Çubarov: Kırım'ı Rus işgalcilerden kurtarma görevi tüm Ukrayna'yı birleştirmelidir

KIRIM TATARLARI BASKILARA RAĞMEN UKRAYNA DEVLETİNE SADIK KALMAYA DEVAM EDİYOR

Çubarov: Kırım'ı Rus işgalcilerden kurtarma görevi tüm Ukrayna'yı birleştirmelidir


Çubarov: Kırım'ı Rus işgalcilerden kurtarma görevi tüm Ukrayna'yı birleştirmelidir

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın Kırım’la ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, kendisi iktidara gelene kadar kimsenin Kırım’ı işgalden kurtarmayı düşünmediği yönünde açıklama yaptı.

Kırım Tatar halkının resmi temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, yerel yönetim temsilcilerinden cumhurbaşkanına kadar tüm Ukrayna siyasetçilerinin, geçici işgal altındaki Kırım ve Rus işgalcilerin rehineleri olan Kırım sakinleriyle ilgili ifadeler kullanırken; söyledikleri her bir söze ve iddiaya dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 24 Ağustos 2021 tarihinde kaydedilecek olan Ukrayna’nın bağımsızlığının 30. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklere hazırlık toplantısında, 28 Ocak 2021 tarihinde bir konuşma gerçekleştirdi. Zelenskıy, kendisinin cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden önce kimsenin Kırım’ın işgalden kurtarılması için mücadele etmediğini söylemişti. Zelenskıy, “Topraklarımızı teslim etmeyeceğiz. Bu korkunç hata bizim zamanımızda olmadı, ama bunu bizim düzeltmemiz gerekiyor. 2014 yılından ben iktidara gelene kadar Kırım’ı geri almayı kimsenin düşünmemesi çok yanlış. Kırım Platformu, uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekleyen uluslararası ortaklarımızı birleştirecek bir platform haline gelecektir. Bunlar benim için boş sözler değil. Arkasında net eylemler var.” ifadelerini kullanmıştı.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV: KIRIM VE KIRIM SAKİNLERİYLE İLGİLİ KONUŞURKEN HER SÖZE VE İDDİAYA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanının bu sözleri üzerine açıklamalarda bulunan Refat Çubarov, “Yerel yönetim temsilcilerinden cumhurbaşkanına kadar tüm Ukraynalı siyasetçilerin, konuşmaları geçici işgal altındaki Kırım ve Rus işgalcilerin rehineleri olan Kırım sakinleriyle ilgiliyse, her bir sözüne, her iddiasına dikkat etmesi, özen göstermesi gerekiyor. Bu hiç olmazsa, Şubat-Mart 2014’te Rus askerleri Kırım’ı şok olmuş bir dünya toplumu ve zayıflamış bir Ukrayna devletinin gözleri önünde ele geçirdiğinde; Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve özel servisleri de dahil olmak üzere, hiçbir devlet kurumu ne bu toprakları ne de bu topraklarda yaşayan Ukrayna vatandaşlarını koruyamadığı için önemli.” diye kaydetti.

KIRIM TATARLARI BASKILARA RAĞMEN UKRAYNA DEVLETİNE SADIK KALMAYA DEVAM EDİYOR

KTMM Başkanı Çubarov, işgal travmasından sonra bile Kırım sakinlerinin büyük çoğunluğunun, durumu iyi analiz ettiği için hala devletlerine karşı bir suçlama yapmadığını vurguladı. Çubarov şu ifadeleri kullandı:

“Şubat-Mart 2014’te Kırım halkı, Rus gizli servislerinin, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumakla, ekonomik ve enformasyon güvenliğini sağlamakla mükellef olanlar başta olmak üzere Ukrayna devletinin tüm yönetim organlarına onlarca yıl sızmasının yıkıcı sonuçlarına maruz kaldı.

Yarımadayı işgal eden Rus birlikleri karşısında yalnız bırakılan Kırım Tatar halkı, binlerce etnik Ukrain ile birlikte, Rusya Federasyonu’nun Kırım’ı işgaline karşı açık ve kitlesel protestolar yaptı. Ama sadece onların çabalarıyla Rus işgali durdurulamazdı.

Yedi yıldır devam eden Rus işgali, Kırım’ı, yargısız infazlar, adam kaçırmalar, siyasi güdümlü kovuşturmalar, ayrımcılık, baskı, korkutma, keyfi gözaltı ve tutuklama, işkence ve kötü muamele, Kırım’dan Rusya Federasyonu’na zorla sevk etme veya sınır dışı etme ile bunların yanı sıra ifade özgürlüğü, din veya inanç özgürlüğü ile barışçıl toplanma hakkı ve diğer temel özgürlüklerin ihlali dahil olmak üzere Kırım sakini Ukrayna vatandaşlarına karşı her gün suçların işlendiği bir bölgeye dönüştürdü.

