Çin’de yaşayan Uygur kadın ikamet adresini değiştirince tutuklandı

Onlardan biri 49 yaşındaki ev kadını...

Çin’de yaşayan Uygur kadın ikamet adresini değiştirince tutuklandı




İddiaya göre ikametgahlarını değiştiren Uygurlar Pekin tarafından izleniyor ve küçük bahanelerle tutuklanıyor. Onlardan biri 49 yaşındaki ev kadını

Cihat Arpacık Muhabir @Arpacik 

Doğu Türkistan’da Uygurlar “Meslek edindirme ve aşırıcılığı engelleme kursu” adı altıda alındıkları “toplama kampları” dünyadaki insan hakları aktivistlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Kamplara alınanların bir kısmını kayıtlı ikematgah adreslerini değiştiren Uygurlar oluşturuyor.

Onlardan biri Uygur ev kadını Ayşegül Turahun. 2010’da Doğu Türkistan’da farklı bir köye taşınan Turahun, bu nedenle 7 yıl sonra toplama kampına alındı. 

 

Bir kaç telefon mesajı yüzünden 10 yıl hapis cezası aldı

Turahun kamptayken, Çin güvenlik birimleri hakkında soruşturma da başlattı. Cep telefonunda yapılan incelemede, Çin devleti tarafından yasaklanan dini içerikli dosyaları tanıdıklarına gönderdiği “tespit edilen” kadın hakkında açılan dava 2 yıl sonra sona erdi. Turahun’a “Etnik ayrımcılığı kışkırtmak” ve “Ulusal güvenliği tehlikeye sokmak” suçuyla 10 yıl hapis cezası verildi. 

Turahun’un Gülce’deki bir cezaevinde tutulduğu öğrenildi.

Independent Türkçe’nin ulaştığı Uygur kaynaklara göre, 49 yaşındaki kadına yöneltilen tek “suçlama” tanıdıklarının cep telefonlarına Kur’an'dan ayetler veya hadis gibi dini dosyalar göndermekti. 
 

d77fd244-f071-4fc4-985f-1b7390cec71d.jpeg

Turahun'un ikametgah adresini resmi yollar vasıtasıyla değiştirdiğini gösterir belge. Ama bu ev kadınının Çin güvenlik birimlerince takip edilmesinin önüne geçemedi / Göresel: Independent Türkçe


Pekin, Uygurların nüfus hareketlerine izin vermiyor

Uygurlar, devletin nüfus hareketlerini kısıtlamak istediğini ve ikematgah adreslerini değiştiren herkesin mercek altına alındığını söylüyor. 

Konuyla ilgili Çin makamlarına yönelttiğimiz sorulara henüz bir yanıt gelmedi. 

Çin devleti söz konusu kamplara “toplama kampı” dememeyi tercih ediyor. Girişin zorunlu çıkışın yasak olduğu bu kamplar Pekin rejimine göre “meslek edindirme” ve entegrasyon kursları. 

 

The Independentturkish