Davutoğlu: Türkiye’de düşük profil bakanlar isteniyor

BAKANLAR ARASINDA CİDDİ REKABET YAŞANIYOR

Davutoğlu: Türkiye’de düşük profil bakanlar isteniyor




Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa sürecini de değerlendirdiği bir açıklama yaptı. Davutoğlu, “Türkiye’de düşük profilli bakanlar istenmektedir, göze batmayan devlet yöneticileri istenmektedir” dedi. Davutoğlu, Soylu ile Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın birbirine omuz atıp sonra aşırı samimiyet gösterdiğini de söyledi.

ANKARA – Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesapları üzerinden haftalık olağan değerlendirme toplantısı düzenledi. Korona virüsü salgınıyla ilgili kararların etki analizi yapılmadan alındığını söyleyen Davutoğlu sokağa çıkma yasağı kararının doğru ancak yönteminin yanlış olduğunu belirtti ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifasını değerlendirdi.

Sokağa çıkma yasağına dair “Son derece yanlış zamanlanma ve yanlış yöntemle yapılan sokağa çıkma yasağı faydadan çok zarar getirir. Bu hatanın sonuçları göz ardı edilemez, bu hatayla ilgili hesap verilebilir bir sürecin işlemesi gerek. Sayın İçişleri Bakanı sadece 250 bin kişi sokağa çıktı diyerek olayın büyütülmemesini ima etmesi doğru bir tutum değildir” ifadelerini kullanan Davutoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

YÖNETİM KRİZİNİ İFADE ETTİ: Madem ki, hata kabul edilmiştir bu sayın Cumhurbaşkanı düzeyinde de ifade edilmeli ve bir daha bu hatanın tekerrür etmeyeceğinin garantisi halka verilmelidir. Sayın İçişleri Bakanı sorumluluğu üzerine alarak ama sorumluğu alırken de kriz sürecinin bizzat sayın Cumhurbaşkanı tarafından yürütüldüğünü ifade ederek aslında bir yönetim kriziyle karşı karşıya olduğumuzu ifade etmiş oldu.

BÖYLESİ İSTİFA SÜRECİ BİR İLKTİR: Türkiye’de de dünyada da böylesi bir istifa süreci ve sonrasında da bu istifanın kabul edilmediğinin ilan edilmesi bir ilktir. Kurumlar arası, makamlar arası iletişimsizlik ve güven sorunu vardır. Bir konuda kararı kim alacak, sonuçlarına kim katlanacak belli değil. Böyle bir karar alınmadan cumhurbaşkanıyla koordine edilmemiş olması kabul edilebilir değil. Türkiye’de en ciddi kararlar, o kararların birince derece muhatapları olan bakanlar tarafından değil, dar bir kadro tarafından alındığı intiba verilmektedir. Türkiye’de düşük profilli bakanlar istenmektedir, göze batmayan devlet yöneticileri istenmektedir. Tek bir yüksel profil olması ve herkesin o yüksek profil altında sadece o yüksek profilin prestiji ve imajı için çalışması istenmektedir. İçişleri bakanının kendisiyle ilgili böyle bir karar alması bir erdem olarak görülebilir, sorumluğu üstüne almıştır. Ama yaptığı açıklamalarla, sorumluluğun gerçek adreslerini de dolaylı da olsa ifade ihtiyacı hissetmiştir.

SOYLU İLE ALBAYARAK’IN OMUZ ATMA OLAYI

BAKANLAR ARASINDA CİDDİ REKABET YAŞANIYOR: Bakanların birbirine omuz atmaları sonra bunu telefi etmek için aşırı samimiyet göstermeleri ve son yaşanan istifa süreci şunu göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bakanlıklar arası rekabetle yürütülecek bir devlet değildir. Hele hele bakanlar ve devletin en süt kademesinde yakın akraba ilişkilerinin mevcudiyeti bakanlar arası ilişkilerin doğasını da bozduğu kanaatindeyim. Bakanlar eşit ama bazı bakanlar diğerlerinden daha üstün görülüyorsa orada bir ekip çalışmasının ortaya çıkması mümkün değildir. İçişleri bakanı ya da herhangi bir devlet görevlisi istifa edebilir. Ama devlet geleneğimizde istifanın ilk merci üst otoritedir. Aralarında mutabakat olursa istifa ertelenir olmazsa kamuoyuna bizzat sayın Cumhurbaşkanı ya da bakan tarafından ama koordineli bir şekilde ilan edilir. (DUVAR)