Dar gelirlinin açmazı: “Asgari ücret artınca her şeye zam gelecek”

“Alım gücü düştü, bırakın 12 bin lirayı 20 bin lira bile yetmiyor”

Dar gelirlinin açmazı: “Asgari ücret artınca her şeye zam gelecek”


Dar gelirlinin açmazı: “Asgari ücret artınca her şeye zam gelecek”

Türkiye’de 32 milyon çalışanın yüzde 60’ı asgari ücret veya yüzde 10 altı ya da yüzde 10 üstünde aylık gelir elde ediyor.

Ancak asgari ücret artışı tüm özel sektör çalışanları için bir baz ücret kabul edildiğinden milyonlarca çalışan, Çalışma Bakanlığı işçi ve işveren temsilcilerinin dünkü Asgari Ücret Komisyonu toplantısının sonucunu yakından takip etti.


Fakat komisyon toplantısı sonrası işçileri temsil eden Türk-İş adına açıklama Haber-İş Sendikası Başkanı Veli Solak, “rakam konuşulmadı” diyerek, herhangi bir artış oranı telaffuz etmedi.

Asgari ücretlinin gözü bugünkü kabine toplantısında

Gözler bugün seçimlerden sonra ikinci kez toplanacak Cumhurbaşkanlığı kabinesine çevrildi. Kabine toplantısında asgari ücret artışının konuşulması bekleniyor.

Her ne kadar bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi Ocak ayında yaptık. Temmuz’da da aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak” demiş olsa da, yeni bakan Vedat Işıkhan bu konuda herhangi bir işaret vermiş değil.

Işıkhan'ın 19 Haziran Pazartesi günü, Türk-İş Başkanı ve TİSK Başkanı ile asgari ücrete ara zammı görüşmesi bekleniyor.

İşveren çevrelerinde 11 bin 12 bin bandı telaffuz edilirken dün VOA Türkçe’ye konuşan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, asgari ücretin en az 17 bin 500 liraya çıkarılmasını talep etti.

Erbakan: “Asgari ücret 15 bin lira seviyesinde olmalı”

Bu süreçte en ilginç çıkış ise seçimlere Cumhur İttifakı altında ama parti ismiyle TBMM'ye giren Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan’dan geldi.

YRP Genel Başkanı, “Şu anda da yine asgari ücretin 15 bin lira seviyesinde olması gerektiğini ifade ediyoruz. Tabii işverenlere de devletin ayrıca destek olması lazım. Vergilerle ilgili düzenleme yaparak, üretimde kullanılan enerjiden vergi almayarak, çeşitli teşviklerle, faizsiz uygun ödemeli kredilerle hatta geri ödemesiz hibelerle işvereni de sanayiciyi de üreticiyi de devletin desteklemesi ama bir yandan da milyonlarca asgari ücretliyi çoluğuyla, çocuğuyla perişan etmeden insan onuruna yaraşır bir hayatı sürdürmesi için bu maaşın verilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

“Alım gücü düştü, bırakın 12 bin lirayı 20 bin lira bile yetmiyor”

VOA Türkçe’nin konuştuğu asgari ücretle çalışanlar ve dar gelirliler 8 bin 506 TL olan asgari ücretin ciddi bir artışa tabi tutulmasını istiyor.

Asgari ücretle çalışan bekar işçi Bekir Aslan, “Ay sonu gerçekten elimde param kalmıyor. Bekar olmama rağmen ay sonunu zor getiriyorum. İnsanın tek başına çalışarak geçinebilmesi çok zor. Herkes borca batıyor. İnsan mecburen bir yerden kredi almak zorunda kalıyor. Ama yapacak da bir şey yok. Ben işçi olarak maaşımın 15 bin TL olmasını isterim ama işveren de az zam yapmak ister muhtemelen” derken bir başka işçi Mecit Öner ise, “Ben şu anda bir şarküteride çalışıyorum. Fakirin yemeği normalde zeytin peynirdir. Bir kalıp peynir minimum 180 liraya geliyor. Zeytinin en ucuzu 120 lira. Bırakın 8 bin 500 TL’yi, 12 bin TL’yi şu anda alım gücüne bakıldığı zaman inanın 20 bin TL bile yetmiyor” sözleriyle hayat pahalılığının kendisi üzerindeki etkisini anlatıyor.

