Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi hakkını söke söke alan bir ülke olmaya devam edeceğiz

"Yeni sistemin verdiği imkanlar aksaklıkları gideriyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi hakkını söke söke alan bir ülke olmaya devam edeceğiz


Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabine sisteminin iki yıllık sürecine ve yapılan faaliyetlere ilişkin bilgiler verdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi İki Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Yeni kabine sistemine geçişin Cumhur İttifakı süreciyle hızlandığını ifade eden Erdoğan, "MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile tüm MHP'li kardeşlerimize teşekkür ediyorum. 15 Temmuz gecesi milletimiz dünya demokrasi tarihine geçmiştir. Yaşadığımız toprakları vatan haline getiren, özellikle 15 Temmuz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Dünyanın siyasi ve ekonomik geriliminden iç çatışmalara ve koronavirüs belasıyla pek çok alanda yalpaladığı dönemde Türkiye'nin ayakta kaldığını belirten Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olarak, bakanlıklarımızı en üst seviyede koordine ederek, bu süreçte Türkiye'nin örnek gösterilen bir ülke haline getirdik. Hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yeni sistemin verdiği imkanlar aksaklıkları gideriyoruz"

Erdoğan, yeni sistemle birlikte yasama, yürütme ve yargı arasındaki farkları netleştirildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

Türkiye yeni sistemle birlikte bölgesel ve küresel krizlere karşı daha kapsamlı refleksler verme imkanına kavuştu. Doğu Akdeniz'de koronavirüse kadar bunun etkilerini görüyoruz. Eksiklikler, aksaklıklar yok mu var. Yeni sistemin verdiği imkanlar bunları hızla düzenliyoruz. Her değişimde olduğu gibi bunun da oturması zaman alacaktır. Alışkanlıkların değişmesinin kolay olmadığını biliyoruz, biz yaşıyoruz bunu.

"Kendi hakkını söke söke alan bir ülke olmaya devam edeceğiz"

Türkiye sınır güvenliği için yürüttüğü harekatlarda ve ülke içinde aldığı kararlarda milli egemenlik haklarını kullandığını belirten Erdoğan, "Kimsenin hakkına göz dikmeyen ancak kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olmaya devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Gerek ülkemizin içinde, gerek dışında ister Irak'ın kuzeyinde, Suriye'nin kuzeyinde, Libya'da, Azeri kardeşlerimize karşı Ermenistan'ın yaptığı saldırılarda hiçbir zaman mazlumları yalnız bırakmadık, bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

"Kararnameler ile pek çok yapısal değişimi hayata geçirdik"

Yeni yönetim sisteminin her türlü değişikliğin süratle yapılmasını sağlayan dinamik bir sistem olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti:

Daha iyisini, daha güzelini bulduğumuzda her türlü değişime açığız. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile pek çok yapısal değişimi hayata geçirdik. Reform, icraat ve değişim temelli anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Yeni yönetim mimarimizin tepesinde Cumhurbaşkanı, doğrudan sorumlu bakanlıklar, başkanlıklar, ofisler bulunuyor. Bunların hepsi aynı hedefe yönelik ahenk içinde çalışan yapılardır.

Son 2 yılda 64 kararname ve 2 bin 755 karar ile kesintisiz hizmet sunduk. 9 Temmuz 2018'den bu yana yurt içinde 78 ilimize 114 seyahat gerçekleştirerek milletimizle kucaklaştık.

"BM'de ülkemiz 193 ülke arasında 22'nci sıraya yükseldi"

Türkiye'nin dijitalleşme sürecinde önemli adımlar attığını kaydeden Erdoğan, "Kovid-19 sürecinde dijitalleşmenin önemi ortaya çıkmıştır. Kamu hizmetlerinin hızlı verilebilmesini sağladık. Bu kapsamda 27 bin olan kamu hizmeti sayısını 8 bin 97'ye, vatandaştan istenen belge sayısını 42 binden 833'e düşürdük. Resmi yazışma işlem süreleri gelende yüzde 71, gidende yüzde 32 azalma gösterdi. Tüm bu çalışmalar neticesinde BM'de ülkemiz 193 ülke arasında 22'nci sıraya yükseldi" ifadelerini kullandı.

"Küresel yenilik endeksinde ülkemizi üst sıralara taşıdık"

Erdoğan, ekonomik yatırımlara ilişkin bilgiler de paylaşarak şunları kaydetti:

Yatırımlarda 2018 ve 2019 yıllarında 2,3 trilyon tutarına ulaştık. Salgın dönemi dahil 180 günlük icraat programlarında 2 bin 384 eylemin yüzde 93'ünü tamamladık. 2019-2023 dönemini kapsayan temel politika belgemizi açıkladık. Yüksek teknoloji üreten firmalarımıza yönelik risk sermayesi fonu oluşturduk. Lojistik merkezleri ve kombine yük taşımacılığında büyük ilerleme sağladık. Küresel yenilik endeksinde ülkemizi üst sıralara taşıyacak yol haritamızı da hazırladık.

