CHP lideri Özel’in DEM Parti ziyareti: ‘İşbirliği teklifi yok fakat bölgesel işbirlikleri değerlendirilebilir’

‘Bölgesel işbirlikleri olabilir’

CHP lideri Özel’in DEM Parti ziyareti: ‘İşbirliği teklifi yok fakat bölgesel işbirlikleri değerlendirilebilir’


CHP lideri Özel’in DEM Parti ziyareti: ‘İşbirliği teklifi yok fakat bölgesel işbirlikleri değerlendirilebilir’

İYİ Parti’nin seçim işbirliği önerisini reddettiği CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, 31 Mart yerel seçimlerine dönük işbirliği arayışını sürdürüyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları’nı ziyaret eden Özgür Özel, yerel seçim işbirliği için nabız yokladı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Özel açıkça bir “ittifak modeli veya teklifi götürmedi” ancak yaklaşan yerel seçim süreci masaya yatırıldı.

Bu çerçevede DEM Partililer “kent uzlaşısı” adı altında muhalefet partileri ile yapılacak görüşmeler doğrultusunda bölgesel işbirliklerinin değerlendirilebileceği mesajı verdi.

İki tarafın da “son derece verimli ve olumlu” geçtiğini belirttiği görüşmeyi, DEM Partililer “CHP’nin alışılagelmiş görüşmelerini çok aşan bir görüşme” olarak nitelendirdi.

31 Mart seçim takviminin resmen başlamasına yaklaşık 2 hafta kalırken, siyasi partiler arasında da seçim işbirliği için görüşme trafiği hızlandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu çerçevedeki ikinci ziyaretini, DEM Parti Eş Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’a yaptı.

Görüşmede Özel’e, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Zeybek ve Gül Çiftçi; DEM Parti Eş Başkanlarına ise MYK üyeleri Rüştü Tiryaki ve Özlem Gündüz eşlik etti.

‘Verimli bir görüşme oldu’

Ziyaret sonrası açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer “çok verimli bir görüşme” olduğunu belirterek ekonomik krizden, kayyum meselesine, Kürt sorununa kadar Türkiye’nin önemli sorunlarını konuştuklarını bildirdi.

Bakırhan “Partimizin sürekli dile getirdiği bir konu var; siyasi partiler sorunu diyalog ile çözer. Bu kadar sorun yaşandığı bu süreçte muhalefet partilerinin daha çok ihtiyacı var. Umarım ilerideki süreçte de diyalog ve müzakere sürecini devam ettirirler. Kendilerine hoş geldiniz diyoruz” dedi.

Özel: Görüşmeler sürecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel 15 Ekim’de eş başkan seçilen Bakırhan ve Hatimoğulları’nın, kendisini genel başkan olması nedeniyle kutladıklarını anımsatarak, kendisinin de bu çerçevede hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Görüşmede önümüzdeki süreci de değerlendirdiklerini belirten Özel, “Çok verimli ve yapıcı görüşme gerçekleştirdiğimizi ifade etmek isterim. Bundan sonraki süreçlerde de diyaloğumuz, karşılıklı görüşmelerimiz sürecek. Biz bu diyaloğun ve görüşmelerin Türkiye demokrasisine çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘CHP’nin Eş Başkanı diyesim geldi’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatımoğulları Oruç, Özgür Özel'e hitaben, "CHP'nin Eş Başkanı diyesim geldi" ifadelerini kullandı.

Bu sözler üzerine Özel ve Bakırhan'ın gülümserken, DEM Parti kaynakları Hatimoğulları’nın, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin Özel’e eşlik etmesi nedeniyle bu ifadeyi kullandığını aktardı.

Görüşmede neler ele alındı?

Görüşme sonrasında kulislere yansıyan bilgilere göre Özel, açıkça bir işbirliği formülü önermedi.

Ancak 14 ve 28 Mayıs seçimleri ile yaklaşan yerel seçimler görüşmenin ana konusu oldu.

Edinilen bilgiye göre Özel yerel seçimlerde, muhalefetin, elindeki belediyeleri koruması ve yeni belediyeleri kazanabilmesi için işbirliğinin önemine vurgu yaparken, DEM Parti’nin bu konudaki kilit parti konumuna da dikkat çekti.

Özel, seçim işbirlikleri konusunda her türlü tartışma ve öneriye açık olduklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Özel genel başkan seçildikten sonra, “DEM Parti Eş Başkanlarının kendisini ziyarete geleceği” yönündeki sözlerine de açıklık getirdi.

