+++ Canlı Anlatım: ABD’de can kaybı 50 bini geçti

Londra’da aile içi şiddet olaylarında artış 

+++ Canlı Anlatım: ABD’de can kaybı 50 bini geçti


Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'de koronavirüsten son 24 saatte 109 kişinin can verdiğini açıkladı. Birleşik Krallık'ta hayatını kaybedenlerin sayısı artarken İspanya’da düşüyor. Pandemide günün öne çıkan gelişmeleri...

TSİ 21.35 Londra’da aile içi şiddet olaylarında artış 

İngiltere'nin başkenti Londra’da son altı hafta içerisinde aile içi şiddet olayları, üçte bir oranında arttı. Polisin verilerine göre, bu nedenle günde yaklaşık 100 kişi gözaltına alınıyor. Londra polisi, şiddet mağdurlarına, koronavirüs kısıtlamalarına aldırmadan durumdan kendilerini haber etmeleri çağrısında bulundu.

TSİ 21.20 Trump‘tan dezenfektan açıklaması: Alay ediyordum

ABD Başkanı Trump, koronavirüs hastalarına dezenfektan enjekte edilmesi yönündeki önerisini aslında "alaycı" bir üslupla yaptığını söyledi. Trump Cuma günü yaptığı açıklamada "Ne olacağını görmek için gazecilere alaycı bir soru sormuştum“ açıklamasında bulundu. 

Trump, Perşembe günü, COVID-19 ile mücadele kapsamında hastaların vücuduna dezenfektan enjekte etme seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiği söylemişti. Bu öneri birçok bilim insanının tepkisini çekmişti: Trump’ın dezenfektan açıklamasına tepki yağdı

TSİ 21.00 ABD’de can kaybı 50 bini geçti

ABD’de COVID-19 nedeni ile yaşamını yitirenlerin sayısı 50 bini aştı. Ülkedeki can kaybı on gün içinde ikiye katlanmış oldu. ABD’de koronavirüsten ölenlerin sayısı Kore Savaşı’ndan çok daha fazla. Kore Savaşı’nda yaklaşık 36 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti. Reuters’in kendi topladığı verilere göre ülkedeki vaka sayısı da 875 bini geçti.

TSİ 20.15 Koronavirüse karşı küresel işbirliğine ABD katılmıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Birliği, birçok ülke ve kuruluş koronavirüse karşı mücadelede kaynaklarını birleştirmek istiyor. Küresel çaptaki girişimin amacı, koronavirüsün yol açıtığı COVID-19 adlı akciğer hastalığına karşı geliştirilen ilaç, test ve aşı çalışmalarını hızlandırmak ve sonuçlarını tüm ülkelerin kullanımına sunmak. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cuma günü yaptığı açıklamada "Hepimiz ortak bir tehdit ile karşı karşıyayız ve bunu ancak hep birlikte yenebiliriz" diye konuştu. DSÖ Başkanı "COVID-19 ile mücadele için gerekli her türlü araca, tüm ülkelerin erişimini garanti altına almalıyız" ifadelerini kullandı. 

Küresel Aşı ittifakı Gavi’nin Başkanı Seth Berkely "H1N1 gribine karşı, gelişmekte olan ülkeler için başlangıçta yetersiz, sonra da çok geç aşı verilmesi gibi 2009’da yaşananları tekrar yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve birçok uluslararası örgüt bu inisiyatife desteğini açıklarken, ABD katılmayacağını duyurdu. Merkel, politikacılar ve özel sektörden gerekli sekiz milyar euroluk açığı kapatmak için destek istedi. Bu kapsamda 4 Mayıs’ta bir bağış konferansı yapılması planlanıyor.

TSİ 19.45 Hollanda'da bu yıl şampiyon yok

Avrupa'da salgın yüzünden lig sonlandıran ilk ülke Hollanda oldu. Hollanda futbol ligi Eredivisie'de bu sezon koronavirüs salgını nedeniyle şampiyonluk kupası verilmeyecek. Kalan maçların oynanmamasına karar verilen ligde lider durumda olan Ajax, önümüzdeki yıl Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak katılacak. Averaj farkıyla Ajax'ın gerisinde olan AZ ise ön eleme oynayacak.

Hollanda Futbol Federasyonu'nun kulüpler ve oyuncu sendikalarıyla yaptığı toplantı sonrası açıklanan karara göre, bu sezon ligden hiçbir takım düşmeyecek, alt ligden de takım yükseltilmeyecek.

Salgın nedeniyle bitime dokuz hafta kala maçlar durdurulan ligde Ajax, 25 karşılaşmada topladığı 56 puanla lider konumdaydı. Ajax'ı aynı puanla AZ Alkmaar izliyordu.

