Dışarıda Şarjmatik ve Genel WiFi Kullanırken Dikkat!

Cihazlarınıza Casus Yazılım Yüklenebilir

Dışarıda Şarjmatik ve Genel WiFi Kullanırken Dikkat!




Dışarıda Şarjmatik ve Genel WiFi Kullanırken Dikkat!

www.acilhost.com / İzmir

Günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen mobil cihazlar, dış mekanlarda kullanılan şarjmatikler ve genel WiFi ağları aracılığıyla büyük güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, bu tür ortamlarda mobil cihazlara casus yazılımların yüklenebileceğini ve kişisel bilgilerin tehlikeye girebileceğini belirtiyor. Şenol, kullanıcıları bu risklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor ve güvenli kullanım için önerilerde bulunuyor.

Cihazlarınıza Casus Yazılım Yüklenebilir

Dış mekanlarda kullanılan şarj cihazlarının mobil cihazlara kötü amaçlı yazılımlar yükleyebileceğine dikkat çeken Dr. Ahmet Şenol, “Bu cihazlar şüphe çekmemek için telefonunuzu şarj etmeye devam eder, ancak arka planda başka işlemler gerçekleştirirler. Yüklenen kötü amaçlı yazılımlar, cihazınızdaki bilgileri korsan kişilere gönderebilir, cihazınızı uzaktan kontrol etmelerine olanak tanıyabilir, iletişimlerinizi dinleyebilir ve şifrelerinizi ele geçirebilir” dedi.

Ortak Kullanım Alanlarındaki WiFi Ağlarına Dikkat

Ortak kullanım alanlarındaki WiFi hizmetlerine bağlanırken de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ahmet Şenol, korsan kişilerin WiFi ağları üzerinden cihazlara casus yazılım yükleyebileceğini belirtti. Şenol, “Kafeler gibi ortak kullanım alanlarındaki WiFi hizmetlerine bağlanırken korsanlar, cihazınızın tüm trafiğini dinleyip kritik bilgilerinizi ele geçirebilir” dedi.

Mobil Bankacılık Kullanırken Dikkatli Olun

Casus yazılım yüklü bir cihaz üzerinden mobil bankacılık uygulamaları kullanmanın büyük riskler taşıdığını ifade eden Dr. Şenol, internet bankacılığı şifresinin ele geçirilmesi ve banka hesabındaki paraların başka hesaplara gönderilmesi gibi tehlikelerle karşılaşılabileceğini belirtti. Şenol, “Hesabınız boşaltılabilir” diyerek bu konuda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Kendi Powerbankınızı Kullanın

Güvenli bir şekilde telefon şarj etmek ve internete bağlanmak için en iyi yöntemlerden birinin kendi şarj cihazını veya powerbankını kullanmak olduğunu söyleyen Dr. Ahmet Şenol, “Dışarıda güvenli olmak adına kendi şarj cihazınızı kullanmanız ve mümkünse genel WiFi ağlarına bağlanmaktan kaçınmanız önemli. Ortak kullanım alanlarındaki tüm şarj cihazlarının kötü amaçlı yazılım içerdiğini söyleyemeyiz, ancak riskin farkında olmak gerekiyor” dedi.

Casus Yazılım Belirtileri Nelerdir?

Telefonda casus yazılım olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Şenol, “Telefon performansında ani düşüş, bataryanın normalden daha hızlı tükenmesi, veri kullanımındaki anormal artış ve cihazın aşırı ısınması gibi durumlar casus yazılımın işareti olabilir” dedi.

Casus Yazılımlardan Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler

Casus yazılımlardan korunmak için yapılması gerekenlere de değinen Dr. Ahmet Şenol, kullanıcıların sosyal medyada paylaşılan dosyalara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, “Kendi şarj aletimizi veya powerbankımızı kullanmalıyız. Kafe gibi yerlerin WiFi ağlarına bağlanmadan kendi GSM internetimizi kullanmalıyız. Uygulamaları resmi uygulama merkezlerinden indirmeliyiz” uyarısında bulundu.

Mobil cihazların güvenliğini sağlamak için bu basit ama etkili adımları atmak, olası tehditleri en aza indirmenize yardımcı olabilir.

www.denizweb.net