Özel’in bir yanlış anlaşılma olduğu ve kendisine yanlış bilgi verildiği için böyle bir açıklama yaptığını dile getirdiği öğrenildi.

‘Bölgesel işbirlikleri olabilir’

DEM Parti Eş Başkanları ise 2019’da iktidara “kaybettirme” stratejisi çerçevesinde batıda CHP’nin adaylarının desteklendiğini, Mayıs seçimlerinde de benzer taktiğin izlendiğini, ancak özellikle 14-28 Mayıs sürecinde CHP’nin hataları nedeniyle, parti tabanında ittifaklara dönük tepki olduğunu ifade etti ve parti tabanındaki eğilimin kendi kimliği ile seçime girmesi yönünde olduğunu anlattılar.

Edinilen bilgiye göre DEM Parti heyeti sadece CHP değil, Cumhur ittifakı ve İYİ Parti dışındaki tüm siyasi partilerle “kent uzlaşısı” çerçevesinde görüşmeler yapacaklarını belirterek, bu çerçevede bölgesel işbirliklerinin yapılabileceğini ancak bu konudaki karar yetkisinin, hafta sonunda toplanacak olan Parti Meclisi’nde olacağına dikkat çektiler.

CHP kaynakları, DEM Parti ziyaretinin bir “ön görüşme” niteliğinde olduğunu belirterek bundan sonraki süreci, “Bu tür görüşmeler, iş birliği olmasa dahi demokrasi adına önemli görüşmelerdir. Mutlaka bölgelere göre işbirliği gündeme gelecektir” sözleriyle özetlediler.

DEM Parti: Alışılmışı aşan bir görüşmeydi

BBC Türkçe’ye bilgi veren DEM Parti kaynakları da Özel ile yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini belirtirken, kamuoyuna açık, şeffaf bir görüşme yapılmasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdiler.

Yerel seçimlerden Türkiye’nin demokrasi sorununa kadar hemen her konunun ele alındığını belirten DEM Partili bazı yöneticileri görüşmeye ilişkin “CHP’nin rutin, alışılagelmiş görüşmelerini çok aşan bir görüşmeydi” ifadelerini kullandı.

DEM Parti PM tutum belirleyecek

DEM Parti’nin oy oranı olarak bir ve ikinci sırada olduğu yerlerde kendi adaylarını çıkarması bekleniyor.

Partideki genel eğilim 81 ilde kendi adayları ile seçime girmek yönünde olmasına karşın, “kent uzlaşısı” çerçevesinde muhalefet partileri ile ortak aday çıkarma seçeneğine de kapılar açık tutuluyor.

DEM Parti’nin Cuma ve Cumartesi günü yapılacak PM toplantısında, izlenecek seçim stratejisine ilişkin “tutum belirleneceği” ifade ediliyor.

İki senaryo gündemde: Görüşme heyetleri de belirlenebilir

DEM Parti kaynakları, PM’nin iki farkı senaryoyu değerlendirerek, buna göre tutum belirleyeceğini ifade ediyorlar.

Bu olasılıklar şöyle sıralanıyor:

“Birincisi; 81 ilde aday çıkarıyoruz deriz ve CHP ile yolları ayırırız. CHP dışındaki muhalefet partilerini ve sol sosyalist partileri, Kürt partilerini, toplumsal muhalefeti kendi adayımızda ortaklaştırmaya, bir araya getirmeye çalışır ve kendi kimliğimizle seçime gireriz.

“İkincisi; kent uzlaşısı. Parti örgütleri, kamuoyu yoklamalarını da dikkate alarak, bir ilde kent uzlaşısı doğrultusunda başka bir partinin adayının desteklenmesi görüşü ortaya çıkabilir. Bu çerçevede, sadece CHP değil, Cumhur ittifakı ve İYİ Parti dışındaki partilerle görüşmek için heyetler oluşturması kararı çıkabilir.

“Bu görüşmeleri yürütmek için PM, MYK’ye yetki verebilir. Kent uzlaşısı varsa o uzlaşıyı esas alırız, CHP’nin adayını destekleriz. Bir başka yerde, bir ilçede mesela DEM Parti veya diğer muhalefet partilerinin kazanma iddiası varsa CHP’nin de orada duyarlı olması, fedakarlıkta bulunması beklenir, yani aday çıkarmaması veya iddialı bir aday çıkarmamasını bekleriz.”

BBC TÜRKÇE