Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Gösteren 7 İşaret
Öncelikle, çocuğun tuvaletle ilgili terimleri öğrenmesi gereklidir.
Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Gösteren 7 İşaret
COCUKDOKTORU.NET/İZMİR
Çocuğunuzun tuvalet eğitimi için hazır olduğunu gösteren belirtiler nelerdir? Bu soru, ebeveynlerin çocuklarının tuvalet eğitimine geçiş zamanını anlamalarına yardımcı olabilir. Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi'nden Uz. Dr. Kerem Yıldız, çocuklarda tuvalet eğitimi başlangıcı hakkında önemli bilgiler paylaşıyor.
Çocuklar, tuvalet eğitimine başlamaya hazır olduklarında bazı belirtiler gösterirler. Bu belirtiler genellikle 18. aydan itibaren fark edilebilir hale gelir ve her çocuk için farklılık gösterebilir. Bu süreçte ebeveynlerin, çocuklarına teşvik edici ve anlayışlı bir şekilde yaklaşmaları büyük önem taşır.
Tuvalet eğitimine başlarken çocuğun ve ebeveynin gün boyunca evde olması idealdir. Kolayca çıkarılabilen kıyafetler seçmek de bu süreci kolaylaştırabilir. Öncelikle, çocuğun tuvaletle ilgili terimleri öğrenmesi gereklidir. Çiş, kaka, ıslak bez gibi terimlerin kullanılması ve alt değiştirme işleminin tuvalette yapılması, çocuğun bu rutini öğrenmesine yardımcı olur.
Ebeveynlerin ve çocuğun her alt değişimi sonrası ellerini yıkaması, bu davranışın pekişmesine yardımcı olur. Lazımlığın ne işe yaradığını anlatmak, çocuğun erken dönemde bu alışkanlığı kazanmasını sağlar. Çocuk, günlük rutini içinde tuvalet zamanını belirli bir alışkanlık haline getirmelidir.
Çocuğun sıvı alımını takip ederek, yaklaşık 30 dakika sonra tuvalete gitmesini sağlamak faydalı olabilir. Ayrıca çocuğun tuvalet ihtiyacını belirten işaretlere dikkat etmek önemlidir. Kıpırdama, sallanma veya uzaklaşma gibi belirtiler gösterdiğinde, çocuğun tuvalete yönlendirilmesi gerekebilir.
Çocukların tuvalet eğitiminde bazı denemeler başarısız olabilir. Bu durumda çocuğun üzülmemesi ve azarlanmaması gerekir. Ayrıca çocuğa, kendi sorumluluğunu alması için bazı görevler vermek önemlidir. Bu kazalar normal karşılanmalı ve çocuk özgüveni geliştirilerek desteklenmelidir.
Gece bezinin kullanımının bırakılması, tuvalet eğitimini hızlandırabilir. Ancak bu sürecin çocuğun hazır olmasına bağlı olarak yavaş ilerlemesi normaldir. Tuvalet eğitimi sırasında geceleri lazımlığı çocuğun yakınında tutmak, süreci destekleyebilir.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta, tuvalet eğitiminde yaşanan altına kaçırma durumlarının normal olduğudur. Bu durumun 5 yaşına kadar devam etmesi normal karşılanabilir. Ancak 5 yaş sonrasında hala tuvalet eğitimiyle ilgili sorunlar varsa bir uzmana danışılması önerilir.
Eğer çocuğunuz gündüzleri en az 2 saat kuru kalıyorsa, öğle uykularından kuru kalkıyorsa, bağırsak hareketleri belirli bir düzende gerçekleşiyorsa, tuvalet ihtiyacını ifade edebiliyorsa ve bezi kirlettiğinde rahatsız oluyorsa, çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır olabilir. Bu işaretler, çocuğunuzun bu alışkanlığı kazanmaya hazır olduğunu gösterebilir.