CHP’li Sertel: Uydu kiraları Türk Lirası olarak alınsın

Uydu kiralarının yüksekliğini Sertel dile getirdi, AKP ve MHP milletvekilleri destekledi

CHP’li Sertel: Uydu kiraları Türk Lirası olarak alınsın




Uydu kiralarının yüksekliğini Sertel dile getirdi, AKP ve MHP milletvekilleri destekledi

CHP’li Sertel: Uydu kiraları Türk Lirası olarak alınsın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TÜRKSAT’a ödenen uydu kiralarının dolar üzerinden olmasını eleştirerek, “Bu ülkede Cumhurbaşkanı dolar üzerinden kiraları yasaklarken, ‘Dolar üzerinden mi iş yapacaksınız’ derken yerel televizyonlar 7 bin 500 ila 21 bin 700 dolar arasında kira ödüyor. Siz kar ediyorsunuz ama yerel televizyonlar bu kiraları ödemekte ve ayakta durmakta zorlanıyorlar. Yereli destekleyici bir adım atmıyorsunuz. Uydu kiralarında Türk Lirası’na dönmelisiniz” dedi.

Uydu kiralarının dolar üzerinden alınması ve yerel ve yaygın televizyonlara aynı oranların uygulanmasını TÜRKSAT KİT Alt Komisyon Toplantısı’nda dile getiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in önerisine, AKP Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, AKP Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ve MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya da destek verdi. AKP ve MHP milletvekilleri, uydu kiralarının TL’ye çevrilerek düşürülmesi ve yerel televizyonlara pozitif ayrımcılık yapılması noktasında TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok’a çağrıda bulundu.

TÜRKSAT Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yüksek, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ve TÜRKSAT üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen KİT Alt Komisyonu toplantısında konuşan Atila Sertel, yerel televizyonların kentlerin gözü, kulağı, sesi olduğuna dikkat çekerek desteklenmesini istedi.

“SABİTLEMEK YETMEZ”

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, şunları söyledi:

“Uydudan yayın yapan televizyonların çok zor durumda olduğunu biliyorum. Doları 9 lirada sabitlediniz ancak bu yeterli değil. Üstelik bu sabit fiyatın 2022 yılında ne kadara çıkacağı de meçhul.  Türk Lirası’nın değer olarak kabul görmesi için Türk Lirası üzerinden sözleşme yapılması gerekirken TÜRKSAT’ın dolar üzerindeki sabit bakış açısı ve dolardan vazgeçmemesi doğru değil. Yerel televizyonlar yayına çıktıkları kentlerin sesidir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da uyduya çıkan yerel televizyonlar üzerinden kentleriyle ilgili haber alıyorlar. Yine milletvekilleri, belediye başkanları, Vali ve diğer bürokratlar da yaşadıkları kentte seslerini ancak yerel televizyonlar ve gazeteler üzerinden duyurabiliyor. Yerel televizyonlar zor durumda. Doları 9 lirada sabitlediniz ama yeterli değil. Yaygın olarak yayın yapan televizyon ile yerelde yayın yapan televizyondan aynı kiranın alınması da doğru değil. Bir süre önce yerel televizyon sahipleri tarafından kurulan TVSen, Ankara’da Saray’ın karşısında toplantı yaptı ve uydu kiralarının yüksekliğini dile getirdi. O toplantıya ben de katılarak destek verdim. Bu konuda adım atıp atmayacağınızı tüm samimiyetinizle açıklamanızı istiyorum.”

GENEL MÜDÜR TOPU RTÜK’E ATTI

Komisyon üyelerinin bu konudaki ortak taleplerinin ardından söz alan TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise “Yerel kanal ve yaygın kanal ayrımı RTÜK lisanslamasında yapılamadığı için biz de bir adım atamıyoruz. Ancak yerel televizyonlara destek olmak her zaman bizim en önemli gündem maddelerimizden biri. Şu ana kadar önemli çalışmalar yaptık bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz. Yeni çözümler bulma konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yerel kanallarımıza desteklerimiz devam edecek” dedi.

TÜRKSAT Genel Müdürü Ertok, döviz kurunu sabitlemenin yanında daha düşük ücretli Mpeg4 formatı oluşturarak birçok televizyonun kapanmasını önlediklerini söyledi. Ertok, Kasım ayında da belli bir limitin altındaki Uplink ücretinde de bin dolar indirim yaptıklarını açıkladı.