CANLI BLOG: Kiev Savunma Aşamasına Geçti

Ukraynalı Eski Diplomattan ‘Sovyetler’ Uyarısı

CANLI BLOG: Kiev Savunma Aşamasına Geçti






CANLI BLOG: Kiev Savunma Aşamasına Geçti

Kiev Cuma günü Rus füzelerinin saldırısına hedef olurken Ukraynalı aileler sığınaklara girdi. Yetkililer, Kievliler'den, kentlerini savunmak için molotof kokteylleri hazırlamalarını istedi. Kiev Belediye Başkanı, kentteki sabotajcıların saldırılara başladıklarını bildirdi

02:19

Ukraynalı Eski Diplomattan ‘Sovyetler’ Uyarısı

Eski Ukrayna Başbakanlık Danışmanı ve eski diplomat Yevgeniya Gaber, VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı. 2014 ile 2018 yılları arasında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nde görev yapan Gaber, Ukrayna işgal edilirse veya zorla hükümet değişimi gerçekleştirilirse bunun, Sovyetler Birliği'nin bir yeniden meydana gelmesi olacağını söyledi. Gaber, Ukrayna’nın NATO ülkelerinden beklentilerinin çok farklı olduğunu ve hayalkırıklığı yaşandığını da kaydetti.

Ukraynalı Eski Diplomattan ‘Sovyetler’ Uyarısı

Kiev’deki Türk Öğrenciler Tahliye Edilmeyi Bekliyor

Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bombardıman başlatması nedeniyle sığınaklarda tahliye edilmeyi bekleyen Türk vatandaşları, özellikle de kişisel olanakları sınırlı öğrenciler, Ankara’dan kendilerine acilen yardım edilmesini istiyor. Bu öğrencilerden Cemil Arda Yıldırım, bugün elçilikçe otobüslerle tahliye yapıldığını ancak kendilerine ulaşılamadığını açıkladı.

Kiev’deki Türk Öğrenciler Tahliye Edilmeyi Bekliyor

VOA Türkçe’nin görüştüğü Türk öğrenci, Kiev’de sığınak olarak kapalı garaja sığındığını kaydetti. Elektrik sıkıntısına önlem açısından karanlıkta beklediklerini aktaran genç, bugün Kiev Büyükelçiliği’nin otobüslerle karadan tahliye başlattığını ama bunu son anda öğrendiğini ifade etti.

Haberin devamı için tıklayın

01:17

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le yaptığı bir telefon görüşmesinin ardından, Avrupalı müttefiklerin kararıyla uyumlu olarak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a uygulanan yaptırımlara katılma kararı aldığını bildirdi.

ABD'nin bir devlet başkanına yaptırım uygulama yönündeki nadir kararı, Rus askerlerinin karadan, denizden ve havadan Ukrayna'yı işgal etmesinden bir gün sonra geldi.

Rusya’nın saldırısının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da görülen en büyük saldırı olduğu belirtiliyor.

Haberin devamı için tıklayın

00:50

BM Güvenlik Konseyi Ukrayna İçin Yeniden Toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya’nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekatı görüşmek için bugün yeniden toplandı.

Acil toplantıda Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırının Konsey tarafından kınanmasıyla ilgili karar tasarısının oylanması bekleniyor.

ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından ortak hazırlanan karar tasarısında Rusya’nın güçlü bir şekilde kınandığı, Ukrayna’ya yönelik askeri harekatını da derhal durdurulmasının istendiği belirtiliyor.

Tasarının, BMGK'nın daimi üyesi Rusya tarafından veto edileceği, diğer daimi üye Çin’in de ya çekimser oy yada ret oyu vereceği belirtiliyor.

Oylanacak tasarıda, Rusya’nın, mümkün olan en güçlü ifadelerle kınanması, düzenlediği askeri harekatın da BM Sözleşmesi'nin 2. maddesinin 4. paragrafına aykırı olduğunun vurgulanması, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı düzenlediği askeri saldırıyı derhal durdurması, herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına karşı tehdit ve kuvvet kullanmaktan kaçınmasıyla ilgili BM tüzüğü ve ilkelerine atıfta bulunulması bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi Şubat ayında Ukrayna için dördüncü kez toplamış oldu. Oturum yerel saatle 17.00'da başladı. Güvenlik Konseyi toplantısının ardından üye ülkelerin temsilcileri ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açıklama yapması bekleniyor.

Güvenlik Konseyi’nin aylık dönem başkanlığını Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya yapıyor.

Haber: Can Kamiloğlu

VOA