DEM Parti ve Saadet Partisi’nden yeni anayasa için “yeşil ışık”

Özdağ: “Mutlaka Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var”

DEM Parti ve Saadet Partisi’nden yeni anayasa için “yeşil ışık”




DEM Parti ve Saadet Partisi’nden yeni anayasa için “yeşil ışık”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni anayasa hazırlığı için destek aramak üzere ziyaret ettiği DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Bizler de DEM Parti olarak demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. 12 Eylül Anayasası değişmeli. Bu dönemde, elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var” dedi.

Kurtulmuş, 30 Nisan’da ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve grup yönetimini ziyaret ederek başlattığı TBMM çatısı altında yeni anayasa hazırlığı sürecine destek arayışı turuna bugün devam etti.

İlk adresi DEM Parti (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) Grubu olan Kurtulmuş, Saadet Partisi (Gelecek Partisi’yle ortak grubu) ile İYİ Parti gruplarını ziyaret etti.

Numan Kurtulmuş’un DEM Parti Grubu’nu ziyaretindeki görüşmeye, Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan’ın yanısıra Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli katıldı. Bu ziyaret ile DEM Parti’nin,yeni anayasa hazırlanması sürecine katılım gösterebileceği yönünde “yeşil ışık” yaktığı görüldü.

AK Parti iktidarı açısından TBMM’de referandum süreci olmaksızın 400 milletvekili desteği sağlanarak yeni anayasa değişikliğinin kabul edilmesi amacıyla yürütülen bu ziyaretlerde, DEM Parti’nin CHP’ye kıyasla daha olumlu, ılımlı yaklaşım göstermesi dikkat çekti.

Hatimoğulları: “Bizim 12 Eylül Anayasası’nın değişmesi görüşümüz bilinmekte”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Kurtulmuş’u uğurladığı sırada yaptığı açıklamada, CHP lideri Özgür Özel gibi, mevcut anayasa bakımından Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması gerektiğine işaret etti.

Hatimoğulları, “Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için, mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, Anayasa’nın, AİHM kararlarının hükümlerinin uygulanması bizler açısından çok önemli. Bugün 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarını burada olumsuz gördüğümüzü, böylesi bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik. Bizim en büyük temennimiz, ciddi bir yol temizliğinin yapılması, bir demokratik zeminin oluşturulması, en geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla Türkiye’deki bütün farklı halkları ve inançları eşit yurttaşlık hakkı temelinde, bütün haklarının Anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısından da önemli” diye konuştu.

Hatimoğulları ayrıca, yine CHP’yle benzer şekilde, ekonomik kriz tablosunu da unutmamak gerektiğini belirterek, “Türkiye'nin içinden geçtiği çok derin bir ekonomik kriz ve yoksulluk var. Elbette bu anayasa tartışmalarının, ülkenin en acil ve alarm veren bu sorununun üstünü örtmeyecek şekilde gelişmesi gerekir. Ve bu soruna parlamento zemininde hep birlikte, bütün siyasi partiler olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirme konusunda, değerli halklarımıza, işçilere, emekçilere karşı öyle bir görev ve sorumluluğumuz vardır” ifadesini kullandı.

Özdağ: “Mutlaka Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var”

Saadet Partisi Grup Başkanı ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, “Mutlaka ki Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Bu anayasa için çalışmalara birlikte destek vereceğiz. Biz Türkiye’nin konuşan Türkiye olmasını istiyoruz; susan veya dayatılan Türkiye değil. Diyalogla uzlaşan ve anlaşan bir Türkiye özlemi içerisindeyiz. Bu tür çabaların ve çalışmaların Türk demokrasisine katkıda bulunacağı inancı içerisinde bizler de bu süreç içerisinde yol alacağız. Birlikte çaba göstereceğiz” dedi.

Dolayısıyla 14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerde CHP listesi üzerinden milletvekili seçilmiş isimlerden oluşan Saadet Partisi Grubu’nun da TBMM’de yeni anayasa hazırlığı sürecine katılım göstereceği kesinlik kazandı.

Selçuk Özdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığı ilkesine gerekli önem verilmediğini de belirterek, Türkiye’nin mevcut problemlerinde aslında mevcut Anayasa’nın engel oluşturmadığını ifade etti.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya da, Türkiye’de siyasal iklimde mutlaka müzakere zemini olması gerektiğini kaydederek, “Saadet ve Gelecek olarak bu siyasal zemine katkı sunacak her türlü çaba içinde olacağız” diye ekledi.

Dervişoğlu: “Anayasa tartışması öncelikli sorunları gölgelememeli”

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile benzer çizgide mesajlar vermeyi tercih ederek, öncelikle parlamenter demokrasi sistemi arayışında olduklarını ve yeni anayasa tartışmasıyla mevcut sorunların gölgelenmemesi gerektiğini söyledi.

Dervişoğlu, “Parlamenter demokratik sistem arayışımız devam ediyor. Şayet TBMM'de bu yönde anayasa değişikliği durumu söz konusu olursa o zaman konuyu değerlendirmeye açık buluruz. Meclis Başkanımız görevi nedeniyle tarafsızdır. Türkiye’nin öncelikli başka sorunları da var. Anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım. Konuşulamaz hale getirmemesi lazım. Türkiye’de ciddi bir ekonomik dar boğaz yaşanıyor. Vatandaşlarımız açlık ve sefalet sınırının altında hayatlarını sürdürüyor. Türkiye’nin bütün sorunlarını konuşmak lazım” dedi.

Dervişoğlu, ayrıca TBMM Başkanı Kurtulmuş’un siyasi partileri anayasa eksenli ziyareti gibi, farklı sorun başlıklarında, ilgili bakanlar tarafından da siyasi partilere bilgilendirme turları yapılması gerektiğini kaydetti.

Yıldız Yazıcıoğlu / VOA