Çavuşoğlu: ‘‘Blinken Washington’a Davet Etti’

Çavuşoğlu’ndan ‘‘Bundan sonra barış görüşmeleri Türkiye’de yapılsın’’ teklifi

Çavuşoğlu: ‘‘Blinken Washington’a Davet Etti’




Çavuşoğlu: ‘‘Blinken Washington’a Davet Etti’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı. Basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın kendisini 18 Mayıs’ta Washington’a davet ettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen Ekim ayında Roma’da G20 zirvesi kapsamında yaptığı görüşmede, stratejik bir mekanizma kurulmasını önerdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Blinken’ın davetini bu konunun dışişleri bakanları düzeyinde ele alınması için yaptığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, 4 Nisan’da Türkiye'ye gelerek Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile bir araya gelmiş ve aynı gün "Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 4 Nisan 2022 tarihinde Ankara’da başlatılmıştır’’ açıklaması yapılmıştı. Nuland'ı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da kısa bir süre kabul etmişti.

Ankara ve Washington, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemleri dahil birçok konuda görüş ayrılığı yaşıyordu. Türkiye’nin bu hamlesi ABD’nin yaptırımlarına ve Ankara’nın hem müşterisi hem de üreticisi olduğu F-35 programından çıkarılmasına neden olmuştu.

Ankara, NATO müttefiklerinden tatmin edici koşullar karşılığında hava savunma sistemi satın alamadığı için bu yaptırımların haksız olduğunu savunuyordu

Yine de iki hükümet bu hafta, anlaşmazlıkları gidermek ve Türkiye'nin mevcut filosu için 40 Lockheed Martin yapımı F-16 avcı savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alma talebi dahil işbirliğini arttırmak için ortak bir mekanizma başlattı.

Dün de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye 17 Mart’ta bir mektup gönderdiği ve mektupta Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağına ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını bildirdiği ortaya çıkmıştı.

Çavuşoğlu, F-16 görüşmelerinin olumlu şekilde devam ettiğini belirtti ve ABD yönetiminin Kongre’ye mektup gönderdiği şeklindeki haberleri memnunlukla karşıladıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu ayrıca, Türkiye'nin ABD'nin Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'ya yardım etmesi, eğitim ve silah vermesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi ve bunun bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu kaydetti. Ankara ve Washington, Suriye ve Doğu Akdeniz konusundaki politikalarında da anlaşmazlıklar yaşıyor.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Batılı müttefikleriyle yakın temasını arttırdı. Hem Rusya hem de Ukrayna ile deniz sınırını paylaşan ve iyi ilişkileri olan Ankara savaşın sonlandırılması için arabuluculuk faaliyetleri yürütüyor.

Çavuşoğlu’ndan ‘‘Bundan sonra barış görüşmeleri Türkiye’de yapılsın’’ teklifi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’ya bundan sonraki barış görüşmelerinin tamamının Türkiye’de yapılabileceğini ilettiğini söyledi. Çavuşoğlu ayrıca Ukrayna’nın güneyindeki liman kenti Mariupol’da hala 30 kadar Türk vatandaşının olduğunu sandıklarını kaydetti. Kentte bir aydır süren Rus kuşatmasında binlerce kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor.

Öte yandan Çavuşoğlu, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile birlikte Ankara'ya uygulanan ve Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları dahil bazı teçhizatı hedef alan ambargonun üstesinden gelmek için çalışma konusunda anlaştıklarını da açıkladı. Türkiye Rusya'nın itirazlarına rağmen bu SİHA’ları Ukrayna'ya satmıştı.

Çavuşoğlu ayrıca Brüksel’de İtalyan, Fransız ve Türk liderler arasında geçen ay yapılan görüşmelerin ardından Fransız-İtalyan Eurosam konsorsiyumundan SAMP-T hava savunma sistemlerinin tedarikini canlandırma çabalarını, İtalya Dışişleri Bakanı ile görüştü.

VOA