"Ülkemizi kalkındırarak gücüne güç kattık"

Türkiye'nin tüm alanlarda büyük adımları attığını ifade eden Erdoğan, ülkenin kalkındırılarak gücüne güç kattığının altını çizdi.

Erdoğan, son iki ayda eğitim, sağlık, adalet, gençlik ve spor alanında atılan adımlara ilişkin de şu detayları paylaştı:

Son iki yılda ilk ve orta öğretimde 2 bin 805 okul inşa ettik. 17 bilim ve sanat merkezi, 1913 laboratuvar, dijital kütüphaneler açtık. 2018 yılında öğretmenin eline aylık 4 bin 153 lira geçerken bu rakam yüzde 25'lik artışla 5 bin 177 liraya ulaşmıştır. Daha önce 2+2 olmak üzere 6 yıl zorunlu hizmet süresiyle çalışan öğretmelerimizin statü yılını 3+1 ile 4 yıla indirdik. Anaokulu sayısını son 1 yılda yüzde 94 oranında artırdık.

Gençlerimizi destekleyen politikaları hayata geçiriyoruz. 4.5 milyar lira ile 979 yatırımı tamamladık. Son iki yılda bu merkezlerde 5,5 milyonu aşkın gencimizin iştirak ettiği faaliyetler gerçekleşti. Yüksek öğrenim yurtlarımızın sayısını 795'e, kapasitesini 707 bine çıkardık. Yurtlarımız otel konforuyla donattık. 117 yüksek öğrenim yurdunu hizmete aldık. Yüksek öğrenim harcını kaldırırken, 45 lira olan burs miktarını 550 liraya yükselttik.

Milletimize verdiğimiz hizmet standardını dünyanın çok üzerine çıkardık. 10 yeni şehir hastanemizi hizmete soktuk. Sağlık çalışanı sayımız 1,1 milyonu geçti. MR sayımız 909 adede, tomografi sayımız 1213 adede, diyaliz sayımız 18 bine yükseldi. 112 Acil sayımız 2 bin 985 adede, ambulans sayısını 5 bin 437 adede yükselttik.

Milletimizin hak ve hukuk arayışına cevap verecek pek çok reformu hayata geçirdik. Hakim, savcı ve personel sayısını yüzde 177 oranında artırdık. Adalet hizmetlerinde görevli 24 bin 64 yeni personel alımı yaptık. 18 yılda ilk derece mahkeme sayısını artırarak mahkemelerin yükünü azalttık. İstinaf mahkemelerini 15'e çıkardık. İstinaf mahkemelerini güçlendirerek yüksek mahkemelerin iş yükünü azalttık. 269 adalet hizmet binasının 38'ni son iki yılda inşa ettik. İş uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getirdik. Dosyaların yüzde 63'ü başarıyla sonuçlandı.

"Milli savunmada gece gündüz çalışan ordumuzu güçlendirdik"

Güvenlik alanında atılan adımları hakkında bilgi veren Erdoğan, "Ülkemizi sınırlarımızın içinden ve dışında gelecek her türlü tehdide karşı korumak, devlet olmamızın en baştaki şartıdır. İçişlerinde son iki yılda tarihi başarılar elde ettik" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik 224 bini kırsalda 10 binden fazla şehirlerde olmak üzere operasyonlar yaptık. 950'si ölü, 732'si yaralı veya sağ 2 bin 354 teröristi etkisiz hale getirdik. 530 teröristi ikna yoluyla kurtardık. Son 1,5 yılda PKK'nın 400'e yakın eylemini engelledik. En büyük ihanetlerden birinin faili FETÖ'ye yönelik 17 bin operasyon gerçekleştirdik. FETÖ'nün bürokrasiden iş dünyasına kadar yapılmasını yıktık. DEAŞ ve El Kaide'ye yönelik yurt içinde 2 binden fazla operasyon gerçekleştirdik, 5 eylemi engelledik. Uyuşturucu ile mücadelede son 2 yılda 364 bin operasyon yürüttük. Uyuşturucu tüccarlarına göz açtırmamakta kararlıyız. Düzensiz göçle mücadelede geri göndermede merkezlerini 28'e çıkardık. Terörden arındırdığımız bölgelere gönüllü dönen Suriyeli sayısı 402 bini aştı. Milli savunmada gece gündüz çalışan ordumuzu güçlendirdik.

