Demirtaş aktif siyaseti bıraktı: 'Halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için özür diliyorum'

HDP’ye ‘yöre derneği gibi seçim çalışması’ eleştirisi

Demirtaş aktif siyaseti bıraktı: 'Halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için özür diliyorum'


Demirtaş aktif siyaseti bıraktı: 'Halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için özür diliyorum'

Edirne Cezaevi'nde 6,5 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bu aşamada aktif siyaseti bıraktığını açıkladı.

Yarın Artı Gerçek’te yayımlanacak röportajının bir kısmını Twitter hesabından paylaşan Demirtaş, "Ben kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum. Pratikteki çabalarımla bu eksiklikleri giderme sözü veriyorum” dedi ve ekledi:

“Ayrıca, bana yönelik yapıcı eleştirilere teşekkür ediyorum. Eleştirilerden yararlanmaya çalışacağım. Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum."

Demirtaş seçimden önce BBC Türkçe'ye verdiği mülakatta "Erdoğan yeniden kazanırsa Türkiye diktatörlüğe geçer, bu kadar net" demişti.

Demirtaş bugün de Artı Gerçek için bir makale yazmıştı. Devleti ele geçiren bir grubun seçim sürecinde devletin tüm olanaklarını sınırsız bir şekilde kullandığını söyleyen Demirtaş, partisinin seçimde yeterince başarılı olamamasını sadece buna bağlamanın kolaylık olacağını vurgulamıştı.

HDP/YSP’nin oy oranlarının 87 seçim çevresinde de gerilediğine dikkat çeken Demirtaş, parti içinde bu konuda geniş ve derinlikli tartışmaların, bilimsel saha analiz raporlarıyla yürütülmesinin gerektiğini söylemişti.

HDP’ye ‘yöre derneği gibi seçim çalışması’ eleştirisi

Makalesinde HDP’ye eleştiriler yönelten Demirtaş, tespitlerini şöyle paylaştı:

“Geride bıraktığımız seçimler her bakımdan çok önemli olmasına rağmen Kürt siyasi hareketi bunu çok geç fark etti veya çok geç bilince çıkardı. Bunu yaptığında da iş büyük oranda işten geçmişti.

“Partimiz, oylama gününe bir ay kala seçim çalışmasına yüklendi, o da yarım yamalak ve dağınık bir çalışma şeklinde olabildi ancak.

“63 milyon seçmenin olduğu bir ülkede “Milletvekilliği seçiminde yüzde 15’i aşacağız, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de muhalefet adayının yüzde 50’yi geçmesini sağlayacağız” diyorsanız seçime bir ay kala başlattığınız ve profesyonellikten uzak, bir yöre derneğinin seçim çalışması gibi amatörce bir yaklaşımla başarılı olamazsınız.

“Son 5 yıldır HDP Genel Merkezi'ne yazdığım mektuplarla, gönderdiğim mesajlarla ve makalelerimle bu gerçeği anlatmaya çalışıyorum fakat her seferinde, sesim yankılanıp bana geri dönüyor.

“Yaşanan birçok şey var ve bunları halka yansıtmayı doğru bulmadığım için kurumları işletmeye gayret ediyorum. Ne yazık ki çoğu zaman da kurumlar işlemiyor.”

Tepkiler ne oldu?

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, Demirtaş’ın siyaseti bırakma kararını doğru bulmadığını söyledi.

10Haber’e değerlendirmede bulunan Türk, “Selahattin Bey başarılı bir politikacıydı. Genç ve dinamik bir arkadaşımız. Böyle bir karar beklemiyordum” dedi.

Demirtaş ile eleştirileri ve kararı ile ilgili konuşacağını ancak “Sesim yankılanıp bana geri dönüyor” eleştirisini "doğru bulmadığını" belirten Türk, “Partinin bir merkezi var, onlarla dayanışma içinde sürdürülmesi gerekiyor” dedi.

Türk, bununla birlikte Demirtaş’ın seçim sürecine dair eleştirilerine ise destek vererek “Örgütlü bir yapı yoktu. Parti içinde birçok genel merkez oluştu..Seçim sürecinde eksiklik vardı. Bu eksiklikler, adaylıklardan programa birçok yerdeydi. Kürt bölgelerindeki sonuçlar bunu gösteriyor. Bundan sonra halk konuşacaktır” diye konuştu.

Eski HDP Eş Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sezai Temelli ise Demirtaş'ın kararıyla ilgili olarak, "Siyasetten emekli olunmaz. Dolayısıyla şu anki duygu haliyle böyle bir şey söylemiş. O siyaseti bırakmak istese de ne biz onu bırakırız ne de siyaset onu bırakır. Beraber siyaset yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Artı TV'ye konuşan Temelli, "Evet ortada bir başarısızlık var. Bu başarısızlığın yaratmış olduğu etkiler var. Bunun yaratmış olduğu bir duygu hali var ve bu duygu hali tabi ki hepimizi etkiliyor" diye konuştu ve ekledi:

"Buna bağlı olarak da açıklamalar yapıyoruz. Her şeyi anlamak için biraz zamana da ihtiyacımız var. Sahici, samimi, birbirimizi anlamaya yönelik bir eleştiri, özeleştiri sürecine ihtiyacımız olduğunu hepimiz söylüyoruz."

Demirtaş’ın siyaseti bırakma açıklaması sonrası Twitter hesabından paylaşımda bulunan Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu'ndan (SOAS) siyaset bilimci Karabekir Akkoyunlu ise şu yorumu yaptı:

"Erdoğan'ın kendine tehdit gördüğü iki siyasetçi var: Demirtaş ve İmamoğlu. O yüzden birincisi yıllardır hukuksuzca hapiste, ikincisi de yakında siyasi yasaklı olacak ve belki hapse girecek. Ama zaman bu iki genç adamın yanında. Türkiye siyasetini uzun vadede onlar şekillendirecek.”

BBC TÜRKÇE