Kırım Tatar Milli Meclisi, Rus işgalciler tarafından aşırılıkçı bir örgüt ilan edildi ve Kırım’da yasaklandı. Meclis liderleri ve üyelerinin yanı sıra bir dizi Kırım Tatar ve Ukraynalı sivil toplum aktivisti, Rus işgal mahkemeleri tarafından gıyaben tutuklanıp hapse mahkum edildi.”

Baskı ve kovuşturmalara rağmen Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları ve etnik Ukrainlerin, Kırım’a ve Ukrayna devletine sadık kalmaya devam ettiğini vurgulayan Çubarov, işgal altındaki Kırım’da ikamet eden yüzlerce Ukrayna vatandaşının, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saflarına katılarak elinde silahla Ukrayna’nın doğusunda Rus saldırganlığına karşı savaştığını ifade etti.

Refat Çubarov, “Ukrayna devletinin Kırım da dahil olmak üzere toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmeye yönelik çabaları ve uluslararası toplumun desteği, Kırım sakinlerinin işgalin sona ermesine yönelik inançlarını diri tutuyor. Abartmadan eklemek isterim ki, Kırım sakinleri ve bunlar sadece Kırım Tatarları değil, Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yönelik umutlarını ve güvenlerini, Kırım Tatar Milli Meclisinin uluslararası düzeydeki yoğun ve kapsamlı faaliyetleriyle, onlarca Kırım Tatar ve Ukrain insan hakları örgütlerinin çalışmalarıyla ilişkilendiriyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

“KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI İÇİN KİMİN DAHA ÇOK ÇABA SARF ETTİĞİ TARTIŞMALARI AKILLICA DEĞİL”

Rusya işgal altındaki Kırım’da ve Moskova’nın kontrolündeki teröristlerin eline geçirdiği Ukrayna’nın doğusunda güçlenmeye devam ettiği şu durumda, Ukraynalı politikacıların, Kırım’ı Rus işgalcilerden kurtarmak için kimin daha fazla çalıştığı tartışmalarına girmesinin akıllıca olmadığını kaydeden Çubarov şu ifadeleri kullandı:

“…Üst düzey bir yetkilinin güzel bir söz için güya ‘kimsenin 2014 yılından ben iktidara gelene kadar Kırım’ın geri almayı düşünmedi’ iddiası, Rus işgalinin ilk günlerinden itibaren Kırım’ın işgalcilerden kurtuluşunu sağlamak için mümkün olan ve olmayan her şeyi yapan kişilere karşı yalnızca adaletsizlik değil; aynı zamanda Kırım’da öldürülen ve zorla kaçırılan yurttaşlara da, büyük hapis cezalarına çarptırılan ve Kırım’dan Rusya hapishanelerine sevk edilen Kırımlı siyasi tutuklulara, onların anne babalarına, eşlerine ve çocuklarına karşı da son derece kırıcıdır.”

“KIRIM PLATFORMU, KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR”

Mevcut herhangi bir yönetimin, tüm günahlarda her zaman seleflerini suçlama eğiliminde olduğunu kaydeden Çubarov, Ukraynalı siyasetçilerin, Ukrayna’nın, Kırım ve Donbas’ın belirli bölgeleri de dahil tüm topraklarda egemenliğini yeniden tesis edene kadar propaganda faaliyetlerini ertelemesi gerektiğinin altını çizdi.

Mevcut yönetimin, kritik durumu kökten iyileştirebilmek için kendi çabaları da dahil olmak üzere etrafındaki herkesi birleştirebilmesi gerektiğini ifade eden Çubarov, “Kırım Platformu, Kırım’ın Rus işgalcilerinden kurtarılmasında gerçekten bir dönüm noktası olabilir. Ancak bunun bir atılım olup olmayacağı bize bağlı. Hem dün iktidarda ve dışındayken toplumu ve uluslararası ortakları birleştirenler hem de bugün iktidarı temsil edip Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme davasını zaferle sonlandırmak için yeni bir şansa sahip olanlar. Kuşkusuz Rus işgalcilerin Kırım topraklarına getirdiği acı ve trajediler, Kırım Tatarları ile Ukrainleri birleştirdi.” dedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov, Kırım’ı Rus işgalcilerden kurtarma görevinin, Ukrayna toplumunu ve tüm Ukrayna’yı birleştirmesi gerektiğini vurguladı.

qha.com.tr