"Savunma sanayinde dışa bağımlılık yüzde 30'lara düştü"

Savunma sanayinde yapılan yatırımlarla dışa bağımlılığın yüzde 30'lara kadar gerilediğini vurgulayan Erdoğan, 60 milyar dolar bütçeli 700 projenin de yürütüldüğü ifade etti.

Bu alanda firma sayısının 56'dan bin 500'e çıktığını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye 18 yıl önce 248 milyon dolar olan ihracat yaparken, bu rakam 3 milyar doları geçti. Son 2 yılda Akıncı İHA ve Aksungur İHA, Gölbey ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Milli İHA motorumuz Anka ile yaptı. Sürü-İHA projesini başlattık. Güvenlik birimlerimize 21 Atak helikopteri teslimatı yapıldı. 15 Anka-İHA, 58 adet Bayraktar İHA, 258 kamikaze mini İHA teslim edildi" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Sungur Hava Savunma sistemi envantere girmeye hazır hale geldi. Hisar-A envantere girme aşamasındadır. Korkut projesinde ilk sistemler envantere girdi. Bu kapsamda 4 komuta kontrol aracı ile 13 adet silah sistemi aracı ordumuza teslim edildi. Bora füzelerinin teslimatı da devam ediyor. Ülkemizin en önde olduğu alanlarda zırhlı araçlardan bin 800'ü teslim edildi. Amfibi Anadolu denize indirildi. Artık bizim de yarım da olsa uçak gemimiz var. Mil-Gem korvetlerinin 3. ve 4.'sü Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi. İlk denizaltımız Piri Reis havuze çekildi. 10 bin tonluk kaldırma kapasiteli yüzer havuzumuz teslim edildi. F16 uçaklarımıza milli dost-düşman tanıma sistemi entegre edildi. Ulak bin yerde kuruldu.

"Kanal İstanbul projemiz de tüm dünyaya örnek olacak"

Ulaştırma ve altyapı projeleriyle ilgili yapılan yatırımlara ilişkin bilgiler veren Erdoğan, "İlk etabı yılda 90 milyon yolcuya hizmet verecek İstanbul Havalimanı'nı devreye aldık. Tüm etaplar hizmete girdiğinde yolcu kapasitesi 200 milyona ulaşacak" dedi.

Salgın dönemine rağmen iç ve dış hatlarda toplamda 65 milyon yolcu trafiği gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, 30 havalimanın ülkeye kazandırıldığını ve yeni havalimanlarının da yapılmaya devam edildiğini kaydetti.

Kanal İstanbul'un etüt çalışmalarını bitirildiğini de vurgulayan Erdoğan, "Bu kanalın inşası için ihtiyaç duyulan mevzuat çalışmaları sürdürülüyor. Talipler artmaya başladı. Kanal İstanbul projemiz de tüm dünyaya örnek olacak. Her yönüyle Kanal İstanbul Karadeniz'i Marmara'ya bağlayan cazibe merkezi olacak" dedi.

"Son 18 yılda yaptığımız sosyal yardım tutarı toplam 356 milyar lirayı buldu"

Erdoğan, aile, çalışma ve sosyal hizmetler alanının son iki yılda en yoğun çalışılan icraatı gerçekleştirilen alanların başında geldiğini belirtti.

Son 18 yılda yapılan sosyal yardım tutarı toplam 356 milyar lirayı bulduğuna vurgu yapan Erdoğan, salgın döneminde vatandaşlara 25,5 milyar lira nakit ödeme yapıldığını kaydetti.

İşsizlik ödeneğinden son iki yılda; 1,8 milyon vatandaşa toplam 14,7 milyar lira tutarında ödeme yapıldığını ifade eden Erdoğan şöyle devam etti:

Ortalama 1,6 milyon işyeri için toplamda 19,7 milyar lira tutarında asgari ücret desteği verdik. Çalışanlarımızın haklarını koruma esasına dayanan gayretlerimizle, memur ve işçi sendikalaşma oranı yüzde 22 seviyesine yükseldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, yıllar sonra ilk defa geçtiğimiz yıl oy birliği ile asgari ücret kabul edildi. Asgari ücrette 2018-2020 yılları arasında yüzde 45 oranında artış sağladık. 2002 yılında 184 lira olan net asgari ücreti bugün itibariyle, 2 bin 324 liraya çıkartarak, reel asgari ücreti yüzde 134 artırmış olduk. Böylece, asgari ücretin satın alma gücü paritesine göre sıralamasında, Avrupa Birliği üye ve aday ülkeleri arasında 13'ncü sıradan 8'nci sıraya yükseldik.

"İŞKUR kanalıyla 2,5 milyonu aşkın vatandaşımızı işe yerleştirdik"

Hükümet olarak istihdamı artırmak için önemli adımlar atıldığını ve iş verenlere destekler verildiğini ifade eden Erdoğan, son iki yılda İŞKUR kanalıyla 2,5 milyonu aşkın vatandaşın işe yerleştirildiğini kaydetti.

