DEB Partisi Genel Başkanı, Miçotakis'in açıklamaları hakkında QHA'ya konuştu

"MİÇOTAKİS AZINLIĞIN GÖZÜNDE SINIFTA KALDI"

DEB Partisi Genel Başkanı, Miçotakis'in açıklamaları hakkında QHA'ya konuştu




DEB Partisi Genel Başkanı, Miçotakis'in açıklamaları hakkında QHA'ya konuştu

Batı Trakya Türklerinin siyasi temsilcisi DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in açıklamalarını Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Batı Trakya ziyaretinden sonra yaptığı açıklama, Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından sert tepkilere neden oldu. Dostluk, Eşitlik, Kardeşlik (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Başbakan Miçotakis'in açıklamalarını Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Batı Trakya Türk Azınlığı, bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine karşı sesini duyurmaya çalışıyor. Bu kapsamda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Batı Trakya'nın kalbi Gümülcine'ye iki günlük ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin ardından bölgede herhangi bir ayrımcılığın olmadığını iddia eden Miçotakis'in tepki çeken açıklamaları oldu. 

Bölgedeki Türk azınlığın siyasi temsilcisi Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi Miçotakis'in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, konuyla ilgili olarak Kırım Haber Ajansının (QHA) yönelttiği sorulara cevap verdi. Röportaj şu şekilde:

"BAŞBAKANIN BU TAVRI BATI TRAKYA MÜSLÜMAN TÜRK AZINLIĞINI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI"

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis hangi sebeple Batı Trakya'yı ziyaret etti?

İskeçe’den başladığı ziyaretine Gümülcine’de devam eden Başbakan Miçotakis yaptığı konuşmada Batı Trakya Türk Azınlığını yok saymış, görmezden gelmiştir. Başbakanın bu tavrı Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Miçotakis, konuşmasının bir bölümünde babası Konstantinos Miçotakis’in "yasalar önünde eşitliği ilan eden ilk kişi olduğunu" kendisininde bu konuda çalışmayı asla bırakmayacağını belirtmişti. Ama ne yazık ki bulunduğumuz ve yaşadığımız koşullar verilen sözlerin tutulmadığını kanıtlamaktadır. Başbakanın seçim kampanyasına bölgemizden başlamasının sebebi bizleri çok önemsediğinden değil bölgedeki hassassiyetten kaynaklıdır.

"MİÇOTAKİS AZINLIĞIN GÖZÜNDE SINIFTA KALDI"

Miçotakis, Türk Azınlığını ziyaret edip onları dinledi mi ? Sizle irtibata geçti mi?

Sayın Başbakan Miçotakis her seferinde olduğu gibi yine Türk Azınlığını es geçti. Her seferinde olduğu gibi azınlığı asla dinlemedi. İskeçe ve Gümülcine’de boy göstererek "sözde" azınlık haklarının olduğunu ve çok iyi şartlar altında hayatımızı idame ettiğimizi dillendirdi. Vatandaşlara yakın olduğunu gösteren bazı fotoğraflar yayımlandı, tek yakınlığının bu olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz sanırım. Tam anlamı ile gerçeklerle karşılaşmak gerçekleri görmek istemeyen bir Başbakan.

İster kabul etsinler ister etmesinler azınlığın bir partisi var, Dostluk Eşitlik Barış Partisi. Azınlığı temsil eden ve tüm platformlarda azınlık haklarını savunan ve hakları için mücadele eden bir parti. Girdiği iki seçimde de azınlıktan tam puan almış, ama devlet tarafından önüne antidemokratik seçim barajı konulan parti... Bilinen tüm bu gerçeklerin yanı sıra burayı ziyaret eden Bakanlar, Başbakanlar tarafından muhattap alınmayan parti. Demek istediğim özetle şu; Partinin es geçilmesi bizlerle irtibatta olunmaması, azınlığın gerçeklerini görmemek demektir, azınlıktan kaçmaktır. Kısacası azınlığın gözünde Miçotakis, bir kez daha sınıfta kalmıştır!

İnsan hakları ihlallerinin yaşandığı bölgeyi ziyaret eden Miçotakis’in açıklamaları ne yönde oldu?

Tabiki her zaman olduğu gibi yine Batı Trakya Türk Müslüman Azınlığını inkar eden açıklamalarına göz göre göre devam etti. Burada olan azınlığın kimliğini yok sayarak olumlu bir tablo çizmeye çalışıp hatta ve hatta bölgenin tüm Avrupa'ya örnek olarak barış içinde uyumlu bir şekilde yaşadığından bahsetti. Bunun böyle olmadığını içinde yaşadığımız toplumun ne denli zorluklarla baş ettiğini, kimliğini özgürce ifade edemediğini eğitim, müftülük, vakıflar sorunlarının hala çözülmediğini Türk Müslüman Azınlığı mensubu ve DEB Partisi Başkanı olarak bir kez daha vurgulamak isterim. Bunlar bizim kronikleşmiş sorunlarımız ancak can alıcı güncel bir sorunumuz daha var, o da bölgedeki ekonomik kriz. Yeni Demokrasi hükumeti de ekonomik anlamda Batı Trakya bölgesine hiçbir katkı sağlayamadı veya sağlamak istemedi.

"MİÇOTAKİS HANGİ AZINLIK TEMSİLCİSİNİ DİNLEDİ?"

DEB Partisi Genel Başkanı olarak Miçotakis’in açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

DEB Partisi Genel Başkanı olarak Miçotakis’in açıklamalarını alışılmış ve gerçeklerden çok uzak olarak değerlendiriyorum. Bölgemize gelen Yunan yetkililerin neredeyse tamamı aynı tavır ve davranışları sergiliyorlar. Miçotakis de ne yazık ki bizleri şaşırtmadı! Batı Trakya bölgesi bu ülkenin ve Avrupa’nın en fakir bölgelerinden biri. Bunu resmi istatistik kurumları söylüyor. Başbakan’ın dediği gibi burada her şey yolunda falan değil, ancak ne yazık ki bir kez daha tüm gerçeklerin üstü örtülmeye çalışıldı ve kamuoyuna pembe bir tablo paslandı. Tek bir soru var akıllarımızda: Başbakan Miçotakis hangi Azınlık temsilcisini dinledi?

DEB PARTİSİ AVRUPALI YETKİLİLERİ BATI TARKYA'YA DAVET EDİYOR

Bir açıklamanızda Avrupalı yetkilileri insan hakları ihlallerinin yaşandığı bölgeye davet ettiniz? Hangi ülke ve hangi yetkilileri işaret ettiniz?

Bu bağlamda Avrupa’da azınlıkların maruz kaldığı haksızlıkları ele alan ve savunan birçok oluşum ve yetkili kişiler bulunmaktadır. Dolayısıyla azınlığımızın refah içinde tüm haklarına sahip algısını oluşturan Yunan yetkililerin bu konuda yanıldıklarını somut bir şekilde gösterebilmek için bölgede ciddi bir gözlem yapılması elzemdir. Bunun için Avrupa Parlamentosu içerisinde bulunan ve azınlık hakları konularına hassasiyet gösteren Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık hakları raportörleri ve Avrupa'da insan haklarına saygı duyan ve savunan tüm kuruluşları bölgede ağırlamak ve gerçek tabloyu göstermek isteriz.

QHA