ÇUKUROVA HAVALİMANI MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

12 milyon yolcu garantisi verilen projenin temeli de 28 Mayıs 2013’te atıldı. 

ÇUKUROVA HAVALİMANI MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Yapımı adeta yılan hikâyesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temeli ilk kez 2013 yılında atılmış ve aradan 7 yıl geçmesine rağmen hala tamamlanamamıştır. Çukurova Havalimanı’nın geçen bu süre içerisinde 3 kez temeli atılmış ve bu süre içerisinde 7 kez Bakan değişikliği oldu.

 Yap-İşlet –Devret (YİD) modeli ile ihale edilmesi planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin yatırım maliyeti 357 milyon Euro olarak belirlendi ve ilk ihalesi 15 Aralık 2011'de, yer teslimi ise 15 Mart 2013'te gerçekleştirildi. 12 milyon yolcu garantisi verilen projenin temeli de 28 Mayıs 2013’te atıldı. 

2011 yılında yapılan ihalede, ihaleyi alan firmanın verilen garantilere rağmen kredi bulamaması nedeniyle ihale 2015 yılında iptal edildi.

Çukurova Havalimanı üst yapı ihalesi bu yıl içerisinde 4 Şubat 2020 tarihinde yapılacağı duyuruldu. Ancak ihale, açıklanan bilgilere göre daha sonra 16 Mart 2020 tarihine ertelendi. Bu tarihte yapılan ihalede Cengiz-Limak-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu ihaleyi kaybetti ve ihaleyi Günbeton İnşaat- Terminal Yapı Ortak Girişimi kazandı.

Saray’ın müteahhitleri olarak anılan Cengiz- Limak- Kolin inşaat grubu ihaleyi alamayınca, dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan adeta cezalandırılarak görevinden alındı. Cahit Turhan’ın yerine Bakanlık görevine gelen Adil Karaismailoğlu 16 Mart 2020’de yapılan ihaleyi iptal ettiklerini açıkladı ve daha sonra ihale tarihi 26 Ekim 2020 tarihine ertelendi.

26 Ekim’de yapılacağı açıklanan ihaleye 2 gün kala, 24 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) süre uzatım ilanında, "26.10.2020 tarihinde gerçekleştirileceği ilan edilen Çukurova Havalimanı Üstyapı Tesislerinin Yap-İşlet- Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması, Havalimanının İşletilmesi ve Devrine ilişkin İhale 20.11.2020 tarihine ötelenmiş olup ihale aynı gün saat 10.00’da ihale ilanında belirtilen yerde yapılacaktır" ifadelerine yer verildi.

İhale öncesinde şartnamede idareyi devre dışı bırakacak değişiklikler yapıldığı, ödeme dengelerinin tamamen yüklenici lehine düzenlendiği belirtildi.



Söz konusu ihalenin sürekli ertelenmesinin nedeni, kamuoyunda Saray’ın yandaşı olarak bilinen Cengiz- Limak – Kolin inşaat grubunun ihaleyi bir türlü alamaması olarak konuşulmaktadır. Yani ihalenin adrese teslim yapılmasının planlandığı herkes tarafından dile getirilmektedir.

Ayrıca ihalede 12 milyon yolcu garantisi verilmesi şaşkınlık yaratacak bir durumdur. Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın yıllık kapasitesi 5 milyon olduğu çok açıkken, Çukurova Havalimanı için 12 milyon yolcu garantisi verilmesinin nedeni izah edilecek bir durum değildir.

Çukurova Havalimanı’nın neden bir türlü yapılamadığı, ihalenin neden sürekli olarak ertelendiği, neden bu kadar yüksek yolcu garantili bir anlaşma yapılacağının tüm boyutları ile ele alınıp incelenmesi için Anayasamızın 98. TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz. 26.10.2020





Ali Mahir Başarır

Mersin Milletvekili