Der Spiegel Dergisinde Erdoğan Fotoğraflı Kapak

Almanya’dan seçimlere gözlemci

Der Spiegel Dergisinde Erdoğan Fotoğraflı Kapak




Der Spiegel Dergisinde Erdoğan Fotoğraflı Kapak

Alman Der Spiegel dergisi, bugün piyasaya çıkan haftalık sayısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türkiye’deki seçim sürecini kapağına taşıdı. Dergi, Erdoğan'ın bir tahtta oturuşunu simgeleyen üzerinde işlem yapılmış fotoğrafına yer verdiği kapağında, Almancada "Yenilmez" anlamına gelen "Unbesiegbar" kelimesini başlık olarak kullandı ancak kelimedeki "Un" yani “mez” ekini silik gösterdi.

Kapaktaki başlık böylece Almancada "Yenilebilir" anlamına dönüşmüş oluyor. Kapağın altbaşlıklarında ise, "Yeni bir başlangıç mı yoksa kaos mu? Erdoğan kaybederse ne olacak?" ifadelerine yer veriliyor. Der Spiegel, iç sayfalarında toplam 10 sayfa ayırdığı haber analizde, Recep Tayyip Erdoğan‘ın 20 yılı aşkın bir süredir devam eden iktidarında Türkiye‘nin refaha kavuştuğunu, ancak aynı zamanda toplumun bir bölümünün kendisini baskı altında ve mutsuz hissettiği yazıyor.

"Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarında refah ve baskı vardı. Şimdi ebedi görünen başkanlık, seçimle gidebilir. Hayal kırıklığı yaşayan destekçileri, yoksullaşmış yeni nesil ve genç seçmenler, yerine geçebilecek yeni bir adama doğru ilerliyor" ifadelerinin yer aldığı yazıda, ekonomik sıkıntıların sadece muhalifleri değil, Erdoğan‘ın seçmenlerini de hayal kırıklığına uğrattığı ve özellikle gençlerin çoğunun, Erdoğan'ı seçmeye niyetleri olmadığı öne sürülüyor.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, siyasi kariyerine geniş yer verilen yazıda, "Kılıçdaroğlu değişim isteyen birçok kişiye ümit veriyor" görüşü aktarılıyor. Yazıda, CHP liderinin Alevi olduğunu söylemesiyle "bir tabuyu yıktığı" da ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması durumunda, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek istediğini, ancak Erdoğan’ın yenilgiyi kabul etmeyebileceği de iddia edilerek "Erdoğan'ın olası bir mağlubiyeti kabul etmesi hiç de kesin değil. ABD'de Donald Trump'ın yaptığı gibi, yandaşlarını rakibine karşı kışkırtması mümkün. İçişleri Bakanı, geçtiğimiz günlerde 14 Mayıs seçim gününü, bir darbe olarak nitelemişti" sözlerine yer veriliyor.

Geniş haberde Oğuzhan Uğur'un sosyal medyada milyonlarca izlenen programlarına, HDP'nin eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, eski AKP milletvekili olan ve CHP'den aday gösterilen Mustafa Yeneroğlu'nun ve Almanya’da siyasi mülteci olarak yaşayan Can Dündar’ın görüşlerine de yer veriliyor.

Almanya’dan seçimlere gözlemci

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Christian Wagner Berlin'de yaptığı açıklamada, "Bizim açımızdan bu seçimlerin, Türkiye'nin kesinlikle taahhüt ettiği uluslararası standartlara uygun olması çok önemlidir. Ayrıca Almanya'nın uluslararası seçim gözlem misyonları çerçevesinde de önemli bir katkı sunduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Federal Meclis'in SPD'li üyesi Frank Schwabe’nin Avrupa Konseyi'nin seçimlerdeki gözlem komisyonuna başkanlık yapacağı da açıklandı. Aynı zamanda Federal Hükümet Din veya İnanç Özgürlüğü Komisyonu Başkanı Schwabe ile birlikte, 33 üyeden oluşan bir delegasyonun Türkiye’deki seçimleri izleyeceği öğrenildi.

Delegasyon üyelerinin, önümüzdeki Cuma günü Ankara‘da cumhurbaşkanı adaylarıyla, partilerin liderleriyle ve Yüksek Seçim Kurulu’nun temsilcilerinin yanısıra, medya ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile biraraya geleceği de haber verildi.

Cem Dalaman / VOA