Deprem uzmanı açıkladı: Hangi bölgede deprem ihtimali arttı?

‘BİZİM ÇOK SAYIDA AKTİF FAYIMIZ VAR’

Deprem uzmanı açıkladı: Hangi bölgede deprem ihtimali arttı?


Türkiye'de son süreçte çok sayıda şiddetli deprem meydana gelirken Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, milligazete.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de son süreçte çok sayıda deprem yaşandı. Özellikle geçtiğimiz günlerde Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem tüm Türkiye'yi hüzne boğdu. Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak'ta saat 20.55'te meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Türkiye, Elazığ'da yaşanan depremin hüznünü yaşamaya devam ederken dün de Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde saat 14.26'da 4,8 büyüklüğünde deprem yaşandı. 

Manisa depreminin ardından Akdeniz açıklarında Muğla’nın Marmaris ilçesinde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Öte yandan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün geçtiği bilgiye göre 24 Ocak’ta meydana gelen Elazığ depreminin ardından bugün sabah saat 09:00’a kadar toplamda 717 adet artçı deprem oldu. 4.0 ile 4.9 arasında 24 adet, 5.1 büyüklüğünde 1 deprem kaydedildi.

Türkiye'de son süreçte meydana gelen şiddetli depremlerin sayısı yükselirken Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, milligazete.com.tr'ye değerlendirmelerde bulundu.

‘BİZİM ÇOK SAYIDA AKTİF FAYIMIZ VAR’

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, milligazete.com.tr’ye konuşan Pampal, Türkiye’de çok sayıda aktif fay hattı olduğunu söyledi. Pampal, Türkiye’deki fay hatlarının zaman zaman suskun kalsa da aktifliğini arttırabildiğini belirtti.

Türkiye'de her bir buçuk iki yılda orta büyüklükte, 5-6 yılda da yıkıcı bir deprem olmasının normal olduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman Pampal, “2011 Van depreminden sonra bir on yıl geçti. Asıl olağan dışı dönem o dönemdi. Yani suskunluk dönemi gibi değerlendirebiliriz. Geçmişi çabuk unuttuğumuz için anormal görünüyor bize yaşadığımız süreç. Yani depremler Türkiye'nin normal depremleri ve birbirinden de bağımsız bunlar” ifadelerini kullandı.

‘ADIYAMAN-KAHRAMANMARAŞ-HATAY HATTINDA DEPREM İHTİMALİ ARTTI’

Son süreçte yaşanan çok sayıdaki depremin ardından milligazete.com.tr’ye konuşan Pampal, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay hattında yeni ve daha büyük depremlerin olma ihtimalinin arttığını kaydetti.

Pampal, “Geçen hafta önce Manisa Akhisar'da deprem oldu, sonra Ankara'da oldu ardından da Elazığ'da deprem meydana geldi. Doğu Anadolu Fayı'nın bir kısmıydı bu, 6.8 şiddetinde bir deprem oldu. Doğu Anadolu Fayı uyandı. Bu fay daha aktif olabilir. Özellikle güneybatıya doğru devamında Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay hattında yeni ve daha büyük depremler olma ihtimali arttı.” diye konuştu.

‘DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA DEPREM İHTİMALİ YÜKSEK DİYEBİLİRİZ’

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, mevcut fay hareketleri göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki süreçte Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da deprem ihtimalinin yükseldiğini belirtti.

Prof. Dr. Süleyman Pampal şu ifadeleri kullandı:

Bu durumun İstanbul depreminin yakında olma ihtimalini ortadan kaldırmadığını da söylemeliyiz. O farklı bir fay. Kuzey Anadolu Fayı. Yaklaşık bin kilometrelik kısmı 1939'dan bu beri tamamına yakını kırıldı. Ortada bir Orta Marmara fayı dediğimiz fay kaldı. Onun da eli kulağında. Ondan çok korkuyoruz çünkü büyük can kaybına ve hasara yol açma ihtimali var. Şimdi Doğu Anadolu fayı biraz öne geçti. Özellikle güneye güneybatıya doğru uzanan kısımları.

‘İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEMEZ’

Prof. Dr. Süleyman Pampal, mevcut fay hareketlerinin İstanbul’da beklenen olası depremi tetikleyip tetiklemeyeceğine dair de konuştu.

Mevcut fay hareketlerinin İstanbul'da beklenen depremi tetiklemeyeceğini kaydeden Pampal, “Bunlar hem büyüklük olarak o mertebeye ulaşmaz bölgedeki diğer fayları tetikleyecek büyüklükte enerji boşaltmazlar hem de farklı fay sistemleri” ifadelerini kullandı.

Millî Gazete İnternet Haber Merkezi | Bekir Şirin