Çin basını: ABD, Pelosi'nin provokatif ziyaretiyle hesap hatası yaptı

Çin basını, Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ABD'nin uzun dönemde daha fazla kriz yaşacağı görüşlerine yer verdi.

Çin basını: ABD, Pelosi'nin provokatif ziyaretiyle hesap hatası yaptı


Çin basını: ABD, Pelosi'nin provokatif ziyaretiyle hesap hatası yaptı

Çin basını, Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ABD'nin uzun dönemde daha fazla kriz yaşacağı görüşlerine yer verdi.

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ABD'nin "hesap hatası yaptığı" analizleri Çin basınında geniş yer buldu.

Çin Komünist Partisi'nin yayını Global Times, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin'in tepkilerine rağmen gerçekleştirdiği Tayvan ziyaretiyle "ABD'nin hesap hatası yaptığı ve Çin'e avantaj sağladığı" analizine yer verdi. Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ABD'nin kısa vadede "kazanmış" göründüğü ancak uzun vadede daha fazla kaybedeceği görüşlerine yer veren yayın, ABD'nin iklim krizi ve Kuzey Kore konusunda "Çin'in yardımına ihtiyacı olduğu" vurgusu yaptı.

Pekin'in söz konusu ziyarete ölçülü tepki verdiği belirtilen yazıda, "Çin'in egemenlik haklarına yönelik ciddi bir müdahaleyle karşılaştığı ve rasyonel bir yanıt verdiği" ifade edildi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) da Tayvan açıklarında kontrollü askeri tatbikatlar gerçekleştirdiği vurgulandı. Ayrıca, Çin'in Tayvan'a bazı gıda ürünlerinde yeni yaptırımlar uyguladığı, Tayvan'ın yüzde 90'ını Çin'den temin ettiği doğal kum ihracatının da askıya alındığı bilgisi de paylaşıldı.

'ABD YÖNETİMİNDE GÖRÜŞ AYRILIĞI'

Yazıda, Batı basınında Pelosi'nin ziyaretinin "diplomatik zafer" olarak lanse edildiği ancak ABD yönetiminde Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ilgili görüş ayrılığı olduğuna ilişkin haberlere de yer verildiği hatırlatılırken "ABD'nin en büyük hesap hatası, bazı politikacıların kişisel ihtirasları için Çin-ABD ilişkilerini baltalayacak Tayvan kozunu öne sürmesi oldu" yorumu yapıldı.

Global Times'a konuşan uzmanlar, "Tek Çin ilkesinin" Pekin'in kırmızı çizgisi olduğunu, Pelosi'nin ziyaretinin ise "provokasyon" niteliği taşıdığı görüşlerini paylaştı. Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden Lü Xiang, "Tayvan Boğazı'ndaki durum yeni bir aşamaya giriyor, ABD'nin son derece tehlikeli adımına Çin'in iki adımla yanıt vereceği anlamına geliyor" yorumunda bulundu. 

Fudan Üniversitesi'ndeki Amerikan Araştırmaları Merkezi'nden Xin Qiang, "ABD'nin iklim değişikliği ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri gibi konularda Çin'in desteğine ihtiyacı var, ancak bundan sonra ne kadar destek alabilir?" sorusu yöneltti.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua ise Pelosi'nin Tayvan ziyaretine dünyanın dört bir yanından gelen tepkilere yer verdi. 40 ülkeden 60'tan fazla siyasi partinin konuyla ilgili açıklamalaraa yer verilen haberde, uluslararası kamuoyunda "Tek Çin ilkesine bağlı kalınması" çağrıları yapıldığı ifade edildi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyareti nedeniyle adadaki hükümetin lideriyle ilgili "Tsai Ing-wen'in temsil ettiği, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçler, ABD'nin kuyruğuna takılarak büyük (Çin) ulusal davasının haklılığına ihanet ediyor" demişti. (DIŞ HABERLER)