Ligde üçüncü sırada olan Feyenoord, gelecek sezon Avrupa Ligi grup aşamalarında mücadele edecek. Dördüncü sıradaki PSV ve beşinci Willem II ise ön eleme turundan bu kupaya katılacak.

TSİ 19.10 Türkiye'de can kaybı 2 bin 600'a ulaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 109 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Salgın nedeniyle yaşanan can kaybı 2 bin 600'a ulaşırken toplam vaka sayısı da 104 bin 912 oldu. 

Son 24 saatteki vaka sayısının 3 bin 122 olduğunu duyuran Koca, toplam test sayısının da 830 bin 257'ye yükseldiğini belirtti.

Bakan Koca, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Son 24 saat içinde taburcu olan hasta sayısı, bugüne kadar iyileşen toplam hasta sayısının yaklaşık % 15’ini oluşturuyor. Taramada, erken tanı ve tedavide başarılıyız. BU NOKTADAN GERİ DÖNÜŞ OLMAMALI. Alınan sonuçlara tedbirle destek şart. Bize güç verin" dedi.

Dr. Fahrettin Koca@drfahrettinkoca

Son 24 saat içinde taburcu olan hasta sayısı, bugüne kadar iyileşen toplam hasta sayısının yaklaşık %15’ini oluşturuyor. Taramada, erken tanı ve tedavide başarılıyız. BU NOKTADAN GERİ DÖNÜŞ OLMAMALI. Alınan sonuçlara tedbirle destek şart. Bize güç verin. http://covid19.saglik.gov.tr 

View image on Twitter

177K

Twitter Ads info and privacy

28.3K people are talking about this

TSİ 18.45 Alman büyükelçiye "aile birleşimi" mektubu

CHP milletvekili Utku Çakırözer, salgın nedeniyle dil sınavına giremedikleri için aile birleşimi kapsamında Almanya'ya gidemeyen Türk vatandaşlarının mağduriyetinin giderilmesi için Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'a mektup yazdı.

Almanya'daki Türkiye kökenlilerin, aile birleşiminde ön koşul olan dil sınavları yapılamadığı için Türkiye'de yaşayan eşlerindan ayrı kaldığını hatırlatan TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Çakırözer, söz konusu vatandaşların taleplerini Erdmann'a iletti.

Utku Çakırözer

Utku Çakırözer

CHP Eskişehir milletvekili Çakırözer, "Ailelerin mağdur olmaması için, Almanca öğrenemeyecek durumda olan eşler, Almanya'ya gelmeden önce savaş ve benzeri nedenlerle Almanca öğrenme imkânı olmayan aileler için geçerli olan 'dil şartı aranmaması' yönündeki kolaylık bu dönemki tüm aile birleşimi talepleri için geçerli olacak şekilde genişletilmelidir. Ya da dil sınavlarının uzaktan telefon ya da dijital ortamda yapılabilmesi sağlanmalıdır" dedi. 

Büyükelçi Erdmann'a gönderdiği mektupla ilgili basına açıklamada bulunan Çakırözer, Almanya'nın bazı ülke vatandaşları için dil sınavı şartını koşmadığını belirterek bu konuda bir çifte standart uygulandığını ifade etti. CHP'li vekil, "Aile birleşimi vizesi verilirken, Avrupa Birliği üyesi olmayan bazı ülke vatandaşlarına çifte standart uygulanmaktadır. Almanya'da yaşayan eşi Andorra, Avustralya, Brezilya, El Salvador, Honduras, İsrail, Japonya, Kanada, Monako, Kore Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, San Marino veya ABD vatandaşı olanlardan dil sınavına girmeleri istenmezken Türk vatandaşlarına bu şart koşulmaktadır" dedi.

TSİ 18.10 Birleşik Krallık'ta endişe veren artış

Birleşik Krallık'ta hastanede ölen COVID-19 hastalarının sayısı son 24 saatte 684 artarak 19 bin 506'ya yükseldi.

Birleşik Krallık'ta önceki günkü can kaybı 616'ydı. Hükümet, virüsün pik noktasına iddia etmişti. Ancak açıklanan son sayılar, can kaybında yeniden bir artış yaşandığını ortaya koydu.

TSİ 17.35 Futbolcular için maske önerisi

Spiegel dergisinin haberine göre, Almanya Çalışma Bakanlığı, 9 Mayıs'ta başlaması beklenen Bundesliga'da futbolcuların maskeyle oynamasını tavsiye etti.

