Deli Yürek"in "derin" göstergeleri

"Yusuf Miroğlu" tiplemesi de şüphesiz Deli Yürek''in tutmasındaki en belirgin faktörlerden biri.

Deli Yürek"in "derin" göstergeleri




Özlem Albayrak yazdı...

Deli Yürek"in "derin" göstergeleri

Dizinin post-it''e alınması gereken yönlerinden "derin stratejik ilişkiler"in başarıyla yansıtılması, "oldukça gerçek" bir hava oluşturuyor.

Uzun süredir izleyici kaybına uğramadan, ağır ve emin adımlarla hedefine doğru ilerleyen, pekçok izleyicinin beğeniyle izlediği bir dizi var ekranlarda; Osman Sınav''ın çektiği Deli Yürek. Herkesin olmak isteyip de olamadığı bir kahraman edasıyla gönüllere yerleşen, dizinin başat karakteri "Yusuf Miroğlu" tiplemesi de şüphesiz Deli Yürek''in tutmasındaki en belirgin faktörlerden biri.

Mert, delikanlı, cesaret ve iyilik timsali, incelikli sevgilerin kıymetini bilen bir tipleme, sokaklarda yürürken rastlanabilecek insanlardan değil Miroğlu, "iyi ve güzel" olan ne varsa bünyesinde toplamış bir ''ütopya''. Neredeyse bir masal kahramanı. Belinde silahla gezen kartal çevikliğiyle pikeler yapan keskin nişancı Miroğlu''nun "derin" yönleri de var elbet. Ancak bu, "iyiliğin kötülüğe karşı onurlu savaşı" diye adlandırılabilir yalnızca. Miroğlu''na "suç işliyor" demek pek ağır bir ifade olur, izleyicinin kalbini kırar belki de...

Kuşçu... Paradoksları, soyut anlatımları, alegorik ifadeleriyle neredeyse, bir 20. yüzyıl bilgesi. Rafine düşüncelerin maestrosu olmaya aday, destansı, epik bir imaj çizilen biri. Bir nevi de münzevi...

Ve Beyefendi, çocuklara anlatılan masallardan fırlamış gibi duran, dumanlar içinde dolaşan ve izleyicinin görüş alanına bir türlü girmeyen, yukarılarda durarak kirliliği ve kötülüğü temsil eden Beyefendi... Bunun siyasetçi mi, bürokrat mı olduğu meçhûl... Ancak şu kesin ki, Beyefendi derin ''devlet''in karanlık bir adamı...

Karakterlerin uç noktalarda seyrettiği, rollerin iyi ve kötü diye ikiye ayrıldığı dizinin bütün bu masalsılığı, reel anlatımlara paralel bir çizgi izleyen senaryoyla destekleniyor.

En önemlisi de, dizinin post-it''e alınması gereken yönlerinden "derin stratejik ilişkiler"in başarıyla yansıtılması, "oldukça gerçek" bir hava oluşturuyor. Hatta dizi, bu anlamda "Türkiye" kokuyor.

Deli Yürek, "devlet, medya, mafya" üçlü sacayağının ''derinlikli'' yönlerini göstermekle kalmıyor, "Biz bu filmi gördük, görüyoruz ve ne yazık ki görmeye devam edeceğiz" dedirtiyor izleyenlere.. Raca hayatı sürenlerin kötülük ve zulüm üstüne yasladıkları başıboş keyiflerini yansıtmasından tutun da, medyanın kirli çıkar alışverişlerini açıkyüreklilikle anlatmasına kadar Türkiye''yi betimliyor Deli Yürek... Yoksa bu kadar rating toplayabilir, bu kadar uzun soluklu olabilir miydi?

ÖZLEM ALBAYRAK / YENİ ŞAFAK