamlarında Muzaffer Uyar ile.

26-27 Austos’ta 14. Piyade Tümeni’nin taarruz ettiği Kırcaarslan tepedeki Yunan istihkamlarında.

Büyük taarruzda 12 cm lik de bange muhasara bataryasının konuşlandığı Sarbaba/Gölcük, Kocatepe Doğusunda, Selim Erdoğan ile topçu gözetleme mevkisine tırmanırken.

ANKARA'DA ŞEHİTLİK ÜZERİNE OTOPARK

Serdar Aydın Ankara'da yaptıkları çalışma için “Otopark konusunu Selim Erdoğan Hoca tespit etti. Hatta, hemen yanında 7 şehidin varlığı jeo radar ile teyit edilmiş durumda. Ankara’ya nakledilen ağır yaralıların, hastanelerde tedavi sırasında şehit olanların Namazgah bölgesine defnedildiği biliniyor. Ancak, zaman içinde nasıl olmuşsa, mezarlar kayboluyor, üzerine en son olarak otopark yapılmış. An itibarıyla yetkili makamlardan bir dönüş yok, ancak gerek Ankara Valiliği’nin gerekse belediyenin hassasiyet göstereceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

AYDINLIK