Can Atalay’ın avukatları derhal tahliye bekliyor: “Yargıtay Anayasa’yı fiilen askıya almak istiyor”

“Yargıtay Anayasa’yı fiilen askıya almak istiyor”

Can Atalay’ın avukatları derhal tahliye bekliyor: “Yargıtay Anayasa’yı fiilen askıya almak istiyor”


Can Atalay’ın avukatları derhal tahliye bekliyor: “Yargıtay Anayasa’yı fiilen askıya almak istiyor”

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Davası’ndan cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın ikinci başvurusunda da ihlal kararı verdi.

Genel Kurul, Can Atalay’ın Anayasa'nın 148. maddesinde güvence altına alınan bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine oybirliği ile karar verirken TİP milletvekilinin Anayasa'nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine de oyçokluğuyla karar verdi.

AYM’nin en üst organı 25 Ekim’de yaptığı toplantıda Can Atalay hakkındaki ihlal kararını 5 aleyhte oyla verirken bu kez aleyhteki oylar üçe düştü.

AYM Genel Kurulu, Can Atalay’ın tahliye edilmesi kararını İstanbul’daki mahkemeye gönderdi

Genel Kurul TİP milletvekilinin yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi için kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

AYM Genel Kurulu 100 bin TL manevi tazminat ile 21 bin 20 TL tutarındaki yargılama giderlerinin Can Atalay’a ödenmesine de hükmetti.

Karar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Adalet Bakanlığı’na ve Hakimler ve Savcılar Kurulu’na da gönderilecek.

Avukat Deniz Özen: “Yargıtay’ın yaptığı şey Anayasa’yı fiilen askıya almaktı, bu kararla bunun hukukla bağı olmadığı ortaya çıktı”

Fikret İlkiz, Evren İşler ve Akçay Taşçı ile birlikte Can Atalay’ın vekilliğini üstlenen Deniz Özen, Yargıtay 3. Ceza Dairesi ile Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan “yargı krizi”nde aleyhte oy kullanan Anayasa Mahkemesi üyelerinin de AYM lehinde tutum aldığını belirtti.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Avukat Özen, “Muhalefet şerhi yazan üyeler şunu demiş oluyorlar; “Evet bize kalsa burada ret kararı verilmeliydi ama madem ki Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir ihlal kararı var, -çoğunluk bu kararı verdi- bu karar uygulanmak zorundadır. Bunun aksi anayasal düzeninin ortadan kaldırılmasıdır” demiş oluyorlar ve oybirliğiyle kararın uygulanması için dosyayı İstanbul 13. Ağır Ceza’ya gönderiyorlar. Yargıtay’ın yaptığı şey Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak Anayasa’yı fiilen askıya almaktı, Anayasa’nın 153’üncü maddesini ortadan kaldırmaktı. AYM kararlarına uyulmayabilir demekti. Bunun hukukla bir bağı olmadığı ortaya çıktı” dedi.

Avukat Özen’in atıfta bulunduğu Anayasa’nın 153’üncü maddesinde, “Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar” deniyor.

Avukat Özen: “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay’ı derhal tahliye etmeli”

Diğer avukatlarla birlikte Can Atalay’ın tahliye talebi için Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na giden Avukat Deniz Özen’e göre, artık 13. Ağır Ceza Mahkemesi kaçınılmaz olarak tahliye kararı vermeli.

“Şu an itibariyle aslında İstanbul 13. Ağır Ceza’nın herhangi bir yeni başvuruya da gerek kalmadan Anayasa Mahkemesi'nin kararının gereğini yerine getirmesi gerekiyor. Bunun aksi bugüne kadar ortaya çıkan hak ihlalin daha da derinleşmesi, bu kriz halinin daha da büyümesi anlamına gelir” diyen Özen, “Kriz haline getirilen bu meselenin çözümünün tek yolu ortalama bir hukuk devletinde olması gerektiği gibi Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kesin, uygulanması zorunlu, bağlayıcı kararlara uyulması ve Can Atalay'ın derhal tahliye edilmesinden geçiyor” dedi.

Özgür Özel: “Hatay milletvekili Can Atalay’ın tahliye edilmesi hukukun gereğidir”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, Can Atalay’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini savundu.

Ankara’da gazetecilere değerlendirmelerde bulunan CHP lideri, “Türkiye’yi sürekli mahcup edenler, Türkiye’yi hem kendi içinde hem dünyada tartıştıranlar artık bu yüksek mahkemenin kararlarından bir ders almaları gerekir. Bugün, Anayasa Mahkemesi yeniden saati doğru göstermiş. Saate, ‘Saat doğru göstermiş, ne diyeceksiniz’ diye sorulmaz. Bundan öncekiler gibi bu kararın da bir an önce uygulanması gerekir. Uygulanmadığı her dakika Türkiye’yi dünyaya rezil etmektedir” dedi.

MHP’li Yıldız: “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil”

Kasım ayında “Anayasa Mahkemesi ya kapatılmalı ya da yeniden yapılandırılmalı” diyen Devlet Bahçeli’nin liderliğini yaptığı MHP, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun verdiği karardan memnun değil.

Hukuki konularda partinin bir numarası konumunda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız “Heyet aynı, dosya aynı, taraf aynı. Ne bekleyecektik? Yine ihlal kararı verdi. Ancak bu kararı nereye gönderecek, önemli olan o. Eğer İstanbul 13. Ağır Ceza'ya gönderirse, orası yine Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderir. Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil” dedi.

Hilmi Hacaloğlu / VOA