Danıştay’dan tüketiciyi üzecek karar: Bankalar hesap işletim ücreti alabilecek

Bankaların hesap işletim ücreti almasının önünde yasal engel kalmazken TÜSODER karara tepkili

Danıştay’dan tüketiciyi üzecek karar: Bankalar hesap işletim ücreti alabilecek




Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 15. İdari Mahkemesi’nin hesap işletim ücretini tüketici lehine aldığı kararı iptal etti. Böylece bankaların hesap işletim ücreti almasının önünde yasal engel kalmazken TÜSODER karara tepkili

Bankaların hesap işletim ücreti kesmeleri tüketicilerin tepkisi çeken konuların arasında geliyor.

Tüketici Sorunları Derneği’nin (TÜSODER) girişimiyle Danıştay 15. İdari Mahkemesi, 2018'te hesap işletim ücretinin alınmasını tüketici lehine iptal etmişti.

Ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu geçtiğimiz günlerde Danıştay 15. İdari Mahkemesi’nin 2019/4109 sayılı iptal kararını iptal etti.

Böylece bankaların hesap işletim ücretini alabilmesinin yasal olarak önünde bir engel kalmadı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun iptal kararında gerekçe olarak şu ifadelere yer verildi:

Yönetmelikte belirlenen sınırlar içerisinde makul, haklı ve belgeli olmak koşullarını sağlamak şartıyla bir takım masraf ve ücretleri tüketicilerden talep edebilecekleri açık olup, bu kapsamda bir kısım masrafları karşılamak amacıyla “hesap işletim ücreti” adı altında ücret alınmasında hukuka aykırılık görülmemiştir.

TÜSODER'den Danıştay kararına tepki

Hesap işletim ücretlerini mahkemeye taşıyan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) ise bu karara tepkili.

TÜSODER Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız süreci şöyle anlattı:

Danıştay 15. Dairesi, TÜSODER’in 2014 yılında açtığı dava sonucu, bankaların hesap işletim ücreti almasını düzenleyen 13. maddesinin 1. fıkrası ve Ek-1 listede bulunan, “2.1. Hesap İşletim Ücreti” kısmını 2018 yılında oybirliğiyle iptal etmişti.

Ancak daha önce hesap işletim ücreti ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bu kez Yönetmelik’te belirlenen sınırlar içerisinde makul, haklı ve belgeli olmak koşullarını sağlamak şartıyla hesap işletim ücreti alınabileceği gerekçesi ile kararı bozmuştur. Ancak bu gerekçedeki çelişki şu ki; hesap işletim ücreti ile ilgili yönetmelikte herhangi bir sınır söz konusu değildir.

rıdvan yıldız.jpg
Rıdvan Yıldız / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Yasal düzenlemelerle vatandaşlar yoksullaştırılıyor”

Hesap işletim ücreti ile ilgili bozma kararı ile tüketicilerden ücretin tahsil edilmesinin önünün açıldığını söyleyen Yıldız, iddialarını şu şekilde sürdürdü:

Biz bu konuda hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Tahminimiz bankaların hesap işletim ücretinden yıllık yaklaşık 10 milyar TL gelir elde ettiği yönündedir. Ne yazık ki yasal zemini olan bu ücretler nedeniyle vatandaşlar farkında olmadan yoksullaşıyorlar. Gelir ve servet eşitsizliği sorununa vatandaşlardan alınan ve çoğu da yasal zemini olan bu ücretlerin neden olduğunu ifade edebilirim. Yasal düzenlemelerle vatandaşlar yoksullaştırılıyor.

denizöner.jpg
Deniz Öner / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Okuyan çocuklara gönderilen paralardan bile kesinti yapılıyor”

TÜSODER Genel Başkanı Dr. Deniz Öner de karara tepki göstererek, şöyle konuştu:,

Ailelerin askerdeki çocuğuna, ya da üniversiteyi başka şehirde okuyan çocuğuna bulup buluşturup gönderdikleri küçük paraların bir anda hesaptan banka tarafından yıllık, altı aylık ya da 3 aylık vb hesap işletim ücreti olarak kesmeleri vicdani açıdan içimizi sızlatan bir durum. Bu konuda geçmişte banka memurlarının bile şikayet ettiğine, üzüldüğüne şahit oldum.

Her türlü bankacılık işleminden kesinti yapılabiliyor 

 

"Pazarlığa açık bankaları tercih edin"

Öner, son karar ile önceleri şubelere bırakılan hesap işletim kesintisi yapılması yetkisi merkeze çekilmiş olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

Bu durumda tüketicilere tavsiyem şu olacaktır. Özellikle bu konuda pazarlığa açık olan bankaları tercih etsinler. Yine en az masraf ile hizmet alabilmek üzere araştırma yapsınlar.

The Independentturkish

The Independentturkish