Deri sektörü sanal fuarlarla pandeminin olumsuz etkilerini azaltmayı başardı

Aralık sonu itibariyle genelde 2019 yılı performansımızın gerisindeyiz. 

Deri sektörü sanal fuarlarla pandeminin olumsuz etkilerini azaltmayı başardı




Deri sektörü sanal fuarlarla pandeminin olumsuz etkilerini azaltmayı başardı

 Deri ve Deri Mamulleri pandemi döneminde maalesef en olumsuz etkilenen sektörlerin başında yer almakta. Aralık sonu itibariyle genelde 2019 yılı performansımızın %20 gerisindeyiz. 

 

Yılın son ayında ise kayıptaki düşüşü %3 seviyesine indirmiş bulunuyoruz. Bu ivmeyi özellikle ilk çeyrekten sonra pozitife çıkarmayı amaçlıyoruz.

 

Ocak 2020 sonrası sektörün önemli fuarlarından Garda fuarı sonrasında Çin virüsü ufak ufak konuşuluyordu. O günlerde pandemi bize avantajlı görünüyordu lakin hiç ummadığımız bir şekilde etkiledi bizleri. 

 

Herkes iş yerleri kapatmış bir şekilde bekliyorken insiyatif alarak, Ticaret Bakanlığımızın katkılarıyla Türkiye ve dünyanın ilk ayakkabı ve çanta fuarını 40 gün gibi bir sürede 1-4 Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleştirdik. 31 firmamız bu sayede hiç tanışmadığı pazarlarla iş yapma fırsatı yakaladı ve 4 ay içerisinde bu kez 72 firma ile 65 farklı ülkeye 730 firmaya ulaşma imkanı bulduk. Bu gibi sanal fuar ve heyet organizasyonlarımızla 2021 yılında %20’lik kaybımızı telafi ederek %10’luk bir artış hedeflemekteyiz.

 

Ege Bölgesi’nde 500’ün üzerinde firma Deri ve Deri Mamul ihracatı yaparken ihracatın %62si Ayakkabı alt sektöründe yer alan firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. 126 farklı pazara ihracat gerçekleştiriyoruz. 

 

Özellikle Güney Kore, Polonya, İngiltere, ABD ve Güney Afrika noktasında çeşitli aktivite ve dijital b2b heyetlerine ağırlık vererek, Deri Konfeksiyon noktasında firmalarımızı daha fazla ihracata teşvik etmek istiyoruz. Güney Kore pazarında Deri Konfeksiyon, İskandinav ve Birleşik Krallıkta comfort tarzı ayakkabı ürünleri özellikle tecrübelerimizle ve üyelerimizle istişarelerimizle karar vermekteyiz. 

 

Yine İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ile sürekli fikir alışverişinde bulunmakta sektör için faydalı pazarlar noktasında araştırmalar yapmaktayız.

 

Sektörümüz özellikle ülkemizin cari açığına olumlu katkı yapan sektörlerden biri. Her yıl ihracatımızı arttırarak bu katkıyı arttırma çabasındayız. Katma değeri en yüksek ürün kürklü ürünler. Özellikle küçükbaş koyunların kürkleri ile işlenerek yapılan giyim ürünleri özellikle iklimi soğuk olan ülkelerde ciddi alıcılara ulaşabilmekte. Katma değer noktasında en düşük ise yarı mamul olarak ihracatını gerçekleştirdiğimiz tabaklanarak gönderilen deri ürünleri. 

 

Üretimlerimizde veya kullandığımız satış kanalarında daha çok kullanabildiğimiz yüksek teknolojili ürünler deri işlentisi için henüz çok uzak olmakla birlikte özellikle ayakkabının ve çantanın üretilmesinde 3D printer ve otomatik robotlar üretim verimliliğini oldukça arttıracaktır. Gelişmeleri hem üretim elemanları hem de üretim ürünleri olarak takip etmekteyiz.  

