Dokunulmazlıkların kaldırılmasına kongre arası

AK Parti ve MHP kongrelerinden sonra işletilebileceği konuşuluyor.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına kongre arası




Dokunulmazlıkların kaldırılmasına kongre arası

HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için başlatılan süreçte AK Parti dosyaların hangi kriterlere göre ayrılacağına yanıt arıyor. Anayasal suçlar, devlete karşı işlenen suçlar, terör faaliyetleri gibi kriterler üzerinden ayıklama yapılabileceği belirtilirken sürecin mart ayı sonunda yapılacak AK Parti ve MHP kongrelerinden sonra işletilebileceği konuşuluyor.

ANKARA - MHP’nin “HDP kapatılsın” çağrısına “Dokunulmazlıkları kaldıralım” hamlesi ile karşılık veren AK Parti süreci işletmek için “acele” etmeyecek. Dokunulmazlıklarla ilgili yol haritası ve takvimin mart ayı sonunda yapılacak MHP ve AK Parti kongrelerinin ardından belirlenmesi bekleniyor.
Nergis Demirkaya

Meclis Başkanı Mustafa Şentop son açıklamasında dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili sürecin işletilmesinde Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyonu işaret etmiş, Karma Komisyon Başkanı Bekir Bozdağ da dosyaların tek tek incelediğini, bu inceleme bittikten sonra karma komisyon olarak değerlendireceklerini açıklamıştı. Meclis kayıtlarına göre 56’sı HDP Milletvekili olmak üzere 195 milletvekili hakkında toplam bin 357 fezleke bulunuyor. Bu fezlekelerin 961’i HDP milletvekillerine ait.

DOSYALAR BELİRLENEN KRİTERLERE GÖRE AYIKLANACAK

Edinilen bilgiye göre suç türlerine göre listelenecek fezlekeler belli kriterler üzerinden ayıklanacak. AK Partili kaynaklara göre bu kriterler anayasal suçlar, devlete karşı işlenen suçlar, terör faaliyetleri olacak. Terörle ilgili suçlarda, “Terör örgütüne yardım yataklık, propaganda” gibi daha az ceza içeren suçların yer aldığı dosyalar geri bırakılacak. En ağır suçlar olan, öldürme, mala zarar verme, terör örgütü üyeliği ve bunların bir arada bulunduğu suçların yer aldığı dosyalar ele alınacak. Bu kriterler Kobanê olayları ile ilgili dosyaları işaret ederken “devlete karşı suçlar” kapsamında CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen yeniden yargılama kararı sonrası Meclis’e gönderilen fezlekenin de gündeme alınabileceği belirtiliyor.

Bu arada Meclis’e gelen son fezlekeler arasında MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı hakkında düzenlenmiş bir fezleke de yer alıyor. Kaşıkçı 2010 yılında Hatay Dörtyol’da BDP ilçe binasının ateşe verilmesi ile ilgili soruşturma kapsamında gönderilen fezlekeyle ilgili “FETÖ komplosu” suçlaması yaptı, dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM Başkanlığı’na dilekçe verdi. Kaşıkçı’nın bu başvurusunun da Karma Komisyon gündemine alınabileceği belirtiliyor. Kulislerde HDP dışındaki milletvekillerinin dosyalarının gündeme alınmasının, sürecin sadece HDP’ye yönelik olduğu yorumlarını da engelleyebileceği ifade ediliyor.

İNANDIRICI, İKNA EDİCİ KRİTERLER BELİRLENMELİ

Dosyaları ayırırken kriter belirlemenin önemine dikkat çekilirken, “Bin küsur dosya içinde ayıklama yapmak gerek. Bu tasnif de inandırıcı, toplumu ikna edici kriterler üzerinden olmalı. Bu kapsamda niteliği itibari ile en ağır suçlara bakılır. Kamu düzenini etkileyen, kamu vicdanını yaralayan, toplumsal etkisi yüksek suçların cezası ağır olur. Liste yapılırken ağır cezalardan aşağı doğru da bir tasnif olur” yorumu yapılıyor.

FEZLEKELER KONGRE SONRASINA MI?

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, dokunulmazlık dosyalarının komisyon gündemine alınma süreci ve bunun takvimi ile ilgili karar henüz verilmedi. Kaynaklar MHP’nin 18 Mart’ta yapacağı büyük kongrenin ve orada Bahçeli’nin vereceği mesajların izleneceğini, ayrıca AK Parti kongresi sonrası yenilenecek parti yönetimi ile sürecin gidişatı ile ilgili net bir karar ve takvim oluşturulmasının daha yüksek ihtimal olacağını belirtiyor.

MHP’NİN TALEBİ KAPATMA

Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili tartışmalar sürerken MHP kapatma ısrarını sürdürüyor. Bir parti yöneticisi, “Bizim için önemli olan HDP’nin kapatılması” derken bununla ilgili süreci izlemeye devam edeceklerini söyledi. HDP’nin kapatılması “kamu düzeni açısından elzem” yorumu yapılırken bir başka yönetici HDP’nin “kilit partiyim” diyerek CHP ve İYİ Parti’yi vesayet altına aldığını ileri sürdü, bu siyasi mühendisliğe izin vermemek gerektiğini söyledi.

'KAPATMA HDP’YE ÇEKİDÜZEN VERİR' YORUMU

HDP’nin kapatılması çağrısı ile ilgili muhalefet partilerinden çok sayıda eleştiri gelirken AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da "Parti kapatmalarının Türkiye'de olumlu sonuçları görülmedi" değerlendirmesi yapmıştı. HDP’nin kapatılması durumunda başka bir parti kurarak yoluna devam edebileceği, hatta daha önceki kapatmalar dikkate alındığında oylarını arttırdığına dikkat çekiliyor. MHP kulislerinde bu değerlendirmelere de itiraz var. Bir parti yetkilisi, “Yeni parti kurabilirler mi kurabilirler. Ama kapatma davası HDP’nin siyasetine, duruşuna çekidüzen vermesine yol açar. Bir kontrol sağlanmış olur” yorumu yaptı.

VEKİLLERE FEZLEKE KOPYASI VERİLMİYOR

Meclis’e 6-8 Ekim Kobani olayları ile ilgili HDP’li 9 milletvekili hakkında fezleke gönderildi. HDP’li milletvekilleri bu fezlekeler hakkında genel bilgiyi Karma Komisyondan aldı, ancak yaklaşık 2 klasörü içeren belgelerin fotokopisi verilmedi. Milletvekilleri belgeleri komisyona giderek incelemek zorunda kaldı. Bu durum tepkiye neden oldu.

DUVAR