Daha iyi şartlarda görev yapmak istiyoruz
Uzman Çavuşların sıkıntılarını Millî Gazete’ye anlattı.
Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği Başkanı Ömer Doğan, Uzman Çavuşların sıkıntılarını Millî Gazete’ye anlattı.
Uzman çavuşların en önemli sorunlarından birinin sözleşmeyle çalışma sorunu olduğunu söyleyen Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği Başkanı Ömer Doğan, uzman çavuşların tayin yönetmeliklerinin olmadığının da altını çizdi.
UZman çavuşlar sıkıntılarını Millî Gazete’ye anlattı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği Ömer Doğan, uzman çavuşların en önemli sorunlarından birinin sözleşmeyle çalışma sorunu olduğunu söyledi. Doğan “3269 sayılı kanuna tabii uzman çavuşlar sözleşmeli olarak çalışır. Bu sözleşmelerini 1 yıldan 5 yıla kadar yaparlar. Göreve alınma sebepleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlık arz eden teknik ve kritik kadro görev yerlerinde görev yapması amaçlanırken sözleşmeli olarak çalışan uzman çavuşların meslekte ilerleme, mesleğinde gelişim göstermesine sözleşme engel oluyor.” dedi.
* Uzman çavuşların şu anda bir tayin yönetmelikleri olmadığından dolayı 4 yıl doğuda 5 yıl da batıda görev yaptığını belirten Doğan “Komando ve iç güvenlik birliklerinde çalışan personel doğu görev süresini tamamladıktan sonra batıya tayini çıktığında batı birliklerinde doğu ve güneydoğuda geçici görevlendirmelerle görev yaptığından dolayı uzman çavuşların meslek hayatının nerdeyse hepsi doğuda ev götürülemez garnizonlarda aile hayatından uzak geçmektedir. Geçici görevlendirmelerle gidilen doğu görev süreleri şark hizmetinden sayılmamaktadır.” diye konuştu.
“PARAYLA SATILMASI HİÇ HOŞ DEĞİL”
Uzman çavuşlar halihazırda mesleğe yeni giren uzman çavuşla 20 yıllık uzman aynı sayılmakta aralarında rütbe kıdem bulunmamaktadır. Aynı maaşı almaktadır. 1 yıllık uzman çavuşla 20 yıllık uzman çavuş aynı kadrolarda çalışmaktadırlar. Devletimizin bütün kadrolarında çalışan memurlar çalıştıkları her yılda kıdemleri artarken meslekte terfi ve rütbeleri artarken sadece uzman çavuşlar başladığı gibi mesleği bitirmektedir. Rütbelerinin kıdemden sayılmaması yüzünden rütbeler arası tazminattan da faydalanamamaktadırlar. TSK da sadece uzman çavuşlara zati tabanca devlet tarafından verilmediğinin altını çizen Doğan “Bedeli mukabilinde paralarıyla almaktadırlar. Günümüzde profesyonelleşen silahlı kuvvetlerin bir rütbeli kesimi bu haktan mahrum ederek ayırımcılık yapılmakta bu durum personel içerisinde üzüntü ile karşılanmaktadır. Mahalle bekçisine bile devlet tarafından silah verilirken, uzman çavuşlara para ile satılması hiç hoş değil.” ifadelerini kullandı.
“UZMAN ÇAVUŞLARIN DA AİLE HAYATLARI VAR”
“Şu an uzman çavuşlar lojmanlardan yüzde 10 oranında faydalanıyor fakat bunun yüzde 5’ini sivil memur emeklisi olan personelle ortak şekilde kullanıyor” diyen Doğan “TSK’da mevcut 90 bin personeli bulunan Uzman çavuşların yüzde 5 gibi bir lojman yüzdesi ile yaşamaları, adeta ailesiz bir hayat geçirmelerine neden oluyor. Neredeyse aynı sayısı olan subayların yüzde 55 astsubayların yüzde 40 lojman yüzdeleri olması personellerimize karşı haksızlıktır. Uzman çavuşların da aile hayatları var.” değerlendirmesinde bulundu. Doğan, uzman çavuşların, subay, astsubay, gibi nerede nöbet tutacakları, nasıl tayin olacakları, sağlık sorunlarında nasıl işlem görüleceği, izinlerinin nasıl olacağı, sicillerinde nasıl yüksek not veya düşük not aldıklarında nasıl davranılacağı vb. durumlarda ki çalışma şartlarının açıklandığı yönetmelikleri olmadığını da söyledi.
MİLLİ GAZETE