Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski "gençlik" başkanı Laleli: Gençlerin evlenmesine yönelik bir ortam hazırlarsanız evlenirler
MSP'nin Gençlik Kolları Genel Başkanı'ydı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski "gençlik" başkanı Laleli: Gençlerin evlenmesine yönelik bir ortam hazırlarsanız evlenirler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, evlilik yaşının yükselmesinden dolayı dertli. Erdoğan'ın MSP dönemindeki "başkanı" Nevzat Laleli de gençler evlensin diye gayret gösterenlerden biri. Ama açıklamaları farklı bir frekansta
Evlilik yaşının yükselmesine tepkili olduğu bilinen Erdoğan, "Şimdi yeni moda başladı, 30 yaştan önce evlenilmiyor" diyerek bu tepkisini yeniden ortaya koydu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri sosyal medyada da günün gündemiydi. Enflasyondan ve işsizlikten bahseden gençler evlenmenin kolay olmadığı görüşünde neredeyse birleşti.
En az 100 bin lira
Evlilik için ortalama bir rakam yok. Herkes kendi bütçesine göre evlilik planları yapıyor. Kimi lüks otel veya saraylarda, kimi düğün salonlarında evlenmeyi düşünürken sadece nikah töreniyle dünya evine girenler de bulunuyor. İstanbul'da artan kira ücretleri, mobilya ve altın fiyatları bir çiftin evlenebilmek için 100 bin liraya yakın bir parayı gözden çıkarmaları gerektiği anlamına geliyor.
Evlenmenin önünde yatan engellere yönelik benzer itirazlar sadece "evlenemeyen" gençlerden gelmedi.
MSP'nin Gençlik Kolları Genel Başkanı'ydı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanlığı" yaptığı Milli Selamet Partisi'nin Gençlik Kolları Genel Başkanlığı yapan, 1980-1997 arası Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanlığı görevinde bulunan Nevzat Laleli şimdi gençlerin evlenebilmeleri için sosyal sorumluluk projeleri yürüten isimlerden biri.
Hay-Der çatısı altında kurulan "Yuvamız Evlendirme Bürosu" ile gençlerin yuva kurması için çalışıyor.
Laleli'ye, eski öğrencilerinden biri olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evlilikle ilgili düşüncelerini sorduk.
"Gençlerin önünde hem maddi hem manevi engeller var"
"Gençlerin evlenmesine yönelik bir ortam hazırlarsanız evlenirler. Ortam gençlerin evlenmesine ters istikamette olur, gençleri korkutursa evlenemezler. Evliliğin önünde hem maddi hem manevi engeller var" diyen Laleli, şunları söyledi:
"Bugün üniversiteli gençlerinin büyük kısmı işsiz. Bu insanlar nasıl evlenecek? Diplomayı almış ama iş bulamıyor. İşsizlik diz boyu. Öncelikle bu işsizliğin ortadan kalkması lazım. Enflasyon durmadan yükseliyor. Her geçen günü aratıyor. Bugün alınan bir eşya yarın daha pahalı. Bu ortamda genç nasıl evlensin?"
"Temenniden öteye geçmez"
"Ortam, gençlerin evlenebileceği bir ortam haline getirilmedi. Bu haliyle 'gençler evlensin' sözü bir temenniden öteye geçmez" diyen Laleli, "Evlenmenin manevi boyutunu incelemek, nikahın önemini vurgulamak lazım. Siz zinayı serbest bırakmışsınız. Zina serbest olunca herkes ihtiyacını böyle karşılıyor. Bütün bunlar gençlerin evlenmesine mani engellerdir. Dolayısıyla bir taraftan tavşana kaç deyip diğer taraftan tazıya tut demek yanlıştır" ifadelerini kullandı.
"Evlenmek isteyenlere borç veriyoruz, 3 bin kişi başvurdu"
Maddi durumu elvermeyen gençlerin evlenebilmeleri için bir organizasyon da Karz-ı Hasen Vakfı tarafından yapılıyor.
Vakfın Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Koca, 33 yaşını aşmamış ilk defa evlenecek gençlere yönelik bir borç organizasyonu yaptıklarını belirterek, "Toplumda evlilik sadece ekonomik nedenlerle geciktirilmiyor ama bu noktadan dolayı geciktirenlere destek olmaya çalışıyoruz. Biz sadece bir işaret fişeği yakıyoruz. Bunun sürdürülebilmesi için bu konuda duyarlı olan kurum ve kuruluşların bu organizasyona destek vermeleri ya da kendileri bu konuda gayret göstermeleri lazım" dedi.
Şimdiye kadar 4 milyon lira civarında faizsiz borç verdiklerini belirten Koca, "Bağış yapmıyoruz, parça parça geri ödeme imkanı olduğu halde toplu para organize edemeyenlere borç veriyoruz. 3 bine yakın çift müracaat etti. Toplumsal bir karşılığı var bu organizasyonun ama kaynaklarımız kısıtlı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın ya da yetkili kurumların böyle organizasyonlara destek vermeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.
The Independentturkish