Emeklilere de verilen desteklere ilişkin konuşan Erdoğan, "Geçtiğimiz yılın Ocak ayında en düşük emekli aylığını 1.000 lira olarak belirledik. Bu yılın Nisan ayında bu tutarı 1.500 liraya yükselttik" dedi.

Erdoğan ayrıca, mili dayanışma kampanyası aracılığıyla vatandaşlara 2 milyar lirayı aşan destek sağlandığını vurguladı.

"Ekonomimiz, kur saldırılarının ve yaptırımların hedefi oldu"

Türkiye ekonomisiyle ilgili yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Erdoğan, ülke ekonomisinin kur saldırılarının ve yaptırımlarının hedefi olduğunu ifade etti.

"Mücadele kapsamında bağışıklık sistemi güçlendiriyoruz" diyen Erdoğan şunları kaydetti:

Spekülatif ve art niyetli faaliyetler kapsamında önlemleri alıyoruz. Özel sektör için uzun vadeli ucuz ve sürdürlebilir finansman modeline sahip ekonomi hedefliyoruz. Orta vadeli programda enflasyon-kur-faiz sarmalına karşı tedbirleri genişlettik. Enflasyonla topyekun projesini hayata geçirdik. Swap piyasasında aldığımız önlemlerle art niyetli girişim kanallarını tıkadık. Türk banklarının kendi aralarındaki döviz işlemlerini yabancı bankalara ihtiyaç kalmaması için çalışmalar yaptık. Sektörlere sağladığımız finansman desteklerine ilaveten otomobil, mobilya, konut ve beyaz eşyada ÖTV ve KDV indirimleri yaptık. KOBİ'lerimizin alacaklarını devlet destekli haline getirdik

Erdoğan ayrıca, "2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımızı 180,8 milyar dolara ulaştırdık. Dış ticaret açığımız yüzde 53,7 oranında azalmıştır. İhracata yönelik yeni destek paketleriyle 6,1 milyar lira destek sağladık" dedi.

Sanayi ve teknoloji alanındaki yatırımlarla ilgili ise Erdoğan şunları kaydetti:

2023 stratejimizi açıkladık. İhtiyaç duyduğumuz ürünleri kolayca üretebildik. Sağlık alanında yenilikçi ürünler geliştirdik. Yerli yoğun bakım solunum cihazı ile hem ülkemize hem dünyaya nefes olduk. Sanayileşme ve milli teknoloji hamlesi hedeflerimize daha hızlı varmak için icra komitemizi kuruyoruz. Yerli otomobil projemizi hayata geçiriyoruz. Milli elektrikli trenimizi raylara indirdik. Planlı sanayileşme politamız klapsamında 6 organize sanayi bölgesine tüzel kişilik kazandırdık. Böylece ülkemizde bu sayı 320'ye ulaştı. 12 yeni endüstri bölgemizde özel sektörümüz 8,5 milyar yatırım planlanıyor. KOSGEB ile 137 bin işletmeye 3,3 milyar lira destek ödemesi yaptık. 62 bin yeni işletme kuruldu. Toplumda teknoloji ve yenilikçilik için Teknofest dünyanın en büyük uzay ve teknoloji festivali oldu. Türkiy Uzay Ajansı ile ülkemizin ihtiyacını karşıladık.

"Doğu Akdeniz'de kurulmaya çalışılan tuzakları tersine çevirdik"

Türkiye'nin enerji alanında önemli adımlar attığını vurgulan Erdoğan, TANAP ve TürkAkımı projelerinin başarıyla tamamlandığını ifade etti.

Erdoğan, Fatih ve Yavuz sondaj gemilerinin faaliyette olduğuna vurgu yaparak, "Doğu Akdeniz'de kurulmaya çalışılan tuzakları tersine çevirdik. KKTC'nin Türkiye Petrollerine verdiği ruhsat ve kendi kıta sahanlığımızda çalışmalara devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Aynı şekilde Akkuyu'nun yapımı sürüyor. Kömür üretimimiz cumhuriyet rekoru kırarak 101,5 milyon tona ulaştı. Bor tesisi üretimine başladık. İhraç ettiğimiz madenlerimizi kendi teknolojimizle işleyerek yurtdışına satacağız. Elektriğimizin yüzde 62'sini yerli kaynaklardan ürettik. Elektrik gücümüzü 92 bin mw'a çıkardık. Enerjide de Türkiye muhtaç ülke olmaktan çıkmıştır. Star Rafinerisi faaliyete başladı. 4 il 117 ilçeye doğalgaz sağladık.

 

Independent Türkçe