Bakanlığın önerisine göre, harcanan efordan ötürü hızla ıslanması muhtemel maskeler en fazla 15 dakikada bir değişecek. Ayrıca bir oyuncunun ya da hakemin maskesi kaydığı takdirde oyun hemen duracak.

17.20 Koronavirüs krizinde NASA devrede

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA),  tıbbi yardım ekipmanları geliştirmeye başladı. Bunlar arasında NASA’nın Kaliforniya’daki laboratuvarlarında bir ay içerisinde geliştirilen bir solunum cihazı prototipi de var. NASA, Cuma günü, bu prototipin New York’ta bir hastanede test edildiğini açıkladı. Ayrıca yüzeyleri dezenfekte eden bir cihazın da geliştirme aşamasında olduğunu duyurdu. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, kurum içi yapılan çağrı üzerine çalışanlarının korona krizinde yardımcı olabilecek yaklaşık 250 fikir sunduklarını açıkladı. 

TSİ 16.40 Almanya'da kupa finali ertelendi

Almanya Futbol Federasyonu (DFB), 23 Mayıs'ta oynanması planlanan kupa finalinin koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini duyurdu.

Federasyon, final maçı için henüz yeni bir tarih belirlemedi. Ancak federasyon yetkilileri, finalin Haziran ayında oynanmasını ümit ediyor.

TSİ 16.00 Çekya yurt dışına seyahate izin verdi

Koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa'da sınırlarını kapayan ilk ülkelerden biri olan Çekya, sürpriz bir karara imza attı.

Çekya hükümeti, ülkedeki COVID-19 vakası sayılarındaki düşüş üzerine, daha önce almış olduğu bazı önlemleri gevşetti.

Artık yurt dışına çıkmak isteyen Çekya vatandaşlarına seyahat izni verilecek. Ancak bu kişilerin Çekya'ya döndüklerinde, koronavirüs taşımadıklarını ispatlamaları gerekiyor. Bunun için de ellerinde son iki hafta içinde alınmış bir rapor bulunması şart koşuluyor.

Çek yetkililer geçen günlere kadar yaptıkları açıklamalarda, 16 Mart'ta kapanan sınırların bir süre daha kapalı tutulacağını belirtiyorlardı. Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman da geçen hafta, sınırların bir yıl kapalı kalması gerektiğini söylemişti.

TSİ 15.00 Hollanda'da 100'den fazla can kaybı daha

Hollanda'da koronavirüs nedeniyle 112 kişi daha hayatını kaybetti. Ülkedeki toplam can kaybı 4 bin 289'a yükseldi.

Hollanda'daki COVID-19 vakası sayısı da son 24 saatte 806 artışla 36 bin 535 oldu.

CSU - Logo

TSİ 14.00 CSU ilk sanal parti kongresini düzenleyecek
Almanya’da koalisyon ortaklarından Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) 22 Mayıs’ta tarihinin ilk sanal parti kongresini düzenleyecek. Spiegel dergisinin haberine göre, Münih’teki parti merkezinde kurulacak stüdyoya katılımcıların bağlanması öngörülüyor. Haberde, sanal parti kongresine Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un misafir olarak katılacağı belirtildi. Kongrede, koronavirüs krizinin aşılması ve ekonomiye ve vatandaşlara yapılacak yardım ele alınacak.

TSİ 13.21 İspanya’da hayatını kaybedenlerin sayısı düşüyor
Avrupa’da COVID-19 salgınından en etkilenen ülkeler arasında yer alan İspanya’da yaşamını yitirenlerin sayısı bir aydan uzun süreden beri en düşük seviyesinde. Ülkede son 24 saat içinde 367 kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle ölü sayısı 22 bin 524 olarak kaydedildi. Yeni vaka sayısı da 6 bin 740 artarak, 219 bin 764’e yükseldi.

TSİ 11.45 "Kısıtlamaların gevşetilmesi henüz mümkün değil"

Robert Koch Enstitüsü Başkan Yardımcısı Lars Schaade, koronavirüsle mücadele kapsamında sosyal ve ekonomik hayata getirilen kısıtlamaların şu aşamada daha da gevşetilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Berlin’de düzenlenen basın toplantısında salgınla ilgili gelişmeleri değerlendiren Schaade, bir gün içinde tespit edilen yeni vaka sayısının 100’ün altına düşmesi halinde, kısıtlamaların daha da gevşetilmesinin düşünülebileceğini belirtti. Schaade, sadece vaka sayısı 100’ün altında olduğu zaman yetkililerin bu vakaları ve bunların temas ettiği kişileri takip edebildiğine dikkat çekti. Almanya’da hâlâ günde 2 bin civarında yeni vaka kaydediliyor. 
Schaade, kamuya açık yerlerde maske takmayı da "ek önlem" olarak tavsiye etti. Maskenin virüsün bulaşmasının önlenmesinde belirli bir etki sağlayacağını ifade eden Schaade, tam bir korumanın ise maskelerle de mümkün olmadığını vurguladı. Schaade, fiziksel mesafenin korunması ve hijyen kurallarına uyulmasının da salgının yayılmaması adına büyük önem taşıdığını vurguladı. 

