Çin zulmüne Huawei de ortak oldu: Uygur Türkleri'ni fişleyen yazılım

MÜSLÜMANLARI FİŞLEYEN YAPAY ZEKA

Çin zulmüne Huawei de ortak oldu: Uygur Türkleri'ni fişleyen yazılım


Çin zulmüne Huawei de ortak oldu: Uygur Türkleri'ni fişleyen yazılım

Çin hükümeti, Uygur Türklerine karşı sistematik sindirme yöntemlerine bir yenisini daha ekledi. Çin telekomünikasyon şirketi Huawei’nin, Uygur Türkleri'ni anında hükümete ihbar eden yüz tanıma sistemini test ettiği ortaya çıktı.

Komünist Parti’nin egemen olduğu Çin hükümetinin Uygur Türkleri aleyhine yürüttüğü yıldırma politikalarına telekomünikasyon şirketi Huawei de ortak oldu. 2018’de birlikte çalışan, yüz tanıma teknolojileri geliştiren Çin merkezli Megvii şirketi ve Huawei, Uygur Türkleri’ni hükümete ihbar eden yüz tanıma sistemini test etti. ABD merkezli araştırma kuruluşu IPVM’nin ortaya çıkardığı, Huawei ve Megvii şirketlerinin yetkili imzalarının bulunduğu bir belge; bu iki şirketin kalabalıktaki kişilerin yaşını, cinsiyetini ve ırkını tek tek tespit edebilen yapay zeka kamera sistemini test ettiğini kanıtlıyor.

MÜSLÜMANLARI FİŞLEYEN YAPAY ZEKA

Test raporunda, geliştirilen yapay zeka kamerasının bir Müslüman yüzü tespit edebilmesi durumunda, bu sistemin 'Uygur alarmı'na dönüşerek tespit edilen kişileri polise ifşa edebileceği ifadesi yer aldı. Huawei’nin internet sitesinde bulunan belge, The Washington Post ve IPVM’nin şirketten açıklama istemesinden kısa bir süre sonra kaldırıldı.

HUAWEİ BELGEYİ KABUL ETTİ

The Washington Post’a göre, insan hakları aktivistleri bu tür teknolojilerin Çin polisi departmanında son yıllarda büyük önem kazandığını söylüyor. Ayrıca, ortaya çıkan belge, dünyanın en büyük telekomünikasyon cihazları üreten Huawei’nin bütün teknolojik altyapısını, bu yapay zeka kamerasının gelişimi için nasıl seferber ettiğini ortaya koyuyor.

Huawei ve Megvii belgenin gerçek olduğunu kabul ederken, bu sabah konuşan Huawei sözcüsü Glenn Schloss yapılan çalışmanın "sadece test olduğunu ve gerçek dünya uygulaması yapılmadığını" söyledi. Schloss, "Huawei bu tür testler için sadece genel amaçlı ürünler sağlar. Biz özel algoritmalar veya uygulamalar sağlamıyoruz" dedi. Açıklama yapan bir Megvii sözcüsü de, şirketin ürettiği sistemlerin etnik grupları etiketlemek veya hedeflemek üzere tasarlanmadığını söyledi.

ÇİN’İN SOSYAL KONTROL AMACINA HİZMET EDİYOR

Çinli yetkililer, bu tür sistemlerin ülkenin ileri teknoloji düzeyini yansıttığını ve bu tür teknolojilerin yaygınlaşmasının hükümete, insanları güvende tutabilmek için yardımcı olduğunu söyledi. Ancak uluslararası insan hakları savunucularına göre bu teknoloji, Çin hükümetinin, toplumda istemediği insanları ve halkın muhalefetini bastırma yoluyla sosyal kontrol amaçlarına hizmet ediyor.

KARAR