“ÇOK ŞÜKÜR ANKARA’DA HAKİMLER VAR”

“AYNI KONUDA FARKLI KARAR VERMEK YARGIYA OLAN GÜVENİ SARSAR”

“ÇOK ŞÜKÜR ANKARA’DA HAKİMLER VAR”


Odatv sordu Bülent Arınç yanıtladı: Birilerine susmak düşer

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, FETÖ davasında beraat eden damadı Ekrem Yeter’in kararının istinafta onaylanmasını Odatv’ye değerlendirdi. Bülent Arınç, “Süreci alnımızın akıyla geçirdik” derken, hukukçular, beraat kararının örnek gösterilip başka FETÖ davalarında da kullanılabileceği konusunda uyardı. 

Bülent Arınç'ın damadı Ekrem Yeter’e, “silahlı terör örgütü (FETÖ/PDY) üyeliği” suçundan yargılandığı davada verilen beraat kararı, Ankara Bölge Adliyesi (İstinaf) tarafından hukuka uygun bulundu.

Odatv, Bülent Arınç’a ulaştı ve damadının beraat kararının onanmasını nasıl değerlendirdiğini sordu. 

Arınç, “Mahkemesi iki buçuk sene sürdü, mahkeme bütün delilleri inceledi. Arkadan istinafa gitti, iki seneden fazla da orada değerlendirildi. Şimdi onama kararı verildi, bunun üzerine laf söylemek adalete, yargıya gerçekten müdahale etmektir. Buna da hiç kimsenin hakkı yok” ifadelerini kullandı. 

Damat Ekrem Yeter ve Bülent Arınç

“ÇOK ŞÜKÜR ANKARA’DA HAKİMLER VAR”

Kızı, damadı ve torunlarının kamuoyu önünde tartışılmasından, fotoğraflarının yayınlanmasından rahatsızlık duyduğunu belirten Arınç, “Kişiselleştirilmesi, bu konuların her gün gündeme getirilmesi bizi çok rahatsız ediyor” dedi.

“Bugün tutuklama, yarın beraat diye bir şey yok” diyen Arınç, yargılamanın uzun yıllar sürdüğüne işaret etti. Arınç şöyle devam etti: “Bu anlamda hakimlere teşekkür borçluyuz, bütün delilleri incelediler, tanıkları dinlediler, öyle karar verdiler. İstinaf inceden inceye baktı. İstinaf 26 ayın sonunda karar verdi, birilerine susmak düşer. Çok şükür Ankara’da hakimler var. Rövanşist duyguyla hareket etmek çok yanlış. Süreci alnımızın akıyla geçirdik.”

“MAHKEME NEDİM ŞENER’DEN ÇOK DAHA İYİ DEĞERLENDİRMİŞTİR”

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener’in hem Twitter’daki mesajlarında hem de dünkü yazısında damadıyla ilgili kararı çarpıttığını öne süren Arınç, “Nedim Şener ve Twitter’daki diğer birkaç kişi mesajlar yazdı. Herhalde mahkeme Nedim Şener’den çok daha iyi değerlendirmiştir” dedi. 

“AYNI KONUDA FARKLI KARAR VERMEK YARGIYA OLAN GÜVENİ SARSAR”

Bülent Arınç, kararı hukuka uygun bulurken, hukukçular ise damat Ekrem Yeter kararının diğer FETÖ davalarında “emsal” yani örnek olup olmayacağını tartışıyor. 

Avukat Hasan Gürbüz

Odatv’ye konuşan Avukat Hasan Gürbüz, “Bülent Arınç’ın damadıyla benzer durumda olup da ceza alan pek çok insan var. Sayıları binlerle ifade edilen, sadece sırf Bank Asya’da hesabı var diye, örgüt üyesi olmadığı halde, örgüte yardım ve yataklık suçundan ceza almış binlerce insan var” dedi. Arınç’ın damadıyla benzer durumda olan kişilerin bir kısmının dosyasının Yargıtay’da olduğunun altını çizen Avukat Gürbüz şunları söyledi: 

“Şimdi bu durumda, Bülent Arınç’ın damadıyla aynı konumda olan insanların aynen damat gibi beraat etmesi gerekecek. Aynı konuda farklı farklı kararlar vermek, yargıya olan güveni de sarsar, inancı da sarsar, içtihat birliğini de bozar. O zaman bu durumda ne yapılması lazım, Bülent Arınç’ın damadına bu uygulanıyorsa, diğerlerine de bunun uygulanması gerekecek. Böyle bir ihtimal var.”

“KİŞİYE ÖZEL BİR KARAR OLARAK KALIR”

Arınç’ın damadı Ekrem Yeter’in beraatının onanması kararında, bir üye hakimin muhalefet şerhi koyduğuna dikkat çeken Avukat Gürbüz, şöyle devam etti: 

“Üye hakimin muhalefet şerhi gayet yerinde, çünkü benzeri davalarda aynı konumdaki pek çok insan mahkum edildi. Diyor ki üye ‘Biz aslında bu konumdaki pek çok insan hakkında, benzer delillerle mahkumiyet kararı verdiğimize göre; bu kişiyle ilgili de aynı kararı da vermemiz gerekiyor’.  Dolayısıyla uygulamada bu örnek olur mu, diğer benzer durumlardaki kişilerin kararlarının bozulmasına, mahkum olanların yeniden yargılanmasına örnek olur mu, olmaz. Kişiye özel bir karar olarak kalır.”

