Daha İyi Yargı Derneği’nden Yüzyılın Yargı Reformu Çıkışı!
Yargı Reformu Stratejisi İçin Eleştiriler
Daha İyi Yargı Derneği’nden Yüzyılın Yargı Reformu Çıkışı!
YEREL GÜNDEM / ANKARA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi için vatandaşların görüş ve önerilerini almak amacıyla bir internet sitesinin erişime açıldığını duyurmasının ardından, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün de dikkat çekici bir çıkış yaptı. Av. Mehmet Gün, Adalet Bakanlığı’na hitaben bir açık dilekçe yayınlayarak vatandaşları, dilekçeyi aynen ya da geliştirerek bakanlığa göndermeye ve derneğin “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışmasına destek vermeye çağırdı.
Belgeye Kamuoyu Meşruiyeti Kazandırmayı Amaçlıyorlar
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “Türkiye yüzyılının yargı reformu stratejisi” belgesinin mevcut olduğunu ancak henüz yayınlanmadığını hatırlatan Av. Mehmet Gün, şu değerlendirmelerde bulundu: “Uzun zamandan beri Adalet Bakanlığı bürokratlarının bu belgeyi hazırladıkları biliniyordu. Sayın Bakanın ‘internet sitesi’ dediği şey, primitif ve derme-çatma bir sayfa. Bu internet sayfası ile eleştirileri karşılamak, bakanlık bürokratlarının hazırladığı belgeye, ‘vatandaşın da görüş ve önerilerini aldık’ diyerek meşruiyet kazandırmak amacı güdüldüğü çok belli.”
Vatandaşlara Çağrı
Adalet Bakanlığı’nın yargı reformu strateji belgesi çalışmasının bu haliyle verimli olamayacağını savunan Av. Mehmet Gün, vatandaşları derneğin “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışmasına destek vermeye çağırdı. Gün, dilekçesinde şunları belirtti:
“Adalet Bakanlığı’na Reform iradesi bulunmadan, reformla gerçekleştirecek hedeflerin ne olduğu belirlenmeden bir strateji olmayacağı gibi buna dair bir belge de olamaz. Kamu kaynaklarının israf edilmemesini talep ederim.
Söz konusu internet sayfasında toplanacak görüş ve öneriler üzerinde gönüllü çalışmak istediğimden kayıtların aleni hale getirilmesini, yapılacak toplantılara davet edilmemi talep ederim.
Eğer bakanlığınız siyasi iradeye bir yargı reformu önermek ve bunun için strateji oluşturmak niyetinde ise Daha İyi Yargı Derneği’nin hem basılı hem de www.dahaiyiyargi.org adresinde çevrimiçi yayımlamış olduğu A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu çalışmasındaki çözümlerin gerçekleştirilmesini talep ederim.
Talebimin kabulü, reddi veya başka bir şekilde değerlendirilmesi halinde durum hakkında tarafıma yazılı bilgi verilmesini, yasal başvuru haklarım ile yollarının gösterilmesini rica ederim.”
Yargı Reformu Stratejisi İçin Eleştiriler
Bakan Tunç, internet sitesine sunulacak görüş ve önerilerin incelenip tasnif edilerek değerlendirileceğini ve strateji belgesine yön vereceğini söylemişti. Ancak Gün, vatandaşın strateji belgesi taslağına nasıl erişeceği, neyi değerlendireceği, internet sitesine yazılan görüş ve önerilerin nasıl kayıt altına alınacağı, tasnif edileceği, neye göre değerlendirileceği, kabul veya reddedileceği ve strateji belgesine nasıl yön vereceği konularının belirsiz olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu internet sitesi yoluyla bildirilecek görüş ve öneriler için bir kayıt numarası ve alındı belgesi öngörülmediğini belirtti.
Daha İyi Yargı Derneği’nin Katkıları
Daha İyi Yargı Derneği’nin “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışması, yargı sistemindeki mevcut sorunları ve çözüm önerilerini detaylı bir şekilde ele alıyor. Av. Mehmet Gün, bu çalışmanın Adalet Bakanlığı tarafından dikkate alınması gerektiğini ve bu reform çalışmalarının daha bilimsel ve verimli bir şekilde yürütülmesi için derneğin katkı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.
Sonuç olarak, Adalet Bakanlığı’nın yargı reformu stratejisi çalışmaları devam ederken, Daha İyi Yargı Derneği’nin önerileri ve katkıları ile bu sürecin daha etkin ve verimli bir şekilde ilerlemesi bekleniyor. Vatandaşların görüş ve önerilerini paylaşmaları, bu reformun geniş bir kesim tarafından desteklenmesini ve daha demokratik bir yargı sistemi oluşturulmasını sağlayabilir.