“Asgari ücrete zam açıklandığının akşamı her şeye zam geliyor”

“Biz de herkes gibi tatil yapmak istiyoruz ama bu mümkün olmuyor” diyen Kudret Akıllı ise ev hanımı. Akıllı çocuklarının ailesine de yardım ettiklerini söylüyor. Kudret Akıllı yaşadığı maddi sıkıntıyı şu sözlerle anlatıyor:

“Asgari ücret çok az. Mesela pazara gittiğin zaman 1 kg havuç 50 TL olmuş. 1 kg kiraz 60 TL olmuş. Önceden alışveriş yapardık giyecek vs. alırdık. Şimdi sadece bakarak geçiyoruz. O yüzden millet önceki zamanlarda yaptığı alışverişleri arıyor. Asgari ücret en 20-22 bin TL olması lazım. Biz bundan şikayetçiyiz. Biz de tatil yapmak istiyoruz. Biz de herkes gibi istediğimizi almak istiyoruz ama alamıyoruz. Bir kişinin çalışmasıyla ev dönmüyor. Hele de kiracıysan da halin yaş. Kiran var, su paran var, elektrik, doğalgaz faturan var. Hiçbirisine yetişemiyorsun. Gerçekten çok zor bir dönem yaşıyoruz. Benim kızım asgari ücretle çalışıyor. İki tane çocuğu var, biz yardımcı olmasak geçinemiyor. Bana asgari ücreti 15 bin TL yapmasın ama zam da yapmasın. Asgari ücrete zam açıklandığının akşamı her şeye zam geliyor."

"Asgari ücretle geçinmek imkansız, ama artınca da her şeye zam geliyor”

Spor eğitmeni Samet Koçak hayat pahalılığı devam ettikçe hiçbir ücret artışının dar gelirlinin ekonomik çıkmazına çare olmayacağını savunuyor.

Koçak, “Asgari ücretin arttırılması bana çok mantıklı gelmiyor. Türk lirasının daha çok piyasaya sürülmesi Türk lirasının daha çok değer kaybetmesine sebep olur. Şu anki 8 bin 500 TL olan asgari ücret 12 bin TL de olsa her şeye eş zamanlı zam gelmesi insanları sıkıntıya sokacaktır. Hayat çok pahalı şu anda. İnsanlar günlük gülistanlık yaşamıyor maalesef. Ülkemizde olan sığınmacılardan dolayı ev kiraları da çok artmış durumda. Asgari ücretle bir insanın şu anda geçinmesi imkansız” diyor.

“Her şey çok pahalı, asgari ücreti 12 değil 30 bin TL yapsalar da kimse geçinemez”

Asgari ücretli Kenan Hasanoğlu, “Bir insan kiraya mı çalışacak, gıdaya mı çalışacak. İnanın bugün asgari ücreti 12 değil 30 bin TL yapsalar da kimse geçinemez. Her şey çok pahalı. Bugün bir markete gittiğinde cebinde bin TL varsa bir poşet ancak doldurabiliyorsun. Nasıl geçineceğiz böyle? Biz zaten kırmızı etin tadını unuttuk, artık tavuk eti de alamıyoruz. Bir milletvekili maaşı olmuş 100 bin TL. Biz halka reva gördükleri maaş muhtemelen 12 bin TL. olacak. O para kime yetecek?” diye sorarken, kuaför Gökmen Karakurt, “Aylık harcamam 12-13 bin TL hiçbir şey yapmadığım halde. Dışarıda bir lokantaya gidiyorsun her şey ateş pahası. Belki bazı kesimin durumu gerçekten çok iyi ama bu ülkede çok fazla fakir insanların olduğunun da farkında olmalılar” diyerek yaşadığı sorunu ortaya koyuyor.

Hilmi Hacaloğlu / VOA