DEVA Partisi: Basın Bayramı, ya cezaevinde ya da otosansür ile kutlanıyor

“Gazetecilerin yüzde 78’i otosansür uyguluyor”

DEVA Partisi: Basın Bayramı, ya cezaevinde ya da otosansür ile kutlanıyor


"Sosyal medya düzenlemesi ile iktidar, zaten yaygın olarak uygulamakta olduğu sosyal medyaya erişim engeline 'bant genişliği daraltma' adı altında yeni bir sansür getirmektedir"

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 24 Temmuz Basın Bayramı hakkında bir açıklama yaptı. Yeneroğlu, Türkiye’de cezaevinde bulunan gazetecilere dikkati çektiği açıklamasında medyadaki otosansüre de vurgu yaptı.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada sansür kararnamesinin yürürlükten kaldırılmasının 112. yılında basının hâlâ özgür olmadığını vurguladı:

Aradan geçen 112 yıla rağmen gazetelerin sansür memurları tarafından kontrol edilerek yayınlanmasında olduğu gibi bugün de iktidar medyayı aynı yöntemlerle dizayn etmeye çalışmaktadır.

“Gazetecilerin yüzde 78’i otosansür uyguluyor”

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi 2020 Raporu’nda Türkiye’nin 180 ülke arasında 154. sırada olduğuna vurgu yapan Yeneroğlu, şunları söyledi: Türkiye dünya genelinde en fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu ülkedir. Türkiye Gazeteciler Sendikası 2019-2020 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, gazetecilerin yüzde 78’i kendisine otosansür uygulamaktadır.

“Geleneksel medya tekelleşti”

Ülkemizde, geleneksel medya araçları tekelleştirilmiştir. Özerk ve tarafsız bir denetleme kurumundan ibaret olması gereken RTÜK, adeta bir sansür kurumuna dönüştürülmüştür. İktidarı eleştiren hiçbir görüşe tahammülü olmayan bu anlayış, demokratik bir toplum adına endişe vericidir.

“Türkiye özgür olmayan ülkeler arasında”

Öte yandan, Freedom House'un hazırladığı İnternet Özgürlüğü 2019 Raporuna göre Türkiye, “internete erişimin önündeki engeller, internette paylaşılan içeriğin kısıtlanması ve internet kullanıcılarının haklarının ihlali” şeklinde üç alanda yapılan değerlendirmeye göre, özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer almaktadır.

Engellenen siteler

Daha da üzücü olan nokta ise İfade Özgürlüğü Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de 2019 sonu itibarı ile 408.494 web sitesi, 130.000 URL adresi, 7.000 Twitter hesabı, 40.000 tweet, 10.000 YouTube videosu ve 6.200 Facebook içeriği erişime engellenmiştir.

"Yeni sansür geliyor"

AK Parti ve MHP’ninm Adalet Komisyonu’ndan geçirdiği sosyal medya düzenlemesini de eleştiren Yeneroğlu, şunları kaydetti:

Tüm bunların yanı sıra medyaya sansürün genişletilmesi anlamına gelen yeni sosyal medya düzenlemesi de TBMM’ye sunulmuştur. Bu düzenlemeyle iktidar, zaten yaygın olarak uygulamakta olduğu sosyal medyaya erişim engeline “bant genişliği daraltma” adı altında yeni bir sansür getirmektedir.  İnternete ve sosyal medyaya erişim, artık dünyanın her yerinde bir hak olarak görülmektedir. Bu hak hem uluslararası hukuk hem de anayasamız ile güvence altına alınmaktadır. Bireyler, haberleşme için olduğu kadar düşüncelerini açıklamak, yaymak ve savunmak için de bu haktan faydalanmaktadır.

“DEVA Partisi, basının güçlü demokrasinin sacayaklarından birisi olduğunun ve sahip olduğu hayati değerin bilincindedir” denilen açıklama şöyle son buldu:

Hiç şüphesiz ki, medyayı yasaklarla boğarak fikirlerin önüne geçmek imkansız olduğu gibi Türkiye’yi dünyadan soyutlama çabaları da sonuçsuz kalacaktır. Basının susturulduğu ve sansürlendiği ülkemizde, Gazeteciler ve Basın Bayramını en içten özgürlük dileklerimle kutlarım.

 

Independent Türkçe