Cumhur İttifakı'nı destekleyecek Kürt partisi tartışması…
KDP Genel Başkanı Akıcı: Uzaktan yakından ilgimiz yok
Cumhur İttifakı'nı destekleyecek Kürt partisi tartışması… KDP Genel Başkanı Akıcı: Uzaktan yakından ilgimiz yok
Kürtler tarafından kurulan siyasi partilere bir yenisi daha ekleniyor. KDP Genel Başkanı Akıcı, Cumhur İttifakı'na destek başta olmak üzere merak edilen sorulara cevap verdi
AK Parti'li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın kurulacak bir Kürt partisinin Cumhur İttifakı'na destek vereceği açıklamasının yol açtığı tartışma devam ediyor.
Bu nedenle "Kürt sorunu yoktur" anlayışına sahip Cumhur İttifakı'na hangi Kürtlerin yeni parti kurup destek vereceği merak konusu.
Özellikle Kürtler, bu konuyu başka bir özen ve dikkatle takip ediyor.
Ortaya atılan her iddianın arkası araştırılıyor.
Bilindiği üzere daha önce bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi yazar Yahya Munis ve arkadaşlarının da bir parti kuracakları gündeme geldi.
Munis tarafından hazırlanan 80 kişilik liste bazına sızmış ve ortalık karışmıştı.
Zira söz konusu listede yer alan birçok kişinin olup bitenlerden bile haberi yoktu.
Şimdi yeni bir Kürt partisinin kurulduğu gündeme geldi.
Kurulduğu belirtilen Kürt Demokrat Parti'nin Genel Başkanlığı'nı ise Reşit Akıcı yapacak.
Reşit Akıcı, muhafazakar bir kimliğe sahip. Ayrıca siyasette ise yeni değil.
Daha önce Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) Diyarbakır İl Başkanlığı görevinde bulundu.
Aslında Türkiye'de Kürtler tarafından kurulmuş birçok siyasi oluşum var.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Demokrat Partisi - Bakur (KDP BAKUR) ile İnsan ve Özgürlük Partisi (İÖP) halihazırda siyasi faaliyetlerini sürdüren partilerden bir kaçı.
Kürtler tarafından kurulmuş ancak kendilerini "Türkiye partisi" olarak ifade eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Hür Dava Partisi'ni (HÜDAPAR) de unutmamak gerekiyor.
Mevcut partilerin açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda hiçbirinin Cumhur İttifakı'nı desteklemeyeceği bilinen bir gerçek.
Bu nedenle özellikle HDP'nin parçalanmasına yol açarak kurulacak yeni bir Kürt partisinin Cumhur İttifakı'na destek verebileceği görüşü zaman zaman dillendiriliyor.
Durum böyle olunca, yeni kurulan ve kurulacak her siyasi partinin hangi ittifaka yakın duracağı sorgulanıyor.
Bu sebeple dikkatler, mevcut Kürt siyasi partilerine ekleneceği ifade edilen Kürt Demokrat Partisi'ne (KDP) çevrildi.
KDP-T'nin eski Diyarbakır İl Başkanı Reşit Akıcı ve arkadaşları tarafından kurulan KDP kurucular kurulu 33 kişiden oluşuyor.
"Barzani'nin izini takip edeceğiz"
Independent Türkçe'ye konuşan KDP Genel Başkanı Reşit Akıcı, merak edilen birçok konuya açıklık getirdi.
Milli ve muhafazakar bir çizgiye sahip olduklarını belirten Akıcı, KDP'nin kurulan Kürt partilerinden farklı olacağı iddiasında.
Akıcı, Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin ilk Genel Başkanı Mele Mustafa Barzani'nin izinde bir siyaset yürüteceklerini belirtti.
