Çin ile Kanada arasında diplomatik kriz: Pekin iki Kanadalıya casusluk davası açtı
Ömür boyu hapisle sonuçlanma ihtimali bulunan yargı süreci, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine yol açtı.
Ömür boyu hapisle sonuçlanma ihtimali bulunan yargı süreci, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine yol açtı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin hakkında yakalama kararı çıkarttığı Çinli teknoloji devi Huawei'nin finans direktörü Meng Wanzhou'nun Kanada polisi tarafından tutuklanmasının ardından eski diplomat Michael Kovrig ve işadamı Michael Spavor devlet güvenliği suçlamalarıyla tutuklanmıştı.
Çin her ne kadar bu iki olay arasında bağlantı olmadığını açıklasa da uzmanlar ikilinin Kanada'ya baskı uygulamak için kullanıldığını düşünüyor.
Pekin yönetimi defalarca Meng'in serbest bırakılması çağrısında bulunarak Kanada'nın ABD'ye yardım etmesi halinde bunun sonuçlarına katlanması gerektiğini söylemişti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian verilerin açık, delillerin sağlam ve yeterli olduğunu ve işlediği suçlardan sorumlu tutulması gerektiğini söyledi. Bakanlık ayrıca Kanada konsolosluk görevlilerinin tutuklularla görüşmesinin koronavirüs nedeniyle askıya alındığını duyurdu.
Çin Komünist Partisi Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komitesi geçen yıl Kovrig'in Çin'e ait hassas bilgileri çaldığını Spavor'un ise Kovrig'e istihbarat desteği verdiğini açıklamıştı.
Kovrig arabuluculuk konularına odaklanan bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group - ICG) için çalışıyordu.
Spavor ise Kuzey Kore ile derin ilişkileri olan şirketlere sahip.
EURO NEWS