Depremin 226. Saatinde Gelen Kurtuluş Mucizesi
226 saat sonra gelen kurtuluş
Depremin 226. Saatinde Gelen Kurtuluş Mucizesi
Türkiye’de 10 ilde on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremin onuncu gününde son verilere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 418 kişi oldu. Depremde 105 bin 505 kişi de yaralandı. 13 binden fazla yaralının da tedavileri hastanelerde devam ediyor.
Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Antep başta olmak üzere 10 şehirde ağır yıkıma neden olan depremde bir yandan enkaz çalışmaları başlarken diğer yandan bazı enkazlarda halen daha arama kurtarma çalışmaları da sürüyor. Son 24 saatte 9 kişi daha enkaz altında canlı olarak ekipler tarafından kurtarıldı.
226 saat sonra gelen kurtuluş
Ekipler depremin üzerinden geçen 200 saatten uzun süreye karşın bazı bölgelerde halen umutla hayatta bulunan depremzedelere ulaşmaya çalışıyor.
Enkazlarda süren çalışmalarda depremin ardından geçen 222 saat sonra, Kahramanmaraş’ta Özdemirler Apartmanı’ndan Melike İmamoğlu isimli 42 yaşında bir kadın kurtarıldı.
Bugün ayrıca depremin üzerinden geçen 226 saatin ardından 74 yaşındaki Cemile Kekeç isimli bir kadın enkaz altından canlı olarak kurtarıldı.
Yetkililerin deprem bölgesinde hasar tespit çalışmaları sürüyor. Yapılan çalışmalarda şu ana kadar 47 binden fazla binanın deprem nedeniyle hasar gördüğü ya da yıkıldığı belirtiliyor. Ancak hasar tespit çalışmaları sürdükçe bu sayının artması bekleniyor. Deprem sonrasında resmi verilere göre şu ana kadar 195 bin 965 kişi de diğer şehirlere sevk edildi.
Öte yandan 10 gün içerisinde bölgede 3 bin 858 artçı sarsıntı meydana geldi. Artçı sarsıntılar arasında büyüklüğü 6’nın üzerinde olan depremler de görüldü.
Artık odak noktası konaklama ve sağlıklı yaşam ortamı
Enkazın kaldırılmaya başlamasıyla birlikte yetkililer gelinen süreçte artık hızla depremzedelerin konaklama sorunlarının tamamen çözülmesine yönelik çözümlere odaklanılması gerektiğini belirtiyorlar.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Henri Kluge de yaptığı değerlendirmede, ihtiyaçların her geçen saat arttığına işaret ederken Türkiye ve Suriye’de toplamda 26 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Kluge açıklamasında ayrıca “Bölgede zor durumdaki kişiler için ayrıca soğuk hava, hijyen ve salgın hastalık riski ciddi bir problem teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.
Türk Tabipleri Birliği de yaptığı açıklamada salgın hastalık riskine dikkat çekti ve “Bulaşıcı Hastalıklar Açısından En Riskli Dönemdeyiz, Önlemler Bir An Önce Alınmalı” açıklamasını yaptı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu ve sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu Deprem Kriz Masası, deprem bölgelerinde barınma, ısınma, temizlik, elektrik ve su sorunu çözülemediğine işaret etti. Kriz masası ayrıca yaşanan eksiklikler bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasının koşullarını oluşturmaktadır, aşılamalar bir an önce planlanmalıdır ve bölgede kronik hastalıklar takip edilmelidir tespitlerinde bulundu.
Resmi verilere göre Suriye’de deprem nedeniyle şu ana kadar 5 bin 418 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer Suriye’de özellikle ülkenin kuzeyindeki şehirler olmak üzere yaklaşık 9 milyon kişi depremden etkilendi. Birleşmiş Milletler Suriye’de depremden etkilenen bölgeler için 400 milyon dolarlık bir yardım çağrısında bulundu.
VOA