Avukat Güven Şağban

15 TEMMUZ GAZİSİ AVUKAT: DAMAT HUKUKU

15 Temmuz gazisi, emekli Kurmay Albay ve Avukat Güven Şağban ise Odatv’ye yaptığı açıklamada, beraatın onanması kararına 8 maddelik uyarı yaptı. 

Avukat Güven Şağban şunları ifade etti: 

“Yerel ve İstinaf mahkemelerinin bu kararlarıyla;

1. Somut tanık ifadeleri,

2. Dernek üyeliği ve yöneticiliği yapma,

3. Sohbet abileri işe yapılan örgütsel toplantılar,

4. Himmet toplanması ve aracılık etme,

5. FETÖ Örgüt liderinin talimatı ile Bank Asya’ya yüklü miktarda para yatırma, 

6. FETÖ ile iltisaklı firmalara usulsüz ihaleler verilmesi, 

7. Evinde örgüt liderine ait CD ve kitapların bulundurulması, 

8. Üst düzey örgüt yöneticileri ile çok sayıda irtibat ve iltisak bulunması gibi örgüt üyeliği için delil kabul edilen hususlar artık delil olmaktan çıkmış mı oluyor?”

“Bu kararların, Yargıtay incelemesi sırasında bozularak, daha önce bu konuda verilmiş ve kesinleşmiş çok sayıda emsal karar doğrultusunda bir karar verileceğini umuyorum” diyen Avukat Şağban, sözlerini şöyle sonlandırdı:  

“Aksi takdirde hukuken kabul edilmeyen, farklı kararlara imza atılmış olunacaktır. Bunun da adı ‘damat hukuku’ olacaktır. 15 Temmuz gazisi olarak bunu kabul etmek mümkün de değildir.”

Avukat Celal Ülgen

AVUKAT ÜLGEN: ÖZEL CEZALANDIRILABİLİRLİK

Odatv’ye konuşan Avukat Celal Ülgen de “örgüt üyeliği” kararlarının titizlikle verilmesi gerektiğini belirtip “Bu kararın emsal teşkil edip etmeyeceği sorununa gelince teknik olarak bu karar bir istinaf mahkemesi kararıdır ve henüz kesinleşmiş değildir. Temyiz yolu açık bir karardır. Temyiz incelemesini yapan Ceza Dairesi nasıl bir karar verir, bilmiyoruz” dedi. 

“Ancak Kararın altında yer alan muhalefet şerhi bize başka masallar anlatmaktadır” diyen Avukat Ülgen, “Üstelik söz konusu olayla ilgili somut koşutluklar da kurulmakta ve genel olarak yapılan değerlendirmelerin bu genelliğin dışına çıktığı ve özel cezalandırılabilirlik yolunda ilerlemeler kattettiği görülmektedir” dedi.

NEDİM ŞENER NE YAZMIŞTI

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, dünkü “Arınç’ın damadı olduğu için beraatine...” başlıklı yazısında şu satıların kaleme almıştı: 

“Evet karar kesinleşmedi bir de Yargıtay aşaması var ama kararın basına yansımasından itibaren irtibatta olduğumuz 15 Temmuz şehitlerinin aile üyelerinden ve bazı 15 Temmuz gazilerinden aldığım telefonlar nedeniyle bu satırları yazmak, onlara olan borcumdu.

Bu karar hiçbirinin içine sinmiyor hele kararı dikkatlice okuyan avukat bir şehit yakınının, “Nedim Bey, beraat kararına ve yeni delillere rağmen beraat kararı hakkındaki onama kararının gerekçesine, ‘Bülent Arınç’ın damadı olduğu için beraatine’ diye yazmayı unutmuşlar” deyince, ne diyeceğimi bilemedim. Sanki o kararı ben vermişim, ben onamışım gibi utandım.”

İDDİANAMEDEN...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı ve 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede, Bülent Arınç’ın damadıyla ilgili deliller sıralanmıştı. FETÖ Çatı Davası’nda HTS kaydı alınan 72 şahsa ait 336 numara incelenmiş ve Ekrem Yeter’in kendi adına kayıtlı telefonla FETÖ’nün tepe yönetiminde bulunan şahıslarla görüştüğü tespit edilmişti. İddianamede, "Ekrem Yeter’in……Terör örgütü tepe yönetiminde yer alan Cemil Koca, Tuncay Delibaş, Hüseyin Kara, Şerif Ali Tekelan, Süleyman Uysal, Akın İpek, Bajattin Karataş ile 766 görüşmesi olduğu” belirtilmişti. Ayrıca “… Şüphelinin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hâlâ evinde FETÖ elebaşı Gülen’in kitap ve cd’lerini bulundurduğu…” kaydedilmişti.

Fetullah Gülen'in 25 Aralık 2013 tarihinde örgüt üyelerine “Bank Asya’ya para yatırın” çağrısı yaptığı anımsatılan iddianamede “… Bank Asya’da hesabı bulunan Yeter’in, örgüt elebaşı Gülen’in talimatı üzerine, 31 Aralık 2013- 24 Aralık 2014 tarihleri arasındaki hesabında 40. 993.52 TL artış olduğu…” bilgisi yer almıştı.

Caner Taşpınar

Odatv.com