 

Daha önce bahsettiğim üzere dijital platformlara verdiğimiz önem arttı. Öncesinde bir LinkedIn sayfamız bulunmamaktaydı. Gerçekleştirdiğimiz Dijital fuarlar sonrasında bir hesap açtık. Covid öncesinde alt yapısını hazırladığımız Mobil Aplikasyonumuzu geliştirerek “sanal pazar” haline getirmek istiyoruz. Burada en önemli görev üyelerimizin buna sahiplenmesi. Ne kadar çok üyemiz “Turkish Leather Products” isimli uygulamayı kullanırsa büyümesi ve yatırım yapabilmemiz o kadar kolaylaşacaktır.

 

Sektörümüzün erkek egemen bir sektör gibi görünse de, üretimlerimizin çeşitli kademelerinde, beyaz yaka ve tasarımda nitelikli kadın istihdamı büyük öneme sahip. İhracat yükünü İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerden firmalar taşıyorsa da sektörümüzde özellikle Güneydoğu Anadolu’da çok başarılı firmalar mevcut. 

 

Anadolu’da işçi bulma noktasında çok daha avantajlı olabiliyorsunuz, artan nüfus ile istihdam imkanınız ve bölgesel teşvikler oradaki firmalarımıza olumlu etki sağlamakta. Yine sektörümüzde Konya bölgesinde de hatrı sayılır firmalar ihracat noktasında iyi yerlere geliyor ve yatırımlarını arttırıyor. Bu sektörümüz ve ülkemiz için büyük önem arz etmekte.

 

Uluslararası alanda Türk malı algısını güçlendirmek adına özellikle sürdürülebilirlik noktasında ABD’de yer alan “FOOTWEAR DISTRIBUTORS & RETAILERS OF AMERICA” ile yakın temas halindeyiz. Sürdürülebilirliği ispatlanan ürünleri öne çıkabileceğimize inanıyoruz. Üretim kalitemiz ve ürün kalitemiz dünya standardı üzerinde lakin bazı noksanlıklarımız var. 

 

Bunların başında da tasarım özelinde maalesef büyük ilerleme kat edemedik. Hali hazırda 8 kez gerçekleştirdiğimiz Deri’n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim yarışmamız ile pek çok finalistimize Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle yurt dışı eğitim hakkı sağladık. Gelecekte bu gibi tasarımcılarımızın üretimlerimize vizyonları ile farklı perspektifler katarak tasarım noktasında sektörümüzü daha yukarı taşımak istiyoruz. 

 

E-ticaret ve e-ihracat üzerine yoğunlaştığımız konuların başında geliyor. Öncelikle firmalarımızın eski alışkanlıklarını bırakarak hızla e-ticaret noktasında kendilerini yetiştirmeleri, ürünlerinin fotoğraflanması, üretimlerinin kısa özet videolarına yatırım yapmaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü showroomlarımız web sitelerimiz ve kaliteli materyalleri aynı şekilde ortaya çıkarabilecek ürün fotoğraflamaları olduğunu biliyoruz. 

 

Tabi ki web sitelerinin öneminden bahsetmek artık geçmişte kaldı artık materyallerin internet ortamına taşınmasını, Instagram’a ve e-ticaret konusunda kendilerini yetiştirmelerini her platformda dile getiriyoruz. E-ticarette tecrübelenen firmalarımızı ise artık e-ihracat bekliyor. E-ihracat ile tüm dünya ekranınıza geliyor. Bu noktada birliğimiz aliExpress gibi uluslararası kurumlar ile seminerler düzenlemekte ve düzenlemeye devam edecek. Firmalarımızı bu bilinçle mümkün olduğunca yeni dünya düzenine geçerken yardımcı olmaya çalışıyoruz.

 

Covid-19 virüsüne karşı birden fazla aşının insanlara uygulanmaya başlanması 2021 yılı için umutlarımızı arttırıyor. 2021 yılında pandemisiz, sağlıklı günlerde buluşmayı diliyorum.