Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 2921'e yükseldi
Çalışmalara katılan araçlar
Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 2921'e yükseldi
AFAD Başkanı Yunus Sezer yaptığı açıklamada, depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 2921'e yükseldiğini bildirdi.
Sezer, yaralı sayısını 15 bin 839 olarak açıkladı. Şu ana kadar 65 ülkeden yardım ve destek talebinin olduğunu belirten Sezer, planlar doğrultusunda afet bölgelerine nakillerinin sağlandığını açıkladı.
Afet bölgelerinde çalışmaların sürdüğünü aktaran Sezer, 16 bin 400 personelin olduğunu söyledi. Yabancı personellerle birlikte çalışmaların devam ettiğini belirten Sezer, afet bölgesine 65 bine yakın çadır ve çadır içi malzemenin gönderildiğini açıkladı. Sezer, yıkılan bina sayılarında saat 6 itibariyle tüm verilerin güncelleneceğini aktardı.
Çalışmalara katılan araçlar
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, araçlar ve vinçlerle ilgili bazı sorunların olduğunun iletildiğini ve ilave çalışmalar yapıldığını anlattı; "Ekskavatör, kazıcı, yükleyici kamyon, toplamda 4 bin 250 araç bölgede. Bir de vinç konusu var. Sahada mevcut olan vinçlere ilave olarak Ankara ve Bursa'dan 6 vinç yola çıkmış durumda. Mardin'den 1, Kayseri'den 1 ve yine Kayseri'den kiralanan 10 vinç, toplam 18 ilave vinç yola çıkmış durumda." dedi.
Yurt, pansiyon ve öğretmenevleri
Depremin ardından eğitime bir hafta ara verildiğini hatırlatan Oktay, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların barınma merkezi olarak kullanılacağını; üniversiteler dahil edildiğinde 284 bin 519 kişinin bu kapsamda yurtlar, pansiyonlar ve öğretmenevlerine yerleştirildiğini bildirdi. Oktay, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlar, spor salonları ve gençlik merkezlerinde de 52 bin 354 kişinin bulunduğunu ifade ederek, "Toplam 338 bin vatandaşımız yurtlara, üniversitelere ve Milli Eğitim'e halihazırda yerleştirilmiş durumda." bilgisini verdi.
Elektrik kesintileri
Elektriğin ısınma ve benzeri konuların yanında haberleşmeyi de doğrudan etkilediğini dile getiren Oktay, sadece 6 trafo merkezinin hizmet veremez durumda olduğunu, bunların 2'sinin yarın fiilen hizmer vermeye başlayacağını, 4'ünde çok ağır hasar olduğu için mobil trafoların yola çıkarıldığını, çarşamba, perşembe ve cumaya kadar buralarda tamamen elektrik verilir hale gelmesini istediklerini söyledi. Hatay'da İskenderun ve Kırıkhan'a elektrik verilmeye başlandığını, Reyhanlı'ya yarın elektrik verileceğini söyleyen Oktay, Gaziantep'te Islahiye ve Nurdağı haricindeki ilçelere elektrik enerjisi verildiğini bildirdi. Malatya'da risk unsuru bulunduğunu ve risk olmadığına dair onay beklendiğini aktaran Oktay, "O onay alındı. Dolayısıyla Doğanşehir, Yazıhan, Yeşilyurt, Battalgazi ve Akçadağ'da da elektrik verilmeye başlanıyor." dedi. Oktay, Osmaniye'de de dağıtım şirketinin kontrolünde risksiz olduğuna karar verilmesiyle birlikte elektrik verilmeye başlanacağını, Kahramanmaraş merkezde, Adıyaman Kahta, Samsat, Sincik, Gerger ve Besni'de elektrik verilmeye başlandığını, Çelikhan, Tut ve Gölbaşı'na yarın elektrik verileceğini bildirdi.
"Çarşamba itibarıyla doğal gazı verecek hale geleceğiz"
Oktay, Gaziantep Hatay ve Kahramanmaraş'ta doğal gaz ana iletim hatlarında 3 noktada kırılmalar, kopmalar olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:
"İlave hasar tespit çalışmalarında bu 6'ya çıkmış durumda. Boruların tamiriyle bakımıyla alakalı çalışmalar başladı. Çarşamba itibarıyla bakımını yapmış olarak tekrar doğal gazı verecek hale geleceğiz. Doğal gaz kesildiğinde 'Tamam veriyorum deme şansınız.' yok. BOTAŞ işini bitirdikten sonra kontrol ederek binalara vermek zorundasınız ki ikinci bir afeti yaşamayalım, herhangi bir yangın ya da patlama olmasın. Onunla ilgili de her tedbir alınmış, koordinasyon yapılmış durumda."
Jeneratör yakıtı ve akaryakıt konusuna da değinen Oktay, jeneratörün ulaştırma ve haberleşme konusunda da önem taşıdığını vurguladı. Hem akaryakıt hem jeneratör yakıtı taşıyan ilave tankerlerin yolda olduğunu bildiren Oktay, tankerlerin sabah bölgeye ulaşacağını söyledi.
"10 bin 718 baz istasyonunun çalışır durumda"
Oktay, haberleşmede baz istasyonlarıyla alakalı sıkıntılar yaşandığına işaret ederek bunun da elektrik kesintisinden kaynaklandığını, elektriği henüz gelmeyen yerlerdeki baz istasyonlarına jeneratör gönderdiklerini söyledi. Oktay, 10 bin 718 baz istasyonunun çalışır durumda olduğunu bildirdi.
Bölgedeki hava şartlarının ulaştırmada sıkıntılara neden olduğuna, bölgenin dışındaki yollarda da aşırı tipi nedeniyle yaşanan kapanmaların çalışmaları zorlaştırdığına dikkati çeken Oktay, karla mücadele ekiplerinin yardım tırlarına ve araçlarına eşlik ederek bu bölgelerden geçmelerini sağladığını anlattı.
Birçok ülkeden arama kurtarma ekiplerinin ve medikal malzemelerin geldiğini, ilgili yerlere sevkinin sağlandığını dile getiren Oktay, bölgeye ayrıca tüp gaz, soba ve benzeri ısınma araçları gönderdiklerini bildirdi.
Oktay, "Herhangi bir yakını enkaz altında kalmamış veya orada herhangi bir işi olmayan, bir an önce ayrılmasında fayda olan vatandaşlara gerek kendi araçlarıyla ayrıldıklarında veya biz de yarından itibaren tahliye operasyonunu yürüteceğimizi ifade etmiştik. Hangi illerimizin, hangi afet olmayan illerde misafir edileceğine dair gerekli çalışma yapıldı. İlgili valilikler bununla ilgili talimatlandırıldı." diye konuştu.
Hatay, İskenderun, Gölbaşı, Adıyaman, Türkoğlu, Kahramanmaraş'taki hastanelerde yapısal hasarın olduğunu, diğer hastanelerin ise sağlık hizmeti vermeyi sürdürdüğünü dile getiren Oktay, şu ifadeleri kullandı:
"Özellikle paylaşmak istediğim konu, sosyal medyada veya farklı kanallardan olsun bilgi kirliliğine sebebiyet verecek şekilde, AFAD'ın dışında, bölgedeki bakanlarımızın dışında, valilerimizin dışında gelen hiçbir veriye itibar edilmemesi. Buradan zaten düzenli olarak sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz."
t24