Diyarbakırlı Hacire Akar 'Nobel Barış Ödülü’ne önerildi
PKK tarafından kaçırıldığını ve geri getirilmesini istediğini hatırlattı.
Haber Merkezi - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Canan Kalsın, oğlunun dağa kaçırıldığı iddiasıyla Diyarbakır'da HDP İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan Hacire Akar'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini önerdi.
Anadolu Ajansı’na konuşan Canan Kalsın, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayan Hacire Akar'ın, 22 Ağustos 2019’da, HDP İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yaparak oğlunun PKK tarafından kaçırıldığını ve geri getirilmesini istediğini hatırlattı.
Akar’ın daha sonra oğluna kavuştuğunu belirten Kalsın, "Diğer anneler de onun yolundan giderek ailelerinin tehdit edilmesine, çocuklarının öldürülme korkusuna rağmen bu yürekli ve haklı mücadelenin nöbetini devam ettirmişlerdir" dedi.
Kalsın, “Tarihimizin en masum, en insani, sivil direnişini başlatan anne Hacire Akar'ın Nobel Barış Ödülü adaylığı için önerilmesi hususunda çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Canan Kalsın, AK Partili milletvekili Oya Eronat’ın da bu çağrıya cevap verdiğini ve Nobel Barış Ödülü için Hacire Akar’ı aday göstermeyi kabul ettiğini söyledi.
Ne olmuştu?
Diyarbakır’da yaşayan Hacire Akar, 22 Ağustos 2019’da, 21 yaşındaki oğlu Mehmet Akar'ın ortadan kaybolması üzerine HDP Diyarbakır İl Başkanlığına giderek “oğlumu dağa kaçırdılar” diyerek oturma eylemi başlatmıştı.
Olaydan birkaç gün sonra ortaya çıkan Mehmet Akar, “dağa kaçırılmadım, evden kaçtım” şeklinde açıklama yapmış, daha sonra tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkemece ev hapsi cezasına çarptırılmıştı.
HDP ise olayın “provakasyon” ve partilerine karşı bilinçli bir “yönlendirme-karalama kampanyası” olduğunu savunmuştu.
RUDAW