CHP ve HDP sıralarında ara seçim formülü, Beştepe'de Albayrak hazırlığı | Ankara Kulis

CHP’den HDP’ye 'sine-i millet' önerisi: Gelin istifa edelim

CHP ve HDP sıralarında ara seçim formülü, Beştepe'de Albayrak hazırlığı | Ankara Kulis


CHP ve HDP sıralarında ara seçim formülü, Beştepe'de Albayrak hazırlığı | Ankara Kulis

Ankara kulisleri ara seçim ve sine-i millet tartışmaları ile hareketlendi. CHP’liler HDP’lilere örtülü bir şekilde istifa teklifinde bulundu, HDP’liler reddetti. Sarayın koridorlarından ise Berat Albayrak’ın geri dönüş hazırlıklarının sesi yükseliyor.

CHP’den HDP’ye 'sine-i millet' önerisi: Gelin istifa edelim

Ankara’nın gündemini bugünlerde erken seçimin yerini ara seçim tartışmasına bırakması ve Saray’da Berat Albayrak’ın geri döneceğine yönelik yürütülen hazırlık işgal ediyor.

Meclis Genel Kurulunda gerçekleştirilen istifalar ve milletvekilliklerin düşürülmesi neticesinde TBMM’de sandalye dağılımı 584 oldu. Milletvekili Seçim Kanunundaki ilgili maddeler* uyarınca üye tamsayısının %5’inin eksilmesi durumunda Genel Kurulun ara seçim kararı alarak 90 gün içinde vatandaşları sandık başına davet etme zorunluluğu bulunuyor.

Bu formülün hayata geçirilebileceği son tarih ise Haziran 2022. Mevcut durumu avantaja çevirmek isteyen CHP’li bir grup ile HDP’li yetkililer arasında gizlice gerçekleşen “sine-i millete dönme” stratejisi ise HDP’lilerin reddi ile şimdilik rafa kalkmış görünüyor.

Euronews’in CHP’li kaynaklardan edindiği bilgiye göre, CHP’li bir yöneticinin başını çektiği bir grup hazırladıkları ara seçim stratejisini parti politikasına dönüşmesi için tartışılması maksadıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na anlatmak için Genel Merkezden randevu istiyor. Ancak görüşmenin gerçekleşmesi gecikince stratejinin ön hazırlığını yaptıktan sonra CHP Liderine hazır bir taslakla gidilmesi maksadıyla HDP’li yetkililerle el altından temasa geçiliyor.

Ara seçim için en az 14 milletvekilinin istifası gerekiyor

CHP’lilerin HDP’lilere aktardığı ara seçim formülüne göre; 600’den 584’e düşen sandalye sayısını üye tamsayısının %5’ini indirebilmek için ihtiyaç olan 570 sandalye sayısına ulaşabilmek maksadıyla istifa etmesi gereken 14 milletvekili CHP ve HDP’den seçiliyor.

Önce CHP ve HDP’nin oy oranının yüksek olduğu ve Cumhur İttifakının kazanma ihtimalinin düşük olduğu bölgeler belirleniyor, ardından da CHP Lideri ve HDP Eş Genel Başkanları ile seçilen bölgelerden gerçekleştirilecek istifalar vesilesiyle ara seçim kararının alınmasının ardından yaklaşık 30 milyon civarında seçmenin sandık başına taşınması hedefleniyor.

Stratejiyi hazırlayan CHP’li ekipten bir yetkili Euronews’e değerlendirmelerde bulunarak, CHP’den 14 vekilin istifasının sayıca mümkün olsa da, HDP’lileri de sine-i millet stratejisine dahil edilmek istenmesinin sebebi olarak MHP’yi işaret ediyor.

TBMM Genel Kurulda istifaların onanmaması durumunda ara seçime gidelemeyeceğinin altını çizen kaynak, MHP’nin HDP’lilerin istifasına “hayır” diyemeyeceğini bildikleri için bu yolu tercih ettiklerini belirtiyor.

