CHP'den Dışişleri'ne 'devreye girme' çağrısı: Vize çilesi bitmiyor
BAŞVURULAR ÜCRETLERİ ARTIRDI
CHP'den Dışişleri'ne 'devreye girme' çağrısı: Vize çilesi bitmiyor
İnsanlığı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin ardından seyahat koşullarının iyice sıkılaştığı dünyada artık iş insanları için bile kolayca vize almak neredeyse imkânsız hale geldi. Schengen'e başvuran vatandaşlardan onlarca bürokratik evrak istenirken çoğu haftalarca bekletilip reddediliyor. CHP’li Utku Çakırözer, artık transit vizeler bile soruna dönüştüğünü söyleyerek, "Avrupa üzerinden bir başka kıtaya gitmeye kalktığınızda, transit vize için bile aylarca bekleyebiliyorsunuz" dedi.
Pandeminin getirdiği tartışmalı seyahat kısıtlamaları pandeminin dünya genelinde yavaşlamasına rağmen bürokratik güçlerin elinde bir silah olarak kaldı. Avrupa Birliği ülkelerinin tavırları nedeniyle Schengen vizesi almak neredeyse imkânsız hale geldi.
Hem giderek açılan döviz farkı nedeniyle ücretini ödemekte zorlanmaya başlayan vatandaşlar bir de parasını verseler alamadıkları Schengen vizesi nedeniyle seyahatlerini, işlerini ertelemek zorunda kalıyor.
Türk yetkililer ise AB'nin Schengen vizesini bir 'politik araç' olarak kullandığını söyledi.
BAŞVURULAR ÜCRETLERİ ARTIRDI
Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın haberine göre vize başvurularındaki artışa da paralel olarak inceleme süreleri uzayıp randevular gecikirken, başvuruların olumsuz sonuçlanma oranları da katlanarak arttı.
Vize işlemlerinin olumsuz sonuçlanması halinde, artık cep yakar hale gelen vize başvuru ücretleri de iade edilmiyor. Avrupa ülkelerine yapılan vize başvurularında ücretler ortalama 120-125 Euro’yu buluyor.
İngiltere’ye gidişlerde ücret, vize süresine göre 130 dolardan 1105 dolara kadar değişirken, ABD’ye gidişlerde de vize ücretleri yaklaşık 200 dolar tutuyor.
ZAMAN SIKINTISI
Vize randevuları 10-12 haftaya kadar uzayıp Seyahat planlarını altüst ediyor. Bu durum özellikle eylülde hızlanacak fuar trafiğine hazırlanan iş dünyasının yanı sıra yine okullarına kayıt için vize bekleyen binlerce öğrenciyi de sıkıntıya soktu.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, iş yoğunluğundan dolayı randevuların geç verildiğini belirtirken, “Süre her ülkeye göre değişiyor. İki-üç ay sonrasına gün verilebiliyor. Salgın sonrası artan bir yoğunluk var, iş yoğunluğundan dolayı böyle bir süreç yaşanıyor. Yıllık 100 milyon Euro Schengen vize ücreti ödüyoruz. Bu da rekabeti engelleyen tarife dışı bir engel” dedi.
BAŞVURULARDA ARTIŞ
Vize işlemleri konusunda danışmanlık hizmeti veren uzmanlar ise yaşanan sıkıntının nedenine ilişkin, “Son dönemde vize başvuruları çok arttı. İşi olan da olmayan da, eğitimlisi de okuma yazma bilmeyeni de, herkes gitmek istiyor. Artık bu iş neredeyse bir göçe dönüştü. Başvuruların artması beraberinde inceleme sürelerinin uzamasını ve randevuların gecikmesini, sonuçta da olumsuz sonuçlanma oranlarında artışı getiriyor” dedi.
Bir uzmanın, “Vize verip gönderdiklerimizden dönmeyenler oluyor. Tabii bütün bunlar da başvuruların kılı kırk yararcasına incelenmesine neden oluyor” sözleri dikkat çekti.
POLİTİK BİR ARAÇ HALİNE GELDİ
Türk vatandaşlarının yaşadığı vize sorununu üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) bir rapor halinde sunan AK Partili Meclis Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, vize başvurularındaki ret oranlarında geçmişe göre katlamalı bir artış olduğuna dikkat çekti.
Bu konuda AB ülkelerinin tutumunu eleştirerek şunları söyledi:
“Nereden ret sebebi bulurum diye bir motivasyonla hareket ederseniz, yasal zeminde doğru yapmış olmazsınız” diyen Altunyaldız, vizenin politik bir araç olarak kullanılmaya başlandığını söyledi. “AB üyesi ülkeler bundan vazgeçmeli.”
Altunyaldız, raporun komisyonda kabul edildiğini, Genel Kurul’da da kabul edilmesini beklediğini belirtti.
DIŞİŞLERİNE ÇAĞRI
Özellikle eğitim, sağlık ya da iş için kısa sürede gitmesi gerekenlere de aylar sonrasına randevu tarihi verilmesinin büyük mağduriyetlere yol açtığına dikkat çeken Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi CHP’li Utku Çakırözer, “Artık transit vizeler bile soruna dönüştü. Avrupa üzerinden bir başka kıtaya gitmeye kalktığınızda, transit vize için bile aylarca bekleyebiliyorsunuz” dedi. Çakırözer, “Yaşanan bu mağduriyet ve sıkıntılar karşısında Dışişleri Bakanlığı’nın kayıtsız kalması kabul edilemez, devreye girilmeli” dedi.
KARAR