Kürt sorunun demokratik yollardan çözülmesi için mücadele edeceklerini kaydeden Akıcı, "Kesinlikle şiddeti reddeden bir hareketiz. Kavga ve silah ile bir işimiz olmaz. Demokratik yollarla bu mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
"Genel Başkanımız bireysel karar aldığı için partiden ayrıldık"
Kuruluşundan itibaren KDP-T'nin Diyarbakır İl Başkanlığı görevini yürüttüğünü anımsatan Akıcı, KDP-T'den ayrılışı sebebini şu sözlerle izah etti:
"Partimiz geçen yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile bir ittifak yaptı. Doğrusu biz yapılan ittifaka karşı değildik. Ancak genel başkan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) kararını hiçe saydı. Bireysel davranarak karar aldı. Biz de bireysel davranmanın doğru olmadığını belirterek Diyarbakır, Mardin ve İstanbul gibi birkaç teşkilat ile istifa kararı alıp partiden ayrıldık."
"Sayan'ın söylediği partiyle hiçbir alakamız yok"
Ağrı Belediye Başkanı Sayan'ın sözünü ettiği partiyle hiçbir şekilde alakalarının olmadığını aktaran Akıcı, "Sayan'ın sözünü etiği parti biz değiliz. Uzaktan yakından hiçbir ilgimiz yok. Kaldı ki bugüne kadar Cumhur İttifakı'ndan bize gelen bir talep olmadığı gibi bizim de bu yönde bir talebimiz olmamıştır" diye konuştu.
Partilerinin Diyarbakır İl Teşkilatı'nın kuruluş aşamasını tamamlamak üzere olduklarını ve 14 Aralık'ta teşkilatın açılışıyla beraber kurucular kurulu üyelerini basına tanıtacaklarını ifade eden Akıcı, "Sene sonuna kadar Van, Dersim ve Adıyaman il teşkilatlarımızı kurmayı planlıyoruz. Sadece Güneydoğu'da değil Türkiye'nin 81 ilinde teşkilatlanma gibi bir hedefimiz var" ifadelerini kullandı.
"Ekonomik olarak kimseden talebimiz olmadı, olmayacak"
Ekonomik olarak hiçbir yerden destek almadıklarını ve giderlerin kurucular kurulu üyeleri tarafından karşılandığını dile getiren Akıcı, "Tüm giderleri kendimiz karşılıyoruz. Dışardan ekonomik olarak herhangi bir yardım almamız söz konusu değil. Şu ana kadar destek almadığımız gibi bundan sonra da kimseden yardım talebimiz olmayacak" şeklinde konuştu.
Parti kuruluş evraklarını teslim etmek üzere 22 Haziran'da İçişleri Bakanlığı'na gittiklerini ancak bakanlık yetkililerin pandemi nedeniyle elden alamayacaklarını söz konusu belgeleri mail yoluyla göndermelerini istediklerini belirten Akıcı, kuruluş sürecinde yaşadıkları problemleri şu sözlerle ifade etti:
Siyasi partiler kanununa göre her Türk vatandaşı önceden izin almaksızın siyasi parti kurma yetkisi var. Bunu göz önünde bulundurarak başvuruda bulunduk. Bakanlık pandemi nedeniyle evraklarımız kabul etmeyince bizde mail ile yolladık. 2 ay gibi bir zaman geçmesine rağmen herhangi bir cevap gelmedi. Sonra CİMER'e bir şikayet maili attım. Verilen yanıtta dosyaları bir numaradan takip edebileceğimiz söylendi. Bende verilen numaradan İçişleri Bakanlığı'nı aradım. Bakanlıktan dosyamızla ilgilenen S. Hanım evrakların ulaştığını ve dosyayı Yargıtay'a göndereceklerini söyledi.
"Kısa zamanda elimizdeki belgeleri basın ile paylaşacağız"
İçişleri Bakanlığı'nın siyasal partilerin kuruluş başvurusu yaptıkları Genel Sekreterlik birimine KDP ismiyle herhangi bir başvurunun yapılmadığı gibi bir onayın da söz konu olmadığı açıklamasını anımsatan Akıcı, şunları söyledi:
Konu medyaya geniş yer bulunca bakanlık yetkilileri kendilerine yapılmış bir başvuru olmadığı gibi bir onay da söz konusu değil demiş. CİMER'e yaptığımız başvuru dahil tüm yazışmalar elimizde. En kısa zamanda elimizdeki belgeleri basın ile paylaşacağımızı söylemek istiyorum.
The Independentturkish