Cisco Küresel Ağ Trendleri Raporu’ndan Çarpıcı Detaylar

Rapordan çıkan diğer bulgular: 

Cisco Küresel Ağ Trendleri Raporu’ndan Çarpıcı Detaylar


Cisco Küresel Ağ Trendleri Raporu’ndan Çarpıcı Detaylar

CİSCO, 13 ülkeden 1.534 BT uzmanının katıldığı bir anketle hazırlanan en yeni Küresel Ağ Trendleri Raporu’nu yayınladı. Bu yıl rapor Hizmet Olarak Ağ (NaaS) çözümlerine yoğunlaşıyor. 

 

Raporda 2021 yılında karşılaşılan en büyük ağ zorlukları olarak sorunlara müdahale (%45) ve yeni iş ihtiyaçlarına uyum sağlanması (%40) gösterildi. Katılımcıların %46'sı NaaS çözümlerinin en büyük faydasının BT için ayrılan kaynakların başka alanlara yönlendirilmesini sağlayarak iş için kritik dönüşümleri destekleyen stratejik olarak önemli çalışmalara daha fazla zaman harcanmasını mümkün kılması olduğunu düşünüyor. 

 

Katılımcılar, bir NaaS modeli kullanmaya başlamanın ağ olanaklarını nasıl elde edeceklerini, uygulayacaklarını ve yöneteceklerini değiştirmesini öngörüyor. 

 

Rapordan çıkan diğer bulgular: 

 

* En yeni teknolojiye erişim: Birçok BT yöneticisi için ana motivasyon kaynağı, her zaman en yeni ağ olanaklarına ve teknolojilerine erişimlerinin olacak olması (%35). NaaS kullanmaya başlayan BT ekipleri artık tam teknoloji yenileme döngüsünü beklemek zorunda değil.

* Çalışanlara beceri kazandırma: Dünya genelinde BT yöneticilerinin çoğunluğu (%75) NaaS yaklaşımının BT ekiplerine becerilerini geliştirme ve yenilikçi olma fırsatı sunduğuna katılıyor veya kesinlikle katılıyor.

* NaaS için doğru zaman: BT yöneticilerinin %49'u ve ağ uygulayıcılarının %57'si NaaS çözümlerini kullanmaya başlamak için en uygun zaman ve koşulların ağ altyapısının yükseltildiği veya yenilendiği ve yenilikçi teknolojiler aradıkları zamanlar olduğunu düşünüyor.

* Toparlanma ve büyümeye güç verebilecek, yeni gelişen bir teknoloji: BT yöneticilerinin üçte birinden fazlası (%36) halihazırda NaaS çözümlerinin olduğunu belirtse de bu konuda kendilerine daha fazla soru sorulduğunda, yaptıkları tanımların çok geniş kapsamlı olduğu görülerek, yeni ortaya çıkan bu teknolojinin henüz tam olarak anlaşılmadığı anlaşıldı.

 

Basitçe ifade etmek gerekirse, NaaS, kullanıcıların kendi altyapılarını bulundurmadan, oluşturmadan ve bakımını yapmak zorunda kalmadan ağ kabiliyetleri elde edip yönetmesine olanak tanıyan buluta uygun, kullanım temelli bir tüketim modelidir. Bu da BT ekiplerinin kolayca ölçek büyütüp küçültmesine, yeni hizmetleri hızlıca kullanıma sunmasına ve Sermaye Giderleri ile İşletme Giderleri arasındaki dengeyi optimize etmesine olanak tanır.

 

Yeni ufuklara doğru

 

Teknolojinin değişmeye devam ettiği ve hibrid çalışmayı mümkün kıldığı düşünüldüğünde, BT alanında çalışanlar için bu durumun faydalı olduğu düşünülebilir. Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi yeni teknolojiler ve bulut tabanlı teknolojiler üzerine kurulu başka uygulamalar büyümeye devam ettikçe, BT çalışanlarının en yeni ağ teknolojileri konusundaki becerilerinin korunması büyük önem kazanıyor.

 

Ne var ki günümüzde yalnızca dört şirketten biri iş ihtiyaçlarını teknik politikalara dönüştürme konusunda bir sistem bütünleştirici, yönetimli hizmet sağlayıcı veya NaaS tedarikçisi yerine kendi BT ekibine güvenme eğilimi gösteriyor.

 

BT yöneticilerine göre bu durumun temelinde başka zorluklar var. Bunlar arasında NaaS çözümlerinin henüz karşılaşılmamış ve yeni ortaya çıkan talepleri destekleyip destekleyemeyeceği (%30) ve güvenlik kontrolünün kaybı (%26) yer alıyor. Bu geçişin maliyeti ve yol açacağı aksaklıklar da bu sorunlar arasında üst sıralarda (%28) yer alıyor. 

 

Rapordan çıkan bulguları değerlendiren Cisco Orta Doğu ve Afrika CTO'su Osama Al-Zoubi konu hakkında şunları söyledi: "Her yeni teknolojide olduğu gibi, bu kaygılardan kurtulmanın en iyi yolu, yeni çözümlerin belirli bir alana uygulanması ve başarılı olduğunun tespit edilmesi durumunda şirketin tamamına yayılması olduğunu ifade etti. Hizmet olarak ağ (NaaS) modeli, yazılım, bulut ve UC gibi alanlarda şimdiden kendini kanıtladı. Bu çözümlerin ağların kullanıma sunulma şeklinde devrim yapacağına inancım tam. 2022 ve sonrasında bu uygulamaları takip etmek heyecan verici olacak."