Can Atalay milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadığı için TBMM'de yemin edemedi

TBMM'de yemin edemedi

Can Atalay milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadığı için TBMM'de yemin edemedi


Can Atalay milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadığı için TBMM'de yemin edemedi

Gezi Davası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde olan Can Atalay'ın Hatay milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadığı için bugün TBMM'nin açılışında yer alamamasına Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'den tepki geldi.

Baş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında muhalefet partilerine destek çağrısı yaptı. Kadıgil ise "Can şu anda hükümetin seçmen iradesine rağmen siyaseten esir tuttuğu bir insandır" dedi.

TBMM'de bugün 14 Mayıs'ta seçilmiş 600 yerine 599 milletvekili yemin ederek göreve başladı. Gezi Davası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde olan Can Atalay, Hatay milletvekili seçilmesine ve Anayasa Mahkemesi'nin benzer içtihat kararı bulunmasına rağmen serbest bırakılmadığı için bugün TBMM'nin açılışında yer alamadı.

Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Enis Berberoğlu, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan kararları ve içtihatları, Can Atalay'ın milletvekili seçilmesi ve mazbatasını alma hakkı doğmasıyla birlikte serbest bırakılması gerektiğine işaret ediyordu.

Baş, Yargıtay’a başvuru yaptıklarını ancak dosyanın sürüncemede bırakıldığını söyledi. “Açıkça ilan ediyoruz bugün Hatay halkının iradesi gasp edilmiştir” diyen Baş şöyle devam etti:

“Derhal tahliye kararı verilmeli. Bu kararın verilmemesi açık Anayasa ihlalidir. 25 Mayıs günü Yargıtay’a tahliye dilekçesi verilmiştir. Dosya Yargıtay Başsavcılığı’nın önündedir. Yapılması gereken başvurunun derhal ilgili ceza dairesine gönderilmesidir. Süratle işletilmesi gereken bu süreç son derece yavaş işletiliyor. Can hukuksuzca tutulduğu cezaevinden çıkıp derhal görevine başlamak istiyor. Şu anda halkın seçme hakkı engellenmektedir. Şu anda seçilmiş bir milletvekilinin görevini yapması engellemektedir. Tüm muhalefet partilerini 'Can Atalay'a özgürlük' demeye, seçilmiş bir milletvekilinin ve Hatay halkının iradesinin gasp edilmesine karşı ses yükseltmeye çağırıyoruz. Can Atalay için mahkemeden henüz bir karar çıkmadı, dosya sürüncemede bırakılıyor.”

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise yemin töreni kapsamında Hatay'dan vekil seçilmiş Can Atalay'ın serbest bırakılmaması ile ilgili VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Kadıgil, "Can şu anda hükümetin seçmen iradesine rağmen siyaseten esir tuttuğu bir insandır. Bu hem gezi tutukluluğunda böyleydi şu anda da dokunulmazlığına rağmen bunu sürdürmeleri nedeniyle de son derece perçinlendi" dedi.

Kadıgil, "Uzun zamandır hukukçu olarak bir şeyi yorumlama lüksümüz ya da şansımız bizim bu ülkede kalmadı. Anayasa'ya aykırı şekilde adaylaşmış birinin cumhurbaşkanlığıyla yönetildiğimiz bir dönem önümüzde, o yüzden hukuktan bahsetmek gerekirse seçilmesini bir yana koyuyorum ne Can'ın (Atalay) ne Mine'nin (Özderen) ne Mücella (Yapıcı) Ablanın, ne Çiğdem Mater'in, ne Tayfun Kahraman'ın bir dakika bile zaten hapiste olmamaları gerekiyordu" dedi. Kadıgil, "Böyle bir yargılama yapılmaması gerekiyordu. Böyle bir yargılamada tutuklama çıkmaması gerekiyordu. Bu kadar saçma sapan bir dosyada insanların hayatını karartacak cezalarla hapiste esir tutulmamaları gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

"Şu anda 28. Dönemin ilk oturumu var. Aslında meclis için, vekiller için heyecanlı bir gün. Ama aşağıda 600 değil 599 milletvekili var" diyen Kadıgil, "Çünkü çok büyük bir deprem yaşamasına, yıkımdan geçmesine rağmen olağanüstü bir seçim katılımıyla sandığa gidip Can Atalay benim milletvekilim olsun diyen Hataylılar'a çok büyük bir terbiyesizlik yapıyorlar" dedi.

Kadıgil, Yargıtay'a başvuru süreçlerini şöyle aktardı: "Şu anda Can (Atalay) seçileli 20 güne yaklaştı. Geçen hafta mazbatasını aldık, hemen aynı gün Yargıtay'a başvurduk. 1 haftadır bekliyoruz. Ve neyi beklediğimizi de söyleyeyim; Yargıtay Savcılığı'nın dosyayı alıp Yargıtay'ın ilgili dairesine göndermesini bekliyoruz. Çünkü bunu yaptıktan 3 gün sonra o daire karar vermek zorunda ama bunu yapmıyorlar."

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise Twitter'dan yaptığı açıklamada “Hatay Milletvekilimiz Can Atalay, bugün TBMM'de yemin töreni olmasına rağmen hukuksuz biçimde cezaevinde tutuluyor. Derhal Can Atalay’a Özgürlük” ifadelerini kullandı.

Atalay’ın TBMM’de milletvekili kayıt işlemlerini avukatı Bülent Akbay yaptı. Akbay'a TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık eşlik etti.

TİP ayrıca Genel Kurul salonunda Atalay'ın oturması gereken koltuğa resmini yerleştirdi.