Darbe yapılan Myanmar'da son yılların en büyük protesto gösterisinde halktan demokrasi çağrısı
Associated Press "en az 2 bin", AFP ise "binin üzerinde" olarak aktardı.
Darbe yapılan Myanmar'da son yılların en büyük protesto gösterisinde halktan demokrasi çağrısı
Myanmar'da askeri darbeyi protesto eden binlerce kişi, eylemlerin ikinci gününde de meydanları doldurarak seçimleri kazanan partinin lideri Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılması ve demokrasi çağrısında bulundu.
Suu Kyi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliğini (NLD) simgeleyen kırmızı balonlar taşıyan kalabalık, "Askeri diktatörlük değil, demokrasi istiyoruz" şeklinde slogan attı.
Reuters haber ajansı pazar günkü eylemlerin, 2007'deki Safran Devrimi'nden bu yana görülen en büyük protesto gösterileri olduğunu yazdı.
Reuters katılımcıların sayısını "binlerce" olarak ifade ederken, Associated Press "en az 2 bin", AFP ise "binin üzerinde" olarak aktardı.
Myanmar'da askeri darbe
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine 1 Şubat'ta yönetime el koymuş, bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
Ülke idaresini devralan Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, OHAL'in bitmesinin ardından demokratik seçimlere geri dönüleceği sözünü vermiş, NLD lideri Suu Kyi ise halka darbeye karşı protesto çağrısında bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, askeri darbenin başarısız olması için tüm aktörleri ve uluslararası toplumu harekete geçirme konusunda ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etmişti.
Myanmar, 1962'den 2015'e kadar askeri cunta tarafından idare edilmişti.
euro news