HDP'li yetkililer: Erdoğan ile yeni bir açılım süreci düşünüyoruz

HDP’li yetkililer yeni seçim döneminde millet ittifakının örtülü ortağı olmayı istemediklerini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeni bir açılım sürecinin başlayabileceğini, bu noktada keskin bir pozisyonda olmak istemediklerini kaydedince CHP’li yöneticinin başında olduğu grup Kılıçdaroğlu ile randevuyu da askıya alıyor.

CHP’liler HDP’nin çok sayıda milletvekilinin cezaevinde bulunması ve vekilliklerin düşürülmesi sebebiyle ara seçim formülünden onların da avantajlı çıkacaklarını düşündükleri için gerçekleştirdikleri görüşmeden elleri boş dönerken, HDP’lilerin Erdoğan ile açılım sürecine ilişkin kurdukları temas dikkat çekiyor.

Saray Berat Albayrak'ın siyasete dönüşü için hazırlık mı yapıyor?

Berat Albayrak’ın siyasi arenaya döneceğine yönelik tartışmaların artık yüksek sesle dillendiriliyor.

Kasım 2020’de sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden ayrılan Berat Albayrak, istifasının ardından uzun süre kameraların karşısına çıkmaması yurtdışında ikâmet ettiğine yönelik söylentilere sebep olmuş; Müstâfî Bakan yakın süreçte önce Çamlıca Camiinde, ardından da Trabzonspor - Galatasaray maçında görüntü vererek tartışmalara nokta koymuştu.

Beş yıldır taltif edilen küçük bir grup, Berat Albayrak'ın istifasında etkili oldu. Bu grubun tasfiyesi ile Albayrak'ın dönüşü birlikte olacak

Euronews’in edindiği bilgilere göre Saray’a yakın kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berat Albayrak’ın istifası için beş yıldır taltif edilen küçük bir grubun AK Parti içinde ve dışındaki güçlü etkisine işaret ettiğini kaydediyor.

Cumhurbaşkanı ile şahsen görüştüğü bilinen bir iş insanı, yaptığı değerlendirmelerde söz konusu grubun tasfiyesi ile Albayrak’ın dönüşünün birlikte olacağına işaret ediyor. Bu durumu Erdoğan’ın değişen dış politikasına bağlayan kaynak, AK Parti içinde uzun süredir devam eden parti içi tartışmalara Erdoğan’ın sessiz kalmasının sebebini fırtına öncesi sessizliğe bağlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Albayrak’ın istifasını önceleri böyle yorumlamadığını, bugünse Albayrak’ın ekonomiden çok dış politikadaki etkisinin kırılması gerektiğini düşünen bu küçük grup tarafından hedef tahtasına oturtulduğuna inandığını belirten kaynak; “Muhalefetin Berat Beye yönelik ağır eleştirileri bu küçük grubun görevden el çektirmeye yönelik ağır saldırılarının yanında hiçbir şey”ifadelerinde bulunuyor.

Bu küçük grubun salahiyetinin son birkaç yıl içerisinde azaltıldığının, yakın zamanda ise tamamen kurumlardan tenzilâtına yönelik çalışmalara başlandığının altını çizen kaynak, Saray’da Albayrak’ın dönüşü için hazırlıkların hızlandığının altını çiziyor.

AK Partili bir başka kaynak ise, Bakanın ailevi bağları ve ekonomideki bağımsız hareketlerinin sınırlanması sebebiyle hedefe oturtulmasının kolaylaştığını, ancak Erdoğan’ın bugün meselenin farkında olduğunu yakın çevresine dillendirdiğini belirtiyor. AK Partili yönetici Saray’daki dönüş hazırlıklarına yönelik kulisi doğrulasa da, Albayrak’ın fevrî mizâcının Erdoğan’ı düşündürdüğünü belirterek, dönüşünün sancısız olmayacağına yönelik şerh düşmeyi ihmal etmiyor.

________________

*MSK, Madde 7 – Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir.

Ara seçimleri, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına Türkiye Büyük Millet Meclisince karar verilir.

EURO NEWS