TSİ 11.24 Dünya genelinde vaka sayısı 2 milyon 700 bini aştı

Reuters haber ajansının derlediği verilere göre, dünya genelinde koronavirüs vakalarının sayısı 2 milyon 700 bini aştı. COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 189 bin 970 olarak kaydedildi. 

Symbolbild: Aus dem gewohnten Sommerurlaub im Jahr 2020 wird nichts werden

TSİ 09.01 Türkiye, İspanya ve Yunanistan’da tatil ihtimali düşük
Alman hükümeti, bu yıl Türkiye, İspanya veya Yunanistan gibi Almanların tercih ettiği ülkelerde yaz tatili yapılabileceği konusunda çok umutlu değil. Alman hükümetinin Turizm Sorumlusu Thomas Bareiss, seyahat edeceklerin görece yakın bir süre içinde yine Türkiye, İspanya veya Yunanistan gibi ülkelere ihtimalinin pek bulunmadığını ifade etti. ZDF televizyonuna konuşan Bareiss, seyahate ilişkin standartlar ve koruyucu önlemler konusunda çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Bunların iş seyahatleri için de geçerli olacağını belirten Bareiss, daha uzak ülkelere seyahatlerin ise büyük ölçüde iptal edileceğini, dünya genelinde hâlâ çok sayıda seyahat kısıtlaması bulunduğunu söyledi. Almanların çoğunun ülke içinde tatil yapmak durumunda kalacağını belirten Bareiss, koruyucu önlemler için sektörün temsilcileri ile görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi. 

Deutschland | Coronavirus | Maskenpflicht

TSİ 07.31 Almanya’da vaka sayısı 150 bini aştı

Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, Almanya'da son 24 saat içinde yeni vaka sayısı 2 bin 337 artarak, 150 bin 383’e ulaştı. Ülkede yeni tip koronavirüs nedeniyle 227 kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle Almanya'da COVID-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 5 bin 321’e ulaştı.

TSİ 04.03 Çin'de sadece 6 yeni vaka

Yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı ülke olan Çin'de, son bir gün içinde sadece 6 yeni vaka tespit edildi. Bir önceki gün ise bu sayı 10 olarak kaydedilmişti. Ulusal Sağlık Komisyonu’nun verdiği bilgilere göre yeni vakalar ülkeye yurt dışından giriş yapanlarda tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 82 bin 804 kaydedilirken, şu ana dek 4 bin 632 kişi yaşamını yitirdi.

TSİ 03.24 Trump insanlara dezenfektan enjekte edilmesini önerdi

ABD Başkanı Donald  Trump, yeni tip koronavirüsle mücadele için insanlara doğrudan dezenfektan enjekte edilmesinin mümkün olup olmadığının araştırılmasını önerdi. Beyaz Saray’da Perşembe akşamı düzenlenen basın toplantısında hükümete danışmanlık yapan bir uzman, dezenfektanların yeni tip koronavirüsü kapı kolu gibi metal yüzeylerde hızla öldürdüğü bilgisini verdi. Bunun üzerine Trump, "Bizim de böyle bir şey yapabilmemizin bir yolu var mı, (vücuda) enjekte etmek veya neredeyse temizlik yapmak... bunu incelemek ilginç olurdu" dedi. Uzmanın, direkt güneş ışığına maruz kalan virüsün etkisini kısa sürede yitirdiğini söylemesi üzerine de Trump, tedavide ultraviyole ışınların veya çok güçlü ışınların kullanılabileceğine işaret ederek, bunun araştırabileceğini söyledi. 

TSİ 01.30 Temsilciler Meclisi dördüncü yardım paketini kabul etti

ABD Senatosu’nun ardından Temsilciler Meclisi de, korona krizinin aşılmasını hedefleyen dördüncü yardım paketini kabul etti. 500 milyar dolarlık yardım paketi, korona krizi nedeniyle zor durumda olan küçük ve orta ölçekli işletmelere destek sağlanmasını öngörüyor. Beşe karşı 388 oyla kabul edilen yardım paketinin hayata geçirilmesi için ABD Başkanı Donald Trump tarafından da imzalanması gerekiyor.

Deutsche Welle Türkçe