CHP-İYİ Parti yargı mesaisi: Ortak açıklama yapılabilir

Fikir birliğine varılırsa iki partinin ortak açıklama yapması bekleniyor.

CHP-İYİ Parti yargı mesaisi: Ortak açıklama yapılabilir


CHP ile İYİ Parti’nin güç birliği yaptığı Millet İttifakı yargı paketi mesaisinde. CHP’nin götürdüğü 228 maddelik öneri paketini incelemeye alan İYİ Parti tutumunu gelecek hafta açıklayacak. Fikir birliğine varılırsa iki partinin ortak açıklama yapması bekleniyor.

 

Nergis Demirkaya  [email protected]

ANKARA – Millet İttifakı’nda bazı İYİ Partili yöneticilerin açıklamaları sonrası başlayan “İttifakta çatlak” tartışmalarına “yargı paketi” arası verildi. Farklı siyasi partiler ve meslek gruplarıyla kapsamlı bir çalışma yapan CHP hazırlanan paketi İYİ Parti’ye de sundu. İYİ Parti’nin incelemeye aldığı pakete olumlu bakılırsa ortak bir açıklama yapılması bekleniyor.

İYİ Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığında bir heyetle İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Nuri Okutan’a sunulan çalışma için “Tarafsız ve bağımsız yargı için neler yapılabileceğine dair bir çalışma yaptık. Sizin önerileriniz nedir? Bizim hazırladığımız pakete bir katkınız olur mu?” denildi. İYİ Parti de “CHP’nin çalışması” olarak aldığı paketi İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanlığında incelemeye aldı. İnceleme kapsamında CHP’nin paketi ile İYİ Parti’nin kendi çalışması karşılaştırıldı. İki çalışmanın ortak noktaları tespit edildi, paketlerin birleştirilip birleştirilemeyeceğine bakıldı.

İYİ Parti kaynakları, CHP’nin çok kapsamlı ve teferruatlı olarak nitelendirdikleri yargı paketinin genel olarak olumlu olduğunu, ancak terörle mücadele kanununda değişikliklerle ilgili konjonktürel hassasiyetler taşındığını açıkladı. Çalışmayı, “yargının bağımsız ve tarafsızlığını sağlayan, hukuk devletini inşa etmeye dönük bir öneri paketi” olarak değerlendiren bir yönetici, CHP’nin sunduğu paket üzerindeki incelemenin gelecek hafta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e sunulacağını daha sonra da Başkanlık Divanı’nda ele alınacağını açıkladı. İYİ Partili yetkili, “Bağımsız, tarafsız bir Türk yargısına ihtiyacımız var. Bu konuda bir şey söylenecekse yargı paketlerinin Meclis gündeminde olduğu bu süreçte söylemek lazım. Yargı reformu öyle değil böyle olur demeliyiz. Bir fikir birliği oluşursa ortak bir açıklama söz konusu olabilir” dedi.

CHP’NİN PAKETİ 228 MADDEDEN OLUŞUYOR

Adalet Bakanlığınca hazırlanan, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ardından CHP kapsamlı bir yargı paketi için çalışmaya başladı. Adalet Bakanlığı dahil tüm siyasi partiler ve kuruluşlara komisyon için davet yapıldı. Demokrat Parti, HDP, Saadet Partisi ve Türkiye İşçi Partisi ile DİSK’ten Hak-İş’e, Türkiye Barolar Birliği’nden İnsan Hakları Derneği’ne 20 kurum kuruluş çalışmalara katıldı. 65 uzman ve yöneticinin katıldığı 8 toplantının sonunda 14 ayrı kanun teklifi ile 228 madde yazımı gerçekleşti.

CUMHURBAŞKANINA HAKARET DE KAYYIM DA KALKIYOR

Yargı Paketi Ceza Muhakameleri Kanunundan İnfaz Kanununa birçok kanunda değişikliğin yanı sıra anayasada da yargıyla ilgili 14 maddede değişiklik öngörüyor. Pakette dikkat çeken başlıklar şöyle:

  • HSK yerine Adalet Yüksek Kurulu kurulacak. 19 üye Yargıtay, Danıştay ve TBMM tarafından seçilecek. Bakanın kurul toplantılarına katılma ve söz alma hakkı olacak ama oy kullanamayacak. Kurul kararlarına karşı yargı yoluna başvurulabilecek.
  • OHAL süresi bir aya düşürülecek. Cumhurbaşkanının talebiyle arka arkaya en fazla üç defa bir aylık sürelerle meclisin üçte ikisinin çoğunluğunun kararı ile uzatılabilecek. OHAL CBK’larına AYM denetimi sağlanacak. OHAL’de Anayasa değişikliği yapılamayacak.
  • OHAL sürecine ilişkin hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma açılmamış olanlar ile hakkında takipsizlik veya beraat kararı verilenler görevlerine iade edilecek.
  • Belediyelere kayyum düzenlemesi kaldırılacak. OHAL KHK’si ile getirilen el konulanlara kayyım ataması kaldırılacak.
  • Ters kelepçe yasaklanacak. Katalog suçlar kaldırılacak. Tutukluluk süreleri kısaltılacak. Yüksek güvenlikli ceza infaz kurumları, çocuk kapalı ceza infaz kurumları kaldırılacak. Çocukların mahkûmiyeti eğitim evlerinde geçirilecek.
  • Terör örgütü propagandasından veya terör örgütü üyeliğinden mahkûm olmuş olmakla birlikte, herhangi bir şiddet eylemine fiilen katılmamış olanlar için hükümlünün isteği ile infaz erteleme olanağı getirilecek.
  • Cumhurbaşkanına hakaret suçu kaldırılacak. TCK 301 AİHM içtihatları da dikkate alınarak kaldırılacak. Hakaret suçunda hapis cezası kaldırılacak.
  • Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçuna “cebir ve şiddet içeren somut bir saldırıya sebep olma” koşulu getirilecek. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yer alan açıklamaların bu suç bakımından cezalandırılamayacağı düzenlenecek.
  • Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek ile örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte yardım eden kişi için mevcut düzenlemelerde değişiklikler yapılacak.
  • TMK 7/2 VE 6/2’de suç oluşmasının koşulu “cebir ve şiddet içeren eylemlerini övmek ya da bu eylemlere başvurmayı alenen teşvik etmek” olarak düzenlenecek.
  • Gözaltı uygulaması ve sürelerine OHAL yasası ile getirilen istisna kaldırılacak.
  • Basın Kanununda yapılan değişiklikler ile internet yayıncılığı da basın kanunu kapsamına alınacak. Bu sayede alternatif medya haklar açısından da kanuni güvenceye kavuşacak.
  •  

GAZETE DUVAR