Ciltte Kaşıntı Sarılık Belirtileri Arasındadır

Sarılığın 3 Çeşidi Vardır

Ciltte Kaşıntı Sarılık Belirtileri Arasındadır


Ciltte Kaşıntı Sarılık Belirtileri Arasındadır

Sarılık, ciltte ve göz aklarında sarı renkle karakterize bir durumdur. Bilirubin denilen bir maddenin ciltte ve göz aklarında birikmesi ile olur. Bilirubin kırmızı kan hücrelerinin öldükten sonra içindeki maddelerin karaciğerde temizlenmesi ile oluşur ve bağırsağa atılarak vücuttan atılır. Temizleme yolunun her hangi bir aşamasında problem olursa sarılık ortaya çıkar. Medicana Avcılar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, Op. Dr. Fikret İrkin sarılık hakkında bilgi verdi.

Sarılığın 3 Çeşidi Vardır

Dr. Fikret İrkin, ‘’ Sarılığın 3 çeşidi vardır. İlki; hemolitik sarılık : Kandaki alyuvarların çok sayıda ölmesi ile atık madde miktarının karaciğerin temizleme kapasitesini aştığı zamanlar sarılık oluşur. Hastanın idrar rengi normal büyük tuvaleti ise koyudur. İkincisi; hepatik sarılık : Bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Karaciğer hücreleri şişer ve safra yolları tıkanır. Belirtileri yavaş yavaş görülür. Hastada ateş, iştahsızlık, ishal ve kusma vardır. En çok görülen sarılık çeşidi budur. Ayrıca karaciğer sirozu gibi hastalıklarda da bu tip sarılık görülür. Üçüncüsü; tıkanma sarılığı : nedeni, safra kanallarının tıkanmış olmasıdır. Bilirubin bağırsağa atılamayıp birikir ve kana geçerek deride, göz aklarında sarılık oluşturabilir. Her nedenle olursa olsun belirtileri benzerdir.’’ diye ifade etti.

Hastalık Önce Göz Aklarında Görülür

Hastalığın neden olduğu sarı renk, önce göz aklarında görülür diye ifade eden Dr. Fikret İrkin, şu konulara dikkat çekti: ‘’ Sonra yüz, boyun, gövde, kol ve bacaklara kadar yayılır. İdrarın rengi sarı ile koyu kahverengi arasında değişir. Ciltte de kaşıntı vardır. Büyük abdest, kil renginde ve kokuludur. Sarılıkla başvuran hastada önce sarılığın hangi tip olduğu ve neden kaynaklandığı bulunur. Tedavi nedenin ne olduğuna göre değişir. Bir kısım sarılıklar cerrahi olarak tedavi edilirken bazı sarılık tipleri ise ilaç ve istirahat ile tedavi edilebilir. Sarılık en çok fazla havuç yeme durumu ile karışır. Çok miktarda havuç yendiğinde avuç içi ve ayak tabanları sarı-turuncu renge boyanır. Ancak bu durumlarda göz aklarında ve vücudun diğer kısımlarında deride